– Staden växer och det finns ett generellt problem i Sverige idag att vi saknar en social bostadspolitik. Bostaden är en mänsklig rättighet och vi kan se att marknaden har fått ordentlig fart i Malmö nu, men det finns växande grupper som har det svårt att ta sig in på bostadsmarknaden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, finanskommunalråd för Socialdemokraterna som tillsammans med koalitionspartnern Liberalerna står bakom förslaget.
Svårigheterna att hitta en bostad för låginkomsttagare i Malmö idag är utbredda, menar hon.
– Det är ett väldigt litet antal fastighetsbolag som godkänner personer med försörjningsstöd idag i Malmö. En del exkluderar även personer med bostads-
bidrag.
Höga inkomstkrav
Karolina Skog (MP), regeringens statliga utredare för en social bostadspolitik, har tidigare varit aktivt drivande i bostadsfrågan i Malmö. I sina samtal med olika aktörer inom bostadsmarknaden har nästan samtliga lyft frågan om höga inkomstkrav och att personer med försörjningsstöd stängs ute.
– Det är en fråga som väldigt många aktörer har väckt som ett stort problem, många lyfter fram den som den viktigaste frågan. Det är definitivt en fråga som vi kommer titta på, säger hon om sin utredning som ska läggas fram nästa höst.
Förslaget innebär att tio procent av antalet nybyggda lägenheter ska göras tillgängliga att söka för personer med försörjningsstöd eller annan form av ekonomiskt bistånd, genom att läggas in i bostadsförmedlingen Boplats Syd. Lägenheterna kan finnas både i bolagets gamla och nya bestånd.
Det betyder alltså inte att samtliga lägenheter av dessa tio procent ska gå till personer med försörjningsstöd, bara att de ges möjlighet att söka dem genom bostadsförmedlingen.
– Det innebär att personer med försörjningsstöd ska ha möjlighet att söka, inte att alla flyttar in där har försörjningsstöd, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
– Vill man bygga på kommunens mark så ställer vi krav. Väljer man att bygga på privat mark är det annorlunda.
Kommunala krav
Redan idag ska tio procent av nybyggnationen upplåtas till kommunens socialförvaltning som ska stå för kontrakten och hyra ut i andra hand till bostadslösa.
Nästa torsdag, 10 december, ska förslaget upp till beslut i kommunfullmäktige, där det väntas stödjas av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Men helt säkert att det klubbas igenom är det inte än.
– Det finns en majoritet bakom förslagen, men det finns dock en liten möjlighet för en minoritet att förhala det vidare ett tag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Oppositionsborgarrådet Torbjörn Tenghammar (M) ser många risker med förslaget.
– Malmö stad ska inte underlätta för människor att leva i bidragsberoende. Det är att vara lite dumsnäll. Det låser fast människor i ett utanförskap. Arbetslinjen ska gälla till 100 procent, sade han i en intervju med Sydsvenskan från 2018.
I slutet av oktober utvecklade Tegnhammar de befarade riskerna med förslaget, för SVT.
– Risken är att fastighetsägarna inte accepterar villkoren och i högre grad väljer att bygga någon annanstans eller bygger bostadsrätter.
Katrin Stjernfeldt Jammeh ser inte den risken.
– Nej, jag ser inte att det är någon stor risk. De flesta fastighetsbolagen ser det här som alldeles rimligt. Vill man bygga på kommunal mark så ställer vi kraven. Det är det offentligas ansvar. En bostad är en mänsklig rättighet, säger hon.