Det dröjer inte länge innan Jonas Ransgård styr in samtalet på en av sina politiska framgångar. En av de frågor han lyckats driva igenom, trots att han alltid saknat politisk majoritet sedan han först blev invald i kommunstyrelsen 2007.
På seniormässan har han fått ett par gratis PRO-lotter. Samma dag har skandalen kring Socialdemokraternas lotteri briserat. Partiet hade sålt lotter på kredit till personer med spelproblem och sedan skickat inkassokrav när personerna inte lyckats betala sina skulder.
– Det tål att skrattas åt till viss del. Men det får mig också att tänka på när vi för många år sedan slog ihop skuldrådgivning till en central enhet i stället för att ha den spridd på stads-delarna. Det var ett alliansförslag och på den -tiden hade de rödgröna egen majoritet, men det gick igenom eftersom Vänsterpartiet röstade med oss. Och nu har det blivit betydligt effektivare för skuldsatta att få hjälp, säger han.
Den här mandatperioden har det blivit vanligare att Alliansen får igenom sin politik i kommunfullmäktige, och det krävs inte ens att vänstern gör något så ovanligt som att rösta med borgerligheten. Efter valet stod det klart att inget av de traditionella blocken fick egen majoritet. Eftersom de rödgröna var större än Alliansen fick de fortsätta styra kommunen. Men, om Vägvalet och Sverigedemokraterna röstar på Alliansens förslag så går de igenom i kommunfullmäktige. Det gör att de rödgröna också saknar majoritet i kommunstyrelsen och är beroende av att SD inte röstar på Alliansens förslag för att kunna driva sin politik.
– Jag tycker att det har hänt rätt mycket den här mandatperioden. Det är en helt annan sak nu när de rödgröna inte har majoritet i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Alla måste prata med alla på ett annat sätt och alla är i spel. Det skapar ett förhandlingsläge för oss som inte fanns förut.
”Verkar som att de inte har så roligt”
Jonas Ransgård anser att det finns problem med den nya ordningen, som till viss del överväger fördelarna.
– Det är ett problem att sossarna är en så liten del av sin koalition. Vår upplevelse är att det är MP och V som bestämmer vad som ska göras medan sossarna vet hur det ska göras. Så S får sköta yrkandena, men det är inte de som styr politiken. Det tycker vi är dåligt för Göteborg och för göteborgarna. Det blir partier med ett relativt litet stöd, som är relativt extremt positionerade, som får ett avgörande inflytande över politiken.
En av de senaste omröstningarna då detta blivit tydligt var när beslut skulle fattas om nya vattenposter runt om i Göteborg. Ett förslag som drivits av Vänsterpartiet och Miljöpartiet men som Jonas Ransgård tror att Socialdemokraterna tycker är en dålig idé.
– Man kunde se att Socialdemokraterna satt och skämdes över förslaget, men de stödde det ändå. Jag vet inte hur roligt de har på våningen ovanför? Det verkar som att de inte har så roligt faktiskt, säger han.
Är det rimligt att ha en ordning där ni i opposition styr kommunen från baksätet och driver igenom er politik med omröstningar i kommunfullmäktige?
– Ja, vad vore alternativet? Om du följer Daniel Bernmars (Vänsterpartiets kommunalråd, reds. anm.) resonemang till botten, och jag väljer honom som exempel för att han är den som är drivande i den här frågan och som är den mest konstitutionellt intresserade av de rödgröna. Då betyder det, enligt Bernmars synsätt, att vi ska lägga fram ett budgetförslag och när det har fallit, då ska vi hjälpa de rödgröna att styra, hela året. Då finns det inget utrymme för motioner, för det skulle ju innebära förslag som går emot budgeten.
Stängde dörren för SD
Jonas Ransgård menar att han måste driva den politik han gått till val på och kan inte ta majoritetens önskemål i beaktande.
– Följer man Bernmars resonemang kan vi politiker rösta om budgeten, sedan kan vi gå hem. Det är inte rimligt heller. De som har röstat fram mandaten i fullmäktige förväntar sig att vi ska driva igenom de frågor vi lovat.
Men har inte du som ledare för oppositionen ett ansvar för att hitta en egen majoritet och driva igenom dina frågor på så sätt?
– Vill Miljöpartiet hoppa över så är de välkomna. Vi förde förhandlingar med dem efter förra valet och innan vi egentligen fick några besked om hur de ställde sig till våra förslag kom pressmeddelandet om att de gick med de rödgröna. Jag tror att deras förhandling med oss var mer av ett sätt för dem att trissa upp priset för sossarna än att de faktiskt var intresserade.
– Vi får jobba med de förutsättningar som väljarna har gett oss och driva våra frågor så gott vi kan, summerar Jonas Ransgård det parlamentariska läget i Göteborg.
Alliansen hade genom att slå sig ihop med SD och Vägvalet kunnat ta makten i kommunen. Men det var aldrig aktuellt, menar Jonas Ransgård. Medan Moderaternas nu avgående partiledare Anna Kinberg Batra öppnade dörren för samarbete med SD i enskilda frågor valde Jonas Ransgård att stänga den.
– Jag ser varken anledningar eller förutsättningar för ett sådant samarbete här. Jag tror inte att någon som suttit i kommunfullmäktige och hört hur den debatten går skulle efterfråga att vi samarbetar med SD. Utöver vad SD är för parti, så är det ingen ordning. Det är en hemsk debattnivå och ibland röstar de på ett sätt i kommunstyrelsen och på ett annat sätt i kommunfullmäktige. Det går inte att bygga ett samarbete på det.
