– Det är väldigt illa att så mycket människor står utan bostäder. Kön till det som blir ledigt är oändligt lång, säger Marie Lindén, bostadspolitiskt sakkunnig på Hyresgästföreningen.
Femtio procent hyresrätter
Fastighetskontoret har under flera år haft som mål att det ska byggas minst femtio procent hyresrätter på den mark som anvisas till kommunen. Hittills har det målet aldrig uppnåtts. De mål som satts upp för att få fram tillräckligt många inflyttningsbara lägenheter har också varit svåra att nå. Trots att det under de senaste åren byggts mer än sedan miljonprogrammets dagar färdigställdes det under 2017 inte fler än 356 hyresrättslägenheter i Göteborg.
– Det är väldigt bedrövligt tycker jag att man inte lyckats komma upp i de målen som man själv sätter, säger Marie Lindén.
Ett annat problem med Göteborgs bostadsmarknad som hon ser är de höga hyrorna som nybyggda lägenheter ofta har.
– Det sägs att bostadsbristen är på väg att byggas bort men det som produceras är alldeles för dyrt. Det är bara snäva grupper som har möjlighet att betala de hyror som en nyproducerad lägenhet innebär.
Jämfört med Malmö och Stockholm byggs det mycket färre bostäder i Göteborg.
– Det är illa i Göteborg. Vi vet att vi har relativt bra planberedskap och relativt många byggen på gång men det är först när hyresgästen har nyckeln i hand som de faktiskt har lyckats bygga något, säger Marie Lindén.
Blandade upplåtelseformer
För att ta reda på hur stadens politiker ser på bostadssituationen har ETC Göteborg skickat ut en enkät till samtliga partier. Många av de som svarat är överens om att fler blandade upplåtelseformer är viktigt för att minska segregationen i staden.
– Folk behöver kunna flytta runt och det har visat sig att folk verkar må bättre i områden med blandad bebyggelse, säger Pelle Hällje (Fi) kommunfullmäktigekandidat.
Kristdemokraterna har lagt in flera motioner och förslag för hur fler aktörer ska kunna bidra till bostadsplaneringen.
– Tanken är att när fler är med och planerar blir det fler planer totalt. Om allt inte görs efter Stadsbyggnadskontorets taktpinne blir det mer byggbar mark vilket i slutändan leder till fler bostäder, säger Hampus Hagman (Kd) ledamot i byggnadsnämnden.
Kostnader kan sänkas
Allianskollegorna i Moderaterna menar att kostnaderna för nyproduktion kan sänkas om fler utländska byggaktörer bjuds in.
– I dag det ett fåtal stora aktörer som äger stora delar av kedjan. Aktörer med andra leveranskedjor kan sänka produktionskostnaderna, säger Axel Josefson (M) biträdande kommunalråd och ledamot i byggnadsnämnden.
Vänsterpartiet håller med om att utländska byggaktörer kan vara ett sätt att få ner kostnaderna, så länge de arbetar under schyssta villkor. Partiet förespråkar även fler statliga bidrag till nybyggnationer för att få ner hyrorna.
– Vi tror att det är nödvändigt för att hålla ner hyrorna i nybyggda lägenheter. Sådant stöd har funnits under miljonprogrammet och under andra perioder, säger Johan Zandin (V) ledamot i byggnadsnämnden.
Vill öppna för ombildningar
Moderaterna i sin tur menar att det finns ett antal avgifter och skatter som gör att bostadsbyggandet i dag är dyrare än det behöver vara.
– Jag tycker att det är rimligt att se över de avgifter och skatter som staten tar ut, som till exempel byggmoms och stämpelavgifter, de utgör en stor del av produktionskostnaden, säger säger Axel Josefson.
Samtliga allianspartier vill öppna upp för fler ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter.
Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ däremot vill sätta stopp för ombildningar i hela stan.
– Det är hyresrätter det är störst brist på och väntetiden är ju fem, sex, sju år. En bostadsrätt kan du få i morgon om du har tillräckligt med pengar. Det vore en sak om kön till att få en hyresrätt var ett par månader men som det ser ut nu ser vi inte att vi har råd att ta bort några hyresrätter, säger Johan Zandin.
I en enkät, som skickades ut till partierna via mejl, ställde vi två frågor om bostadsmarknaden:
Vad ser du som de viktigaste frågorna gällande Göteborgs bostadsmarknad?
Vilka åtgärder anser du krävs?
Moderaterna:
Få fart på bostadsbyggandet och att vi får en mer blandad bebyggelse av småhus, hyresrätter och bostadsrätter.
Få fler händer i byggprocessen, minska möjligheten att överklaga detaljplaner, sänka produktionskostnaderna för nyproduktionen genom att bjuda in fler byggaktörer och att göra om kön på Boplats så att bostadslösa göteborgare prioriteras.
Miljöpartiet:
Bygga bort bostadsbristen, motverka segregationen, minska miljö- och klimatpåverkan, att alla ska kunna bo kvar och att bilberoendet ska minska.
För att bygga bort bostadsbristen behövs tillräckligt med resurser i kommunen för planering och genomförande. För att motverka segregationen behöver vi se till att blanda bostäder med olika hyror/priser. För att minska bilberoendet ska bostäder byggas kollektivtrafiknära.
Vänsterpartiet:
Bygga bort bristen på hyresrätter, hålla hyrorna låga och att bryta segregationen.
Statligt stöd för att bygga billiga hyresrätter. Att allmännyttan bygger fler billiga hyresrätter. Stopp för utförsäljningar och ombildningar av allmännyttan. Ge hyresgäster vetorätt för renoveringar som höjer hyran.
Liberalerna:
Att bygga bort bostadsbristen. Det behöver också byggas så att fler har råd att bo.
Markanvisa mer. Snabba upp byggprocessen. Vi vill att allmännyttan ska bygga mer och ha möjlighet att vara med i ett snabbspår för planhantering. Vi vill också att det ska vara möjligt för fler personer att kunna köpa sin bostad.
Feministiskt initiativ:
Det bostadspolitiken i Göteborg behöver allra mest är att motverka bostadssegregationen och att undvika införande av marknadshyror.
Minska eller ta bort avkastningskraven på de allmännyttiga hyresvärdarna. Ändra bostadskösystemet så att det blir tydligare behovsstyrt och i mindre grad sorterar människor utifrån inkomst. Vi ska också se till att allmännyttans bostadsfastigheter inte säljs ut.
Socialdemokraterna:
Att det byggs mer. Att allmännyttan stärks. Att hyresrätten skyddas mot utförsäljningar och marknadshyror. Att alla kommuner tar ett solidariskt ansvar för bostadsförsörjning och mottagande.
Vårt mål i Göteborg är minst 60.000 bostäder kommande tio år. Vi vill starta ett stort stadsbyggnadslyft i ytterstaden, avskaffa EBO-lagen samt ha kvar en stor och stark allmännytta och fortsätta arbetet med Jämlikt Göteborg.
Kristdemokraterna:
Först och främst behövs mycket fler bostäder av alla sorter. Vidare behövs en större blandning av bostäder i alla områden. Fler måste också kunna ha råd att bo i de bostäder som byggs.
Fler måste få planera. Kommunen ska se positivt på ombildningar till bostadsrätt. För billigare bostäder krävs snabbare planprocesser, färre överklaganden, fler koncepthus och större konkurrens på byggmarknaden.
Fotnot: Vägvalet, Sverigedemokraterna och Demokraterna svarade inte på enkäten.