Tjugo år efter att den första så kallade pappamånaden infördes tar kvinnor fortfarande ut tre fjärdedelar av föräldraledigheten. Genom åren har en rad politiska åtgärder vidtagits för att göra uttaget mer jämställt. Jämställdhetsbonusen var den borgerliga regeringens lösning på problemet och infördes 2008. Men den slopas från och med nästa år och istället har den rödgröna regeringen infört en tredje pappamånad. Den trädde i kraft 1 januari i år och röstades igenom med stöd av Liberalerna.
– Vi tycker att varje individ ska mötas av samma förväntningar som förälder oavsett kön. Det ojämställda uttaget av föräldraledighet påverkar förväntningarna på kvinnor och män på arbetsmarknaden, vilket i sin tur sätter avtryck i kvinnors och mäns ekonomiska villkor hela livet igenom. En tredje öronmärkt månad för vardera föräldern är ett sätt att stimulera utvecklingen, säger Maria Arnholm (L), jämställdhetspolitisk talesperson.
KD och SD emot vikta dagar
Såväl M, C, KD som SD röstade dock emot när riksdagen röstade om den tredje pappamånaden. Centerpartiet anser att två öronmärkta månader räcker. Men kritikerna menar att inte ens en tredje pappamånad är nog för att få ett jämställt uttag. Vänsterpartiet vill som enda parti i riksdagen ha en helt individualiserad föräldraförsäkring.
– Jag tycker att vi kan lägga ner de här små projekten där vi inte uppnår just någonting och vågar ta steget. Vi vet att föräldraförsäkringen har en nyckelroll för jämställdheten, och jag menar att den precis som alla andra försäkringar ska vara individuell, säger partiets jämställdhetspolitiska talesperson Rossana Dinamarca.
Hon säger också att allt fler håller med om det. Både den borgerliga regeringens utredning Män och jämställdhet och socialdemokratiska Irené Wennemo, som ledde Socialförsäkringsutredningen, pekar på att försäkringen behöver individualiseras.
På motsatt sida i frågan om individualisering står KD och SD, som inte vill ha några vikta dagar överhuvudtaget. Kristdemokraternas metod för att öka jämställdheten är istället att göra det enklare att utnyttja föräldrapenningen när barnet är lite äldre.
– Det man ser i uttaget av föräldradagar är att pappor tar ut dagar utspridda över tid för att de inte ska brinna inne, men att mamman fortsätter att ha huvudansvaret. Då får man inte effekten att barnet bygger upp relationen till pappan och att man fördelar ansvaret hemma, säger KD:s familjepolitiska talesperson Emma Henriksson.
Jämställdhetsbonus för vab
Inom Liberalerna har både en fjärde pappamånad och kvotering av vab diskuterats, men den fjärde månaden röstades ned under lands-dagarna förra året och när det gäller vab vill partiet i dag istället ha en bonus för jämställt uttag. Även moderaterna har föreslagit en jämställdhetsbonus för vab.
Som regeringsparti står Miljöpartiet bakom den tredje pappamånaden, men det finns också förslag att gå längre. Partiet föreslår en tredelning, där en tredjedel är vikt åt varder förälder och en tredjedel disponeras fritt mellan föräldrarna eller en annan närstående vuxen.
– Vi tror att det är ett bra steg. Det ger dels ett jämnare uttag, men framförallt ger det en möjlighet för icke vårdnadshavare att hjälpa till att ta hand om barnet under uppväxten, säger Janine Alm Ericson, MP:s jämställdhetspolitiska talesperson.