KOM TILL BOKMASSAN!
ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.
Här hittar du all information om evenemanget.
Redan efter att NMR genomförde en demonstration i Göteborg för en dryg vecka sedan aviserade justitieminister Morgan Johansson att han kommer att bjuda in alla riksdagspartier utom SD för att föra diskussioner, bland annat om att begränsa de här gruppernas rättighet att använda symboler som får andra att känna obehag och känna sig hotade.
KD vill skärpa lagen
Ett av de partier som vill skärpa lagstiftningen är Kristdemokraterna: ”Lika lite som yttrandefrihetsgrundlagen finns till för att hets mot folkgrupp ska fredas, finns föreningsfriheten till för att skydda terrororganisationer”, skriver partiledare Ebba Busch Thor och gruppledaren i riksdagen Andreas Carlsson i en debattartikel på SVT:s sajt.
Vänsterpartiet, som högerifrån inte är helt ovana vid anklagelser om en antidemokratisk agenda, ser däremot inte förbud som en väg framåt. Däremot vill partiet diskutera hur tillstånd egentligen ska delas ut.
– Det visar sig tydligt att förbud inte hjälper. Se på tyska valet i helgen. Det man kan göra är att titta på ordningsfrågan. Kan demonstrationer till exempel flyttas? Det handlar om hur lagar tillämpas, säger Mia Sydow Mölleby (V), ledamot av konstitutionsutskottet, till Dagens ETC.
Centerpartiet är också tveksamt till ett förbud som skulle kräva ingrepp i grundlagen. Snarare är det arbete med och tolkning av ordningslagen partiet vill diskutera. Partiet hävdar dessutom att lagen om olovlig kårverksamhet borde kunna vara tillämpbar.
– Inte sällan är det här organisationer som gör anspråk på att ha en kårliknande koppling. Det kan finnas utrymme att titta på det, säger partiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin till Dagens ETC.
”Internationellt åtagande”
Detta spår avfärdas dock av Svea hovrätts president Fredrik Wersäll.
– Det är en svårtillämpad bestämmelse och det är ganska lätt att komma undan. Jag tror mer på att arbeta med tolkningen av lagen om hets mot folkgrupp. Sverige har ju skrivit under internationella konventioner om rasdiskriminering. När lagen tolkas kan det göras mot bakgrund av dessa internationella åtaganden, säger han till Dagens ETC.
Johan Hedin
Rättspolitisk talesperson, Centerpartiet
– Det är en knivig fråga. Vi vill inte inskränka någons rätt att uttrycka sina åsikter. Jag utesluter inte att justeringar i grundlagen skulle kunna göras, men tror vi kommer långt genom att titta på ordningsfrågan. Med demonstrationsrätten kommer inget frikort att ställa till med bråk.
Adam Marttinen
Rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna
– Vi är inte främmande för att ge rättsväsendet större befogenheter för att ingripa mot organisationer som har en tydlig agenda där våld är ett sätt att uppnå de egna målen. Men det är såklart svårt för oss som politiker att gå in och klassa organisationer. Man får inte begränsa människors rättigheter, men samtidigt måste lagen bli väldigt tydlig i att man inte heller får använda sina rättigheter till att inskränka andra människors rättigheter.
Annika Hirvonen Falk
Rättspolitisk talesperson, Miljöpartiet
”Vi tycker att det är bra att polis och åklagare själva har identifierat att tillämpningen av lagen om hets mot folkgrupp är föråldrad. Sedan 90-talet har flera extremistiska grupper ändrat sin retorik och estetik. Om lagen inte visar sig vara möjlig att tillämpa på dagens uttryck är vi även öppna för att se över lagen. Samtidigt vill vi värna den grundlagsfästa och starka, om än inte oinskränkta, yttrandefrihet som vi har i Sverige idag.”
Mia Sydow Mölleby
Ledamot i konstitutionsutskottet, Vänsterpartiet
– Det är inte något vi kommer åt genom lagändringar. När det gäller demonstrationsrätten är det inget som bör inskränkas. Det man kan titta på är om någons demonstrationsrätt gör att någon annans rättigheter åsidosätts.
Moderaternas och Liberalernas rättspolitiska talespersoner Tobias Tobé och Roger Haddad har inte gått att få tag på för en kommentar. Kristdemokraterna har å sin sida hänvisat till en debattinlägg på SVT.