ETC Göteborg avslöjar att fyra läkare på en vårdcentral i Bergsjön har jobbat utan svensk läkarlegitimation. Dessutom har ett 70-tal femåringar fått fel vaccin och pojkar har blivit omskurna med osteriliserade instrument. Vårdcentralsägaren får ett miljonvite och regionen säger upp kontraket.
Privat sajt utmanar Boplats
Flera privata fastighetsägare börjar hyra ut lägenheter via den nystartade sajten Home Q. De är missnöjda med Boplats nya regler som innebär att alla hyresvärdar måste gå strikt efter ködagar. Den nya bostadssajten får kritik för att låta värdarna handplocka sina hyresgäster och sålla bort låginkomsttagare.
ETC avslöjar kritiserad tvättmetod
Familjebostäder låter 400 hyresgäster testa en ny teknik, som innebär att de tvättar i kallvatten utan tvättmedel. En granskning från ETC Göteborg visar dock att metoden redan ratats av flera äldreboenden eftersom kläder och lakan inte blev rena. Kemiforskaren Lars Ojamäe sa: ”Mig veterligen finns det inga vetenskapliga belägg att det skulle kunna fungera bättre än vanligt vatten från kranen.”
Februari
Pensionärerna på Allégården protesterar
Aktivitetshuset Allégården får ett sparkrav på 1,5 miljoner kronor. Pensionärerna ordnar demonstrationer och möten som får politikerna tänker om. Det slutar med att kommunen fortsätter att driva caféet tills vidare.
Mars
Soffan avgår efter extrakongress
Ann-Sofie Hermansson tvingas bort från rollen som gruppledare för Socialdemokraterna. Hon anklagas för samarbetsproblem och för att skapa en dålig arbetsmiljö i stadshuset. Interna stridigheter kommer upp till ytan och under våren förlorar partiet även ordföranden Anna Johansson och kommunalrådet Shahbaz Khan.
Budgeten för linbanan fyrdubblas
Kostaden för linbanan beräknades till ungefär en miljard kronor. I mars meddelar plötsligt trafikkontoret att prislappen kommer landa på 4 miljarder. Politikerna blir rasande och försöker få näringslivet att öppna plånböckerna, men får nobben. Senare under året tvingas politikerna att ge upp drömmen om en gondollinje över älven.
Stort stöd för klimatnödläge
Ett medborgarförslag om att utlysa klimatnödläge i Göteborg samlar snabbt över 1200 namnunderskrifter. ”Det finns en risk att en del tror att det bara är en symbolisk fråga, men det är det inte” säger initiativtagaren Flora Lyson. Senare under året röstar kommunstyrelsen ner förslaget.
April
Sjukhusens miljardskuld avskrivs
Efter heta debatter bland regionpolitikerna avskrivs sjukhusens skulder. Totalt handlar det om över en miljard kronor och sju sjukhus som får börja om på noll. Det blågröna styret menar att det signalerar till sjukhusen att det är okej att spräcka budgeten. Frågan avgjordes när Demokraterna och Sverigedemokraterna röstade på Socialdemokraternas förslag.
Maj
Stökig NMR-marsch i Kungälv
På första maj marscher omkring 300 anhängare till NMR genom centrala Kungälv. Trots det stora polisuppbådet drabbar nazisterna samman med motdemonstranterna. Totalt omhändertas ett 20-tal personer för våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, hets mot folkgrupp och vapenbrott. ”Det är tråkigt, väldigt tråkigt, att de är här. Kungälv är väldigt mångkulturellt, alla trivs med alla, och så kommer de här” sa en 17-årig Kungälvsbo.
Många röstade rött i EU-valet
Göteborgs torg fylls av valstugor när det var dags för val till Europaparlamentet. Om göteborgarna ensamma skulle ha avgjort valet hade Sverige skickat fler miljöpartister och färre sverigedemokrater.
Ungdomar motas bort med ljudskrämmor
Det visar sig att kommunägda Göteborgslokaler använder pipande apparater i köpcentrumet vid Hjällbo centrum. Oljudet är i en frekvens som bara unga kan höra och syftet är att mota bort ungdomsgäng. Ungdomar som ETC Göteborg pratar med beskriver att de får ont i huvudet och 20-åriga Omar sa:” Det känns som att man inte vill att jag ska vara här”. Artikeln blev en av ETC Göteborgs mest lästa under året och efter rapporteringen plockades ljudskrämman ner.