För att Alliansen ska tillträdda krävs en alliansmajoritet. Det slår Jonas Ransgård tydligt fast.
– Jag tycker att det är viktigt att säga till alla som vill se ett maktskifte i Göteborg att vill man att Alliansen ska styra ska man rösta på Alliansen. Allt annat riskerar att bli en annan konstellation och att sossarna får sitta kvar.
”Inte rätt tillfälle för henne att gå”
Moderaterna plågas just nu av låga opinionssiffror nationellt. Det ledde till ett internt uppror, där lokala partiföreträdare gick ut i media och krävde partiledare Anna Kinberg Batras avgång. Det slutade med att hon kastade in handduken. Jonas Ransgård är inte glad över vad som hänt.
– Jag tycker att det är jättedåligt att kräva partiledarens avgång på det sättet som gjordes. Jag tycker inte att det var rätt att hon skulle gå och det var inte rätt tillfälle för henne att gå heller. Men jag förstår att hon gjorde det valet när över hälften av länsförbunden krävde det. Jag hade i det läget gjort samma bedömning om jag varit partiledare.
Att byta partiledare med bara ett år kvar till valet är ickestrategiskt, menar Jonas Ransgård.
– Det går nästan inte att ha förtroende för någon som man inte vet vem det är. Därför krävs det att vi väljer någon som är hyfsat känd.
Just nu pågår processen med att hitta Anna Kinberg Batras ersättare. Det moderata förbundet i Västra Götaland har valt att nominera den tidigare partiledaren, statsministern och utrikesminister Carl Bildt. Men troligast är att Ulf Kristersson blir vald.
– Men jag vill vara tydlig med att det Västra Götalands förbundsstyrelse sagt är Carl Bildt i första hand och Ulf Kristersson i andra. Så det är inte som att förbundet sagt att det är några kandidater vi inte gillar. Kristersson är också ganska känd och jag tror, efter att ha jobbat med honom flera gånger, att han blir en bra kandidat. Det kanske också kommer någon tredje kandidat, det vet vi inte ännu.
Mikael Odenberg kandiderar ju?
– Min bild är att den nomineringen bara förekommer i tidningarna och inte i partiet.
Ser tiggeriförbud som tillfällig åtgärd
En annan fråga där Moderaterna varit uppmärksammade i media är frågan om tiggeriförbud. Först beslutade partiets avdelning i Vellinge att införa ett lokalt tiggeriförbud i strid med rådande lagstiftning. Sedan gick partiledningen ut och föreslog ett nationellt förbud, som en del av sin nya politiska plattform.
Jonas Ransgård menar att han inte förespråkar ett generellt tiggeriförbud. Däremot vill han se en möjlighet för kommuner att förbjuda tiggeri som, han menar, kan klassas som störande av allmän ordning.
– Man ska kunna sitta i Brunnsparken och vänta på vagnen utan att det kommer fram person efter person som vill att du ska lägga pengar i deras mugg. Men jag har svårt att se att om det sitter någon i ett hörn och tigger, att det skulle störa allmän ordning.
Jonas Ransgård tror inte att det förbud som införts i Vellinge är förenligt med lagen. Göteborg gjorde en liknande utredning för några år sedan och då slog stadsledningskontorets jurister fast att det inte fanns utrymme i lagen för denna typ av restriktioner.
– Jag ser inte ett generellt tiggeriförbud framför mig. Det är inte det beslut stämman tagit och det var inte det vi stöttade. Det ska vara på förekommen anledning. Det behöver inte vara ett permanent tillstånd heller, utan en tillfällig åtgärd.
Vill börja med ekonomin
Innan valet var det en annan fråga som splittrade Moderaterna: bygget av Västlänken, en av de största frågorna i förra valrörelsen. Det slutade med att moderaten Martin Wannholt kuppade in sig i kommunstyrelsen med stöd av Vägvalet och sedan blev utesluten ur partiet.
Jonas Ransgård tror att frågan om Västlänkens framtid i valrörelsen 2018 helt beror på när bygget kommer igång.
– Nu är byggstarten planerad till våren 2018, och om den följer plan tror jag inte att Västlänken blir en valfråga. Men om de tar längre tid med överklaganden än planerat och bygget inte börjat när vi kommer till valet, då tror jag att det kan bli en valfråga.
Det är inte aktuellt för Jonas Ransgård eller Alliansen att svänga i frågan för att skapa en eventuell majoritet med Vägvalet eller Martin Wannholts nya parti Demokraterna.
– Nej, de politiska besluten är fattade i den frågan. Nu är det en juridisk och teknisk process.
Vad blir första reformen om Jonas Ransgård tillträder som kommunalråd?
– Oj! Det är så mycket. Men allt börjar med ansvarstagande för ekonomin. Vi gick in i valrörelsen med att Vänsterpartiet krävde en krona i skattehöjning. Det sa Socialdemokraterna nej till. Men om vi tittar på de uttag de nu gör i de kommunala bolagen så har Vänstern fått sin skattehöjning, men det syns inte. Det är en nivå av uttag som bolagen inte kommer att klara av, man mjölkar ut mer än vad som finns. Därför måste vi börja där. Vi ska ha en sund ekonomi på sikt och vi får vara överens om vilka ramar vi jobbar med. Det vi har gjort i vår alliansgemensamma budget är att vi gett förslag på hur vad vi ska göra för att få ner kostnadsvolymen. Och det börjar där. Det är som Göran Persson sa, ”Den som är satt i skuld är inte fri”.