Men när det är dags att sammanfatta årets sommar beskriver de flesta i ETC Göteborgs rundringning en period som varit betydligt lugnare än förra året.
Enligt Per Jarring, verksamhetsstrateg på Räddningstjänstens enhet för olycksutredning och analys i Storgöteborg, kan sommaren 2019 beskrivas som en normalsommar.
Enligt preliminära siffror var Räddningstjänsten ute på 1455 räddningsuppdrag i Göteborgs kommun mellan 1 juni och 15 augusti i år. Förra året kom det in hela 1628 larm.
– Förra året var ett extremår. Det var varmt och torrt och det skapade mycket bränder i skog och mark, säger Per Jarring.
2018 noterades 207 bränder i skog och mark, i år sjönk den siffran till 72.
Även antalet larm till Räddningstjänsten om drunkningstillbud sjönk i år, från tio förra året till tre hittills den här sommaren. Antalet är egentligen för lågt för att det ska gå att säga någonting statistiskt om det.
– Men det ger en hint om att det varit lugnare, säger Per Jarring.
Två drunkningsolyckor
Om man tittar på hela landet så har drunkningsolyckorna minskat den här sommaren jämfört med förra. 17 personer miste livet i drunkningsolyckor under juli i år jämfört med 35 personer under samma period förra året, enligt siffror från Svenska Livräddningssällskapet, SLS.
Mikael Olausson, säkerhetsansvarig på SLS, tror att den stora nedgången beror på att sommaren varit svalare i år.
– Sommaren har varit lite mer beskedlig vädermässigt. Färre människor har badat eller befunnit sig vid vattnet, säger han.
I Göteborg har två personer drunknat hittills i sommar. I mitten av juli hittades en man i 70-årsåldern död i vattnet utanför Grötö. Enligt uppgift ska mannen ha varit ute och fiskat med båt. Lite mer än en vecka senare avled en man i 25-årsålder till följd av en drunkningsolycka i Stora Mölnesjön i Rannebergen.
Även förra året drunknade två personer i Göteborg. Då handlade det om två män som avled efter olyckor i samband med bad.
Tillfälliga toppar
För vården brukar sommaren vara en hektisk tid. Sari Siirilä, vårdenhetschef på Sahlgrenskas akut, säger att sommaren har varit ansträngd men hanterbar.
– Tack vare tidigare erfarenheter så tog vi höjd under våren och passade på att anställa några fler medarbetare, säger hon.
Antalet besökare på akuten brukar varken öka eller minska under sommaren, men under vissa veckor kan det ske tillfälliga ökningar på grund av stora evenemang som Gothia Cup och Way out West. Ofta handlar det om turister som har fått lindriga skador men som hamnar på akuten för att de inte vet var annars de ska söka vård.
I år har personalen på akuten även noterat en ny företeelse.
– Det vi har sett den här sommaren, som vi egentligen aldrig har haft så mycket av innan, är olyckor med elsparkcyklar, säger hon.
De handlar om fallolyckor som ger allt från huvudskador till skador på handlederna. Sari Siirilä kan inte säga hur många patienter det rör sig om, men uppskattar att det har varit några stycken varje vecka under sommaren. Hon säger att skadorna ofta är lindriga och hon tror att det sker många olyckor som vården aldrig får kännedom om eftersom människor plåstrar om sin själva hemma.
Samtidigt finns risken att en olycka kan sluta riktigt illa.
– Man flyger ganska långt om man krockar med någon annan, eller fastnar i spårvagnsspåren eller trycker på handbromsen av misstag. Och det är fortfarande inget hjälmtvång.
Borde det vara det?
– Personligen tycker jag det. Men det är nog ganska långt ifrån att bli verklighet.
Tre knivmord på kort tid
Ur brottssynpunkt kan sommaren beskrivas som relativt lugn i Göteborg, med undantag för tre knivdåd med dödlig utgång som inträffade under de två sista veckorna i juli. Natten till den 17 juli knivskars en ung man vid ett rån vid Hjalmar Brantingsplatsen. Några dagar senare avled en ung man efter en knivskärning i Nordstan. Natten mot måndagen den 29 juli inträffade det tredje dödliga knivdådet. En man hittades knivskuren på Hjällbo torg och avled senare av sina skador.
– Det är extremt tragiskt. Lyckligtvis gjorde vi ett väldigt gott polisarbete och lyckades få fast gärningsmännen i de två första fallen. I det tredje är utredningsläget mer besvärligt, säger Anders Börjesson, biträdande polisområdeschef för polisområde storgöteborg,
Han förstår att tre mord på så kort tid skapar en oro hos allmänheten, en rädsla för att det är farligare att röra sig ute än det egentligen är.
– Det här är hemska händelser och det ska vi inte förta, men jag vill balansera siffrorna och påminna om att i det långa loppet så minskar det dödliga våldet med kniv. Men det är svårt att ta till sig här och nu, säger han.
Förra året inträffade en våg av personrån i centrala Göteborg. Från att ha legat på samma nivå mellan 2015 och 2017 steg antalet plötsligt.
– I år har vi haft färre personrån än under 2018, men fler än under de tre tidigare åren. Så på sikt är det en stigande trend. Det är besvärligt, personrån drabbar många människor och förstör deras trygghet, säger Anders Börjesson.
Det finns inga siffror på hur många rån som inträffat i sommar, men enligt Anders Börjesson rör det sig om ungefär ett rån om dagen utslaget på ett år.
I övrigt säger han att polisen har klarat sommaren bra. De två stora evenemangen Way out West och Gothenburg Culture Festival förflöt utan att det krävdes några större polisinsatser.
– Vi har haft få ordningsstörningar och väldigt få anmälda brott, om man undantar narkotikabrott vid de två evenemangen. Det har också varit väldigt få anmälda sexuella ofredanden och det är vi väldigt nöjda med, säger han.