Juni
Tomma löften till hbtq-samhället
Kommunens hbtq-plan skulle göra livet lättare för alla hbtq-personer. Men två år efter införandet visar det sig att bara 4 av 31 löften blivit verklighet. Stadens hbtq-råd är bekymrade över hur lågt deras frågor prioriteras och undrar vad som hänt med den utlovade samlingsplatsen Regnbågens hus.
Inga sponsorpengar för regnbågströja
När fotbollsföreningen Qviding presenterar ett nytt regnbågsfärgat matchställ drar skärgårdscaféet Brännö varv tillbaka sina sponsorpengar. Klubbens ordförande menar att bortamatchtröjorna symboliserar att de driver en jämställd och normkritisk verksamhet. Skärgårdscaféet vd tycker att klubbens medlemmar borde fått rösta om förändringen.
Preem vill bygga ut i Göteborg
Företaget meddelar att de vill bygga ut sitt raffinaderi på Hisingen. Idag släpper anläggningen ut cirka 500 000 ton koldioxid om året. Med utbyggnaden skulle det tillkomma 260 000 ton.
Juli
Fotbollslandslaget hyllas i Göteborg
Med färska bronsmedaljer landar de svenska VM-spelarna på Landvetter. På Götaplatsen hyllas Caroline Seger, Kosovare Asllani och de andra spelarna av 25 000 fans. Nästan sex miljoner svenskar såg någon av lagets VM-matcher och från scenen hyllar Nilla Fischer det svenska stödet. ”Det har betytt väldigt mycket. Efter all den support vi har fått hemifrån känner vi att vi är ett med fansen. Det är vi tillsammans som har skapat historia”.
Augusti
Kollektivtrafiken blir betydligt dyrare
Kommunen slutar subventionera Göteborgarnas periodkort, vilket gör månadskorten 135 kronor dyrare över en natt. Miljöpartiet blir upprörda över Alliansens agerande och delar ut gratis Västtrafikkort på Drottningtorget.
September
Allt färre flyger från Landvetter
Nya siffror visar att inrikesresorna från flygplatsen minskat med 14 procent under årets första nio månader, jämfört med samma period förra året.
Oktober
Stålet till Hisingsbron kommer
Efter lång väntan kommer de första ståldelarna av nya Hisingsbron med båt från Spanien. Under hösten fortsätter leveranserna av balkar och snart ska bron börja ta form över älven. Trots förseningarna står tidsplanen fast, så redan nästa vår ska den nya bron öppnas för gång-, cykel- och motortrafik.
Regeringen säger nej till LNG
LNG-terminalen får nobben från regeringen. Det innebär att fossilgas från terminalen inte får skickas vidare in i det svenska stamgasnätet. Beskedet glädjer de aktivister som under lång tid har försökt stoppa terminalen. Miljöpartiets kommunalråd kallar beskedet ”glädjande och viktigt” men Swedegas vd Hans Kreisel menar att regeringen missförstått själva syftet. ”En sådan här anläggning kommer ju inte att öka bruket av fossila gaser, tvärtom kommer utsläppen inom sjöfarten att sjunka” sa han till ETC Göteborg i oktober.
Nya regler för sparkcyklar
2019 var elsparkcyklarnas år. Några älskar det nya färdsättet medan andra stör sig på att de skräpar ner och står i vägen. I oktober tvingade kommunen cykelföretagen att ändra reglerna. Det innebär att sparkcyklarna inte får parkeras på vissa ställen och att nya ”digitala staket” gör att man bara kan åka mycket långsamt på vissa gator.
November
Politikerna bråkar om budgeten
Socialdemokraterna och Demokraterna vägrar att godkänna Alliansen budget, som innebär stora nedskärningar i stadsdelarna. Alliansen tvingas återkomma med ett nytt förslag där skolan får lite mer pengar och några andra punkter justeras. Efter 14 timmars debatt röstas den borgerliga budgeten igenom i kommunfullmäktige.
December
Nedskärningar i kultursfären
Det blir starka protester när tjänstepersonerna föreslår att man ska lägga ner sex bibliotek på grund av besparingar. Kulturnämnden stoppar just de planerna, men i december står det klart att många kulturverksamheter kommer behöva vända på slantarna nästa år.