Vi börjar på hemmaplan. Den 50-åriga snickaren kommer från Ytterby i Kungälv och har spenderat somrarna på föräldrarnas landställe på Orust. Men efter ett antal år inne i stan har han hittat hem i Torslanda. Det var havet som drog. Havskappsegling har stått på agendan under uppväxten, men i dag möter han idrotten mest under bullförsäljning eller påhejning när de två döttrarna spelar fotboll och handboll, medan frun står vid sidlinjen som tränare. Familjelivet var en viktig faktor när Jonas Attenius skulle bestämma sig för om han skulle tacka ja till nomineringen att ta över Socialdemokraternas roder.
Precis som sin motsvarighet på nationell nivå, Stefan Löfven, kommer Jonas Attenius från fackrörelsen. Han har vuxit upp där. Pappa Nils Attenius började som rörmokare och slutade som vice ordförande för Byggnads i Väst, tidigare kallad Bygg 12:an. Till en början ville sonen inte gå i pappas fotspår.
– Jag blev lite anti, jag ska snickra resten mitt liv sa jag, säger han och skrattar.
Men så blev han skyddsombud, och engagerad i Byggnads, och erbjöds en roll som politisk sekreterare både en och två gånger, och sedan blev han kommunalråd för tre år sedan. Och nu sitter han där i sitt arbetsrum i rådhuset med bländande sol som faller in genom fönstret från Gustaf Adolfs torg i väntan på att bli vald till Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Om han väljs tar Jonas Attenius över ett parti som har hela 20 mandat färre i kommunfullmäktige än när Göran Johansson fattade kommunstyrelsens ordförandeklubba för lite mer än 24 år sedan. Dessutom har samarbetet med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministisk initiativ kraschat och politiken i övrigt blivit mindre förutsägbar än tidigare, med Demokraterna och Sverigedemokraterna som osäkra kort i den politiska leken.
Den nya konstellationen, som innebär att de rödgrönrosa står utan Socialdemokraterna, är sju månader ung. Skilsmässan i november förra året sades bero på bristande samarbete mellan Ann-Sofie Hermansson och de rödgrönrosa.
I valkommitténs motivering av Jonas Attenius nominering skriver de att ”I den svåra parlamentariska situation som Göteborg befinner sig i krävs en person som kan bygga relationer och kompromissa”. De efterfrågar tillsynes också samarbete. Och även om socialdemokraternas nominerade gruppledare inte vill säga att han kommer försöka leta sig tillbaka till en överenskommelse, så lägger han stor vikt vid dialog och att samverka med andra partier. Han beskriver det parlamentariska läget i staden som ”allmänborgerligt” där Sverigedemokraterna ofta och Demokraterna tidvis stöttar alliansens beslut.
– Vi behöver diskutera kring många olika inriktningar. Där är vi inte framme ännu. Det är högsta prioritet för mig, om jag blir vald, att sätta mig med mitt parti. Hur ska vi förhålla oss i det politiska landskap som väljarna har gett oss?
Han nämner flera frågor där han ser att socialdemokraterna kan göra gemensam sak med de andra partierna på vänsterkanten, som anställningstrygghet och privatisering, även om det snarare handlar om att ha en dialog än ett budgetsamarbete.
Samtidigt ser Jonas Attenius det som en socialdemokratisk plikt att ta kampen mot högern: ”För mig utgår all socialdemokratisk ideologi från paroller lika gamla som arbetarrörelsen själv: Frihet, jämlikhet och solidaritet.” skrev han på Socialdemokraternas hemsida i samband med att han nominerades.
Till skillnad mot sina föregångare de senaste decennierna får Jonas Attenius finna sig i att sitta i opposition. Men det kommer inte bara handla om att komma överens med de andra Göteborgspartierna för att få igenom den socialdemokratiska politiken. Han måste också läka partiet efter den inre striden. När det stod klart att ”Soffan” inte längre fick sitta kvar deklarerade Jonas Attenius sin ståndpunkt i sociala medier. De hade försökt få till en dialog – men misslyckats. Nu var kollegans förtroende förbrukat. När det gäller den problematiken tror Jonas Attenius på transparens.
– Det är slut på stängda dörrar och stängda rum. En annan öppenhet är väldigt viktig för mig.
Han vill ta in åsikter från medlemmar och andra partikollegor och låta det lägga grunden för de beslut som fattas i kommunfullmäktigesalen.
Det finns kritiker som menar att Socialdemokraterna i Göteborg, precis som på riksplan, gjort en högersväng. Samma dag som ETC Göteborg träffar Jonas Attenius föreläser Daniel Suhonen i staden. Han ska prata om Reformisterna, föreningen som bildats för att driva socialdemokratin åt vänster.
Hur ser du på kritiken att S har svängt höger?
– Det sker omvärldsförändringarna som alla partier måste förhålla sig till. Det är emellanåt en positionsförflyttning. Flyktingfrågan var en sådan. Då fick vi ompröva vår ställning utifrån de faktiska förhållandena. Det kan upplevas som en högersväng.
Han fortsätter:
– Men våra värderingar finns ständigt med som ett tema, att det finns ett syfte om ett rättvisare samhälle.
Jonas Attenius vill fokusera på typiska socialdemokratiska frågor som välfärd, integration, fler hyresrätter, jämställdhet och arbetsmarknadens villkor. Samtidigt som partiet ska visa ett tydligt motstånd mot privatiseringen och Alliansens ”fulbesparingar” inom välfärden.
– En förvaltning har en budget att förhålla sig till. Om man måste effektivisera finns risken att du skär ner på personal längst ut i linjen. Flera måste göra mer. Jag skulle vilja freda enhetscheferna och deras personal från besparingar.
!function(e,t,s,i){var n="InfogramEmbeds",o=e.getElementsByTagName("script"),d=/^http:/.test(e.location)?"http:":"https:";if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window&&window.initialized)window.process&&window.process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement("script");r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,"infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");