Vegasautomaterna är en guldgruva för Svenska spel. Förra året drog spelbolaget in 1,3 miljarder kronor netto på spelet och spelformen är den tredje största spelformen i Sverige, efter Lotto och Triss.
Samtidigt klassas Vegas som ett högriskspel när det kommer till spelberoende. Enligt Svenska spels egna siffror hamnar nästan var tionde Vegasspelare i spelmissbruk. Men det hindrar inte bolaget från att placera ut flertalet av maskinerna i socialt utsatta områden. I Stockholmsområdet finns det till exempel 70 automater i Botkyrka och 81 i Södertälje, men bara tre i Danderyd och på Ekerö. Bilden bekräftas av Johan Söderkvist, pressinformatör hos Svenska spel.
– Det stämmer i all väsentlighet att det finns fler automater i vad man kallar socioekonomiskt utsatta områden. Att det är så beror på att det helt och hållet är efterfrågan som styr var vi placerar automaterna, säger han.
Bojkottar Svenska spel
Men att låta efterfrågan styra fritt är att fly från sitt ansvar, menar Ali Khalil, ordförande för fotbollsklubben Konyaspor i Botkyrka. Förra året tackade föreningen nej till stödpengar från Svenska spel i protest mot det stora antalet Vegasautomater i området. Ali Khalil tycker att resonemanget om efterfrågan är en dålig bortförklaring.
– När det gäller till exempel alkohol så slutar restaurangerna servera vid en viss punkt, för att skydda människor. Hur hög efterfrågan än är så måste de ta sitt ansvar och säga nej. På samma sätt tycker jag att Svenska spel ska säga nej när det finns för många automater i ett område, säger han.
2013 kom en uppgift om att varje Vegasautomat i Botkyrka omsatte i snitt 2,32 miljoner kronor, en siffra som var den högsta i landet. I dag vill spelbolaget inte lämna ut några uppgifter på hur mycket maskinerna i olika områden omsätter.
Unga killar riskgrupp
Ali Khalil beskriver Vegasautomaterna som en inkörsport till ett liv i utanförskap.
– Ta en helt vanlig kille, en helt vanlig dag. Han har lite ont om pengar och ska få en hundring att bli två, för att han ska ha råd med både en biobiljett och popcorn. Han stoppar in en hundralapp i hopp om att det ska komma ut två. Det gör det inte, så då lånar han pengar. För att betala tillbaka skulden tar han ett sms-lån och sedan är han fast i en ond cirkel som inte går att ta sig ur, säger han.
Enligt Frida Fröberg, utredare på Folkhälsomyndigheten, är killar mellan 18–24 år en känd riskgrupp när det gäller spelmissbruk. Men det finns också en koppling mellan spelmissbruk och social utsatthet.
– Spelandet är fördelat så att en person med genomsnittlig inkomst och genomsnittlig utbildning spelar mest, men bland dem som har lägre inkomst och lägre utbildningsnivå är förekomsten högre när det gäller att missbruka spel, säger hon.
Spelberoendes riksförbunds ordförande Kim Grahn menar att maskinerna i dag inte alls fyller den funktion som förströelsespel som de var tänkta att göra.
– Den gruppen som spelar för nöjes skull är förhållandevis liten jämfört med de som spelar för mycket. En ganska stor procent av intäkterna kommer från folk som spelar för mycket. Man skulle spara mycket lidande om man tog bort Vegasautomaterna, säger hon.
Vegasmaskiner är bara tilllåtna i bingohallar och lokaler som har alkoholtillstånd. Regeln kom till för att myndigheterna lättare skulle kunna ha koll på verksamheten. Men kombinationen alkohol och spel är allt annat än lyckad, säger Kim Grahn.
– Vi vet ju att om man dricker mycket alkohol så spelar man fast man har bestämt att man inte ska göra det, säger hon.
Johan Söderkvist på Svenska spel säger att bolagets uppgift är att tillgodose den efterfrågan som finns på spel.
– Det skulle finnas en hel del utmaningar med att utöva etiskmoraliska betänkligheter kring var automaterna placeras ut. Då skulle man i så fall diskriminera de krögare som finns i de här områdena. De skulle nekas att bli partner till Svenska spel bara för att de finns i ett visst område. Det funkar inte, säger Johan Söderkvist.
Ett annat problem som Svenska spel pekar på är att de illegala spelmaskinerna och spelet på nätet ökar om Vegasmaskinerna försvinner. Ali Khalil är bekant med de flesta av bolagets argument, och han ger inte mycket för dem.
– De illegala maskinerna är ett polisiärt problem i så fall. Svenska spel får ta sitt ansvar och polisen får ta sitt. Svenska spel behöver inte gå in och rädda världen. Det räcker att de tar sin del av ansvaret, säger Ali Khalil.
Läs också: Patrik spelade bort allt: "Det är ett farligt spel"