Det är framför allt Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö som LO nu kräver att den måste inkludera sexuella trakasserier.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Otrygga anställningar
Dessutom vill LO att det förebyggande arbetet inom social och organisatorisk arbetsmiljö måste uppvärderas och att problemen med sexualiserad jargong och rå samtalskultur uppmärksammas i högre grad.
Maria Nyberg, enhetschef på Handelsanställdas förbund drar efter LO:s rapport slutsatsen att arbetsgivares användning av tidsbegränsade anställningar behöver minska, eftersom en utbredd användning av osäkra anställningar underminerar möjligheterna till ett effektivt arbetsmiljöarbete för att minska sexuella trakasserier.
– Det skarpa förslag vi tjatar om igen och igen, är att Las behöver ändras så att vi får bort tidsbegränsade anställningar. Kunder tar sig rätt att göra sunkiga uttalanden och den som är tillfälligt anställd har svårare att säga ifrån. Vi kräver respekt som en grundläggande fråga, säger hon.
Förslaget stöds av LO som helhet.
En annan viktig fråga för Handels menar Maria Nyberg är att problemet fortsätter att uppmärksammas. Dessutom kan möjligheten att porta vissa kunder behöva ses över och vissa arbetsplatser kan behöva konkreta insatser som till exempel larm.
– Idag finns tysta larmknappar för rånare, behövs det liknande insatser mot sexuella trakasserier? frågar hon.
Per Holmström, andre vice ordförande, Kommunal, understryker dessutom i samband med att rapporten presenteras, behovet av fortsatt utbildning.
– Jag tror att om man ska få riktig snurr på det här behöver man lite hjälp utifrån. Man måste ta hjälp för att förstå de könsskillnader som finns, säger han.
Har inga siffror
Redan idag finns krav på ett systematiskt arbetsmiljöarbete som även inbegriper undersökningar av förekomsten av sexuella trakasserier. Men inget av de representerade förbunden på plats när LO-rapporten presenterades kunde svara på i vilken utsträckning en åtgärd som till exempel en psykosocial skyddsrond genomförs i praktiken.
– Vi har inga siffror på det, förklarar Tomas With.
Per Holmström understryker dock vikten av att frågor om sexuella trakasserier ställs, som en del av det undersökande psykosociala arbetsmiljöarbetet.
– Det räcker inte med en handlingsplan. Frågor måste ställas på ett sätt som kommer åt problemet, säger han.