Att framföra kritik mot ledningen kan betyda att du blir av med jobbet. Det har fyra medarbetare på Filmstaden i Sundsvall fått erfara.
I april skrev de tillsammans med 21 kollegor ett brev till ledningen och styrelsen för fackföreningsägda Folkets hus och park (FHP), som driver biografen ihop med SF Bio.
Bakgrunden är ett långvarigt missnöje med biografens chef Elisabeth Eng Åkerlund. Det handlar bland annat om oklarheter vid nyanställningar och uppsägningar, brister i schemaläggningen och en kultur där konstruktiv kritik bemöts med anklagelser om illojalitet.
– Hela personalen hade börjat må dåligt. Förhoppningen var att styrelsen skulle ta kritiken i brevet på allvar och sätta press på cheferna, säger Jens Persson, som har arbetat på Filmstaden sedan biografen öppnade för 25 år sedan.
Skickade ett brev till SF
Men det var en förhoppning som kom helt på skam. När styrelsen inte bemötte kritiken valde de anställda att skicka en kopia av brevet till ledningen för SF Bio.
– Vi var övertygade om att SF Bio ägde 50 procent av Filmstaden Sundsvall, säger Jens Persson.
Detta är lätt att förstå. När Söråkers herrgård, som har samma ägare, just nu annonserar efter personal på nätet skriver de att Folkets hus och park är delägare i Filmstaden. Och på Filmstadens egen webbsida står att Filmstaden Sundsvall är en SF-biograf.
Att skicka brevet vidare visade sig dock vara ett avgörande misstag. I själva verket finns bara ett driftsavtal med SF Bio, vilket betyder att brevet i formell bemärkelse har skickats till en extern part.
Inga talespersoner
Något som Ulrika Westin, vd för föreningen Folkets hus och park i Sundsvall och dess bolag FHP Sundsvall hotell AB, valde att ta fasta på.
Hon kallade till sig fyra av de 25 anställda som hade undertecknat brevet. Fyra personer som hade framfört kritik i andra sammanhang.
– Vi hade tydligt markerat att vi inte var talespersoner för hela gruppen. Trots det ville hon bara träffa oss och en ombudsman från Hotell- och restaurangfacket, säger Peter Hamberg, som har arbetat 12 år på Filmstaden.
Ulrika Westin lämnade över ett skriftligt avsked till var och en av de fyra och förklarade att de skulle sparkas för att hade de varit illojala och kontaktat SF Bio mitt under en pågående process om att sälja biografen (se artikel på nästa uppslag).
– Det kändes helt bisarrt. Jag vill inget annat än att det ska gå bra för bion och så anklagas jag för illojalitet och blir sparkad. Det fanns inte utrymme för någon diskussion alls, säger Jens Persson.
Att brevet, som var ett rop på hjälp, på något sätt skulle förstöra en affärsrelation ser han som ett svepskäl. Att Filmstaden eventuellt skulle säljas hade varit uppe på tapeten långt tidigare.
– Vi i personalen vara överens om att skicka brevet till SF Bio om innehållet inte togs på allvar. Att det skulle påverka en pågående
affär tror ingen av oss på.
Jens Persson och Peter Hamberg tolkar i stället agerandet som en markering att personalen inte ska framföra kritik.
– De skrämmer folk till tystnad och siktade in sig på oss eftersom hade vi varit "besvärliga". Vår fackliga representant trodde att vi möjligen skulle få en skriftlig varning, säger Jens Persson.
Men eftersom det kritiska brevet de facto hade skickats till en part utanför ägarkretsen ville inte facket driva frågan vidare.
Och att själva gå till domstol kändes för riskabelt, enligt Jens Persson och Peter Hamberg.
I stället valde de, och de övriga två som har tvingats bort, att acceptera att anställningen upphörde.
– Folkets hus och park ägs av fackföreningsrörelsen, som man kan tycka borde värna de anställdas intressen extra mycket. Därför känns det ännu konstigare att de har agerat som de har gjort, säger Jens Persson.
Vägrade skriva på sekretess
Både han och Peter Hamberg hade deltidstjänster på kvällstid.
– Det är värre för vår kollega som jobbade heltid och som skrev på ett sekretessavtal i samband med uppsägningen. Jag och Jens vägrade skriva under en sådan paragraf, säger Peter Hamberg.
Chefen för Filmstaden Sundsvall, Elisabeth Eng Åkerlund, vill inte uttala sig, utan hänvisar till vd Ulrika Westin (se vidare nedan). Inte heller Jan-Christer Jonsson, ordförande för Folkets hus och park, har några kommentarer i sak:
– Det finns en anledning till personerna tvingades sluta, mer än så vill jag inte säga.
Efter att de fyra medarbetarna hade tvingats bort valde ytterligare fem kollegor att själva säga upp sig i protest.