De nya kemikalieråden för gravida och småbarnsföräldrar har än så länge inte delats ut till föräldrar i länet, men efter en snabb blick i broschyrerna tycker Lotta Pärneblom att råden verkar bra.
– Jag tycker det är vettiga råd. Man tycker att sådana råd känns väldigt viktiga när man blir gravid, och då tänker man att man ska göra precis allting rätt. Sedan när barnet kommer är det inte lika lätt, säger hon.
Hon ger exempel på råd som kan vara svåra att följa, som att undvika våtservetter och att undvika att värma mat på plasttallrikar.
– Man tänker att man ska ha pappersservetter och vatten och undvika plast, men sedan blir det ändå inte så när barnet kommer. Tiden försvinner, säger Lotta Pärneblom.
Natalie Grevnertz är på Öppna förskolan med dottern, Tuva, som är åtta månader. Hon kände redan till många av råden.
– Det var bara det där med antibakteriella kläder som jag inte kände till. De andra råden har jag sett och de är lätta att följa. Man vänjer sig vid att värma mat på porslin i stället för plast till exempel, säger hon.
”Bra med våtservetter”
Thom Holmberg sitter en bit bort med sonen Liam. Han tycker att det är rådet om våtservetter som kommer att bli svårast att följa.
– Det är inte alltid man har tillgång till rinnande vatten. Därför är det väldigt bra med våtservetter och det är svårt att ersätta det med något annat. Annars verkar det vara enkla råd, säger han.
Men tvåbarnsföräldern Ida Angergård är skeptisk till kemikalieråden.
– Jag tycker att det är helt galet att de ger ut de här råden. Hur tänker man att gravida kvinnor ska ta emot det här? Det är som att säga till mammor att de har ansvar för att deras barn inte utsätts för kemikalier, och att barn inte kan vistas i ett vanligt hem. I stället för att komma till rätta med det egentliga problemet med kemikalierna, säger hon.
Ida Angergård skulle hellre se en bättre lagstiftning och att politikerna tar ansvar för att minska kemikalierna i stället för att hantera det som en konsumentfråga.
– Det känns märkligt att man ska sanera sitt hem från sådant man kan köpa i butikerna. Till exempel att man inte kan använda våtservetter som är gjorda för barn. Varför får de ens säljas om de inte är bra för barn? undrar hon.
Nu hoppas hon att kemikalieråden ska få människor att reagera.
– Jag hoppas att föräldrar blir arga och börjar jobba för en förändring. Det är fel att lägga det här ansvaret på föräldrar i stället för på tillverkare som säljer produkterna, säger Ida Angergård.