Hamnarbetarnas strid mot APM
I augusti i år varslades 140 hamnarbetare på APM Terminals om uppsägning, efter en konflikt mellan fackförbundet Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM. Efter några strejktillfällen 2016 och tidigt 2017 satte APM Terminals in en lockout som stridsåtgärd. All övertid ställdes in, bland annat. Volymerna i hamnen sjönk – vissa av de som blev av med jobbet, som Robert Karlsson (som ETC Göteborg mötte) kom sedan tillbaka. Då som bemanningsanställd.
30 september
Många oroade sig på förhand inför vad som skulle hända 30 september när nazistiska NMR fått tillstånd att demonstrera, samtidigt som Bokmässan, ETC:s egen Bokmassan och dessutom en lönelördag. Bara någon vecka innan hade NMR anordnat en spontan demonstration i centrala Göteborg och tagit polisen på sängen. Något som ETC Göteborg senare kunde berätta berodde på att polisen slarvat bort ett tips. Valet av demonstrationsväg mötte också stor kritik. NMR skulle passera i närheten av stadens synagoga, mitt under den judiska högtiden Jom kippur. När dagen väl var inne blev det en total flopp för NMR – nazisterna kom inte ens till start vid sin anvisade plats för demonstrationen. Istället fick de hålla tal inringade av polisbilar innan de fick ta sig hem igen, samtidigt som tiotusentals personer fredligt visade sitt motstånd mot nazisterna. Vikingar mot felaktigt användande av runskrift, gubbar och tanter (vissa med kundvagnar), folkmusiker och många, många andra gick ut och visade sitt motstånd.
Fastighetsbytet i Rannebergen
I slutet av oktober avslöjade ETC Göteborg att kommunägda bolaget Framtiden vill sälja 289 lägenheter i Rannebergen till fastighetsföretaget Victoria Park. Mot lägenheterna skulle kommunens fastighetsbolag få mark i Lövgärdet, där planen är att bygga nytt. Affären hölls hemlig fram tills dess att Framtiden skulle besluta om affären. När planerna på att sälja ut allmännyttiga lägenheter avslöjades väcktes mycket oro bland boende i Rannebergen.
– Det vore tråkigt om de byter. Bostadsbolaget har varit så bra i alla år, de är ett säkert kort, säger Lill-Marie Axelsson, som ETC Göteborg pratat med.
Sedermera byttes oron ut mot ilska – och protester. När det slutligen var dags för kommunfullmäktige att fatta ett slutgiltigt beslut så samlades demonstranter utanför. Det blev inget beslut om affär då, frågan lämnades till vidare utredning.
Stödet till de ensamkommande
Under året har starka ideella krafter samlats för att ta hand om de ensamkommande unga som kommit till Sverige och fastnat i asylprocessen. Det är frivilligorganisationer, som Agape, och privatpersoner som gett ensamkommande ungdomar tak över huvudet. Bland stadens politiker har det varit en splittring. Tidigare under hösten blev det en synlig splittring där MP och V tidigare ville skjuta till pengar än S, pengar som ska gå till stöd för ensamkommande som skrivits upp i ålder eller som fyllt 18 år under asylprocessen. Tidigare i år blev en uppgörelse klar på regeringsplanet, som innebär att ensamkommande som var under 18 år när de kom till Sverige får tillfälligt uppehållstillstånd. Under förutsättning att de kom senast 25 november 2015. Det kanske kan ge visst hopp – men är också oklart, tror frivilligorganisationen Agapes David Nilsson.
– Det kommer vara svårt att kommunicera vad det här innebär till de som vi möter. Vi kan inge lite hopp kanske, men det känns svårt hur man ska förklara det.
Turerna på Intraservice
Nämnden för Intraservice har varit föremål för granskning under året. I juni kunde ETC Göteborg avslöja att politiker och tjänstemän på Intraservice åkt på en dyr resa till Seattle med ett otydligt syfte, tillsammans med IT-leverantören Atea. Efteråt fick Atea en mångmiljonupphandling av Göteborgs stads Intraservice. Under hösten avslöjades också en tidigare chef på Intraservice haft olämpligt vänskapsrelationer med en person på Atea. Göteborgs stads internrevision har varit hårda i sin kritik mot Intraservice och den tidigare chefen har tvingats lämna. Det IT-system som Intraservice köpt upp, Microsofts Office 365, försenades på grund av säkerhetsluckor.
Västlänken går igenom i domstol
Den har sina motståndare och försvarare – klart är att Västlänken väcker känslor och engagemang. Tidigare i år kunde Västlänken i alla fall passera en milstolpe – Mark och miljödomstolen godkände detaljplanerna för tunneln mellan Skansen Lejonet och Kallebäcksmotet.