Det är en arbetsgrupp knuten till Arenagruppen som har tittat på frågan och utarbetat ett förslag som ska lämnas över till regeringen. I dag presenterades det på DN debatt. Där föreslås att en obligatorisk så kallad medborgartjänstgöring införs för alla unga mellan 20 och 24. Det skulle kunna handla om traditionell värnpliktsutbildning eller civilförsvarsutbildning för att stärka beredskap vid exempelvis naturkatastrofer.
– Vi tycker idén med värnplikt är ganska bra och den borde återinföras på något sätt. Inte som förr eftersom det hänt en massa saker sedan den avskaffades. Det borde vara en ny typ av värnplikt och vi säger dessutom att vi tycker att de civila behoven borde tillgodoses vid kriser och katastrofer, som exempelvis vid branden i Västmanland, säger Lena Hjelm-Wallén (S), före detta utrikesminister och en av dem som deltagit i utredningen.
Sammanhållande funktion
Hon understryker att värnplikten hade en viktig sammanhållande social funktion eftersom svenskarna, eller unga svenska män, med olika sorters bakgrunder träffades och lärde sig samarbeta. Det är ett starkt argument för att inför en obligatorisk medborgartjänst för tjejer och killar, menar Hjelm-Wallén.
– Det saknas ett ställe där alla ungdomar faktiskt kommer samman. Värnplikten var faktiskt väldigt viktig på så sätt att den gjordes av alla pojkar, över samhällsklass och etnisk tillhörighet. Det saknas i dagens samhälle som också blir allt mer uppdelat när det gäller skolgång. Dessutom består inte samhället bara av massa rättigheter, man har också skyldighet att ställa upp om det behövs.
Flera ungdomar som Dagens ETC har pratat med ställer sig positiva till förslaget.
– Det är en bra grundtanke, men jag skulle föredra att det handlade om samhällstjänst, till exempel på dagis eller inom äldrevården. Det finns någonting solidariskt i tanken att alla ska ha bytt en blöja, säger Tom Crafoord, 18 år, från Stockholm.
Blir någon form av mönstring
Exakt hur medborgartjänsten skulle utformas eller hur mycket det skulle kosta har inte utredarna tittat på. Att någon form av mönstring måste till är självklart enligt Rozgar Watmani, förbundssekretrare i SSU som också står bakom förslaget. Hur stor valfrihet unga skulle få mellan exempelvis värnplikt och civiltjänst är en fråga för en framtida utredning.
– Just när det gäller värnplikten ser vi ju ett förändrat säkerhetspolitisk läge. Det är också en sådan fråga man måste titta igenom, om det är på den militära delen medborgartjänsten ska ha fokus. Vi lever ju i en alltmer individualiserad värld så det gäller att hitta en balans mellan den egna viljan och det kollektiva behovet, säger Rozgar Watmani som själv är 26 och helst hade valt civilförsvaret om han hade varit aktuell för obligatorisk medborgartjänst.
Enkät: Vad tycker du om förslaget?
Mikaela Larsson, 18, gymnasieelev, Stockholm:
– Civilinsatser har så klart ett visst värde, men det är ju inte sant att en medborgartjänst är helt inkluderade – det är väl till exempel bara för normalfungerande. Sedan innebär civilförsvaret också lite av ett ideologiskt ställningstagande.
Om det genomförs – vad skulle du vilja bidra med?
– Jag skulle gärna hjälpa till vid kriser och naturkatastrofer. Jag skulle kunna tänka mig att göra någonting som känns mer som samhällstjänst, men absolut inte militär försvarstjänst. Jag tror också att det skulle ha en starkare integrerande effekt om en medborgartjänst innebar att man gjorde lågstatusjobb – det skulle leda till större förståelse mellan olika grupper.
Adam Svensson, 21, pluggar till musikalartist, Göteborg:
– Jag är inte för värnplikt, men det här låter som en bättre idé. Men kanske vore det bättre om man fick bestämma själv om man skulle vara med. Det blir nog bättre än att tvingas till något.
Om det genomförs – vad skulle du vilja bidra med?
– Kanske dela ut mat till människor som behöver. Jag skulle kunna tänka mig att hjälpa till vid naturkatastrofer också.
Emma Andric, 26, läser på Handelshögskolan, Göteborg:
– Det låter som en jättebra idé, fast jag vet inte om jag tycker att det ska vara obligatoriskt. Vi har haft besök från försvarsmakten på skolan, och de har pratat om att de har gratis helgkurser. Kanske borde det vara mer så med medborgartjänsten, att det inte behöver vara på heltid.
Om det genomförs – vad skulle du vilja bidra med?
– Svårt, jag vet faktiskt inte. Men jag hade nog kunnat tänka mig det mest som kan vara till nytta, om jag får välja själv hur mycket tid jag ska lägga.