Om man inte använder broddar ska man försöka gå som en pingvin där det är halt, långsamt och med korta steg så att tyngdpunkten hamnar rakt under foten för att minska risken att ramla.
– Nackdelen med pingvinsteg är att man spänner sig och kan få ont. Med ett mer normalt gång- och löpsteg är man mer avslappnad, säger Mats Hogmark.
Kvinnor drabbas oftare
Bara i Region Stockholm brukar omkring 200 personer om dagen söka vård för halkskador när det är isigt ute.
– Typiska skador är handledsfrakturer, vrickningar och stukningar där man halkat och tagit emot sig med handen.
Om man ramlat och gjort sig illa bör man förstås söka vård om det är en uppenbar fraktur eller om man slagit huvudet och förlorat medvetandet. Är man osäker kan man ringa sjukvårdsupplysningen 1177 eller vårdcentralen för att få hjälp att avgöra om skadan bör röntgas.
Allvarligare halkskador drabbar oftare kvinnor än män och oftare äldre än yngre personer. Den grupp som drabbas värst är äldre kvinnor. Delvis beror det på att benskörhet är vanligast i den gruppen så att de riskerar att bryta sig även om de inte slår sig så hårt.
– Ofta är det den gruppen som har störst vinst av att röra på sig. Men om det är någon dag med mycket ishalka, stanna inne då, säger Mats Hogmark.
80-plus bäst effekt av träning
Men i ett längre perspektiv är det negativt att stanna inne av rädsla för att halka.
– Jag tycker att folk ska röra på sig. Nu under pandemin sitter många redan mer än vanligt. Det är synd om man blir sittande ännu mer.
Det finns sätt att på längre sikt minska risken både för att halka omkull och för att skada sig allvarligt om olyckan är framme. Som förebyggande insats mot halkskador rekommenderar Mats Hogmark styrketräning. Muskler hjälper till att skydda ben och leder.
– Gamlingar som är 80 plus har störst vinst av att gå på gym för att inte tappa koordination och hållning. Det handlar inte om att man ska ta 100 kilo i bänkpress. Att träna rumpa, lår och rygg hjälper till med bålstabilitet och balans. Det blir extra viktigt ju äldre man blir.
Just nu avråds gymbesök, men det går bra att träna hemma också, menar Mats Hogmark.
Knäböjningar, som om man ska sätta sig på en stol, stärker lår och rumpa. Mats Hogmark berättar om en 100-åring som varje gång hon ska sätta sig böjer knäna som om hon skulle sätta sig tio gånger innan hon faktiskt sätter ner rumpan på sitsen.
– Man kanske inte behöver göra det tio gånger, men några gånger är bra.