– Det är ett tydligt besked från Downing street: ”vi kommer att lämna 1 november, med eller utan avtal. ”Do or die” säger Boris Johnson, sa EU-minister Hans Dahlgren på en presskonferens på onsdagen.
Samtidigt kom besked om att brittiske premiärministern nu försöker få parlamentets traditonella paus i september förlängd till oktober för att oppositionen inte ska kunna stoppa landets utträde.
Vid en hård Brexit upphör britternas tullunion med EU omedelbart. Storbritannien blir vad som kallas ”tredje land”, likt vilket som helst som inte är med i EU.
Dessutom kommer inget handelsavtal med unionen finnas på plats vilket innebär att varor ut och in ur Sverige kommer att behöva förtullas. Regeringen räknar med ökat tryck på framförallt Göteborgs hamn och Arlanda flygplats.
– För tullverkets del innebär avtalslös Brexit extra arbete. Man hanterar idag cirka 7 miljoner tulldeklarationer varje år. Den här siffran förväntas öka 14 – 20 procent när britterna lämnar EU. Det kommer också innebära att ett ökat antal gods- och passagerartransporter kommer att behöva kontrolleras, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.
Tullen har fått ökade anslag
Tullverket har fått ökade anslag de senaste åren och har även rekryterat nya medarbetare inför Brexit. Eftersom Storbritannien inte kommer att ha tillgång till EU:s gemensamma IT-system kommer svenska företag som handlar med landet behöva vända sig direkt till brittiska myndigheter för sådant som nedsättning av moms eller punktskattefrågor. Detta har tidigare hanterats automatiskt i det gemensamma systemet.
Runt 5,5 procent av Sveriges samlade varuexport går till Storbritannien och cirka 5000 svenska företag handlar med landet. Efter Brexit måste alla dessa ha ett särskilt tillstånd kallat EORI-nummer för att få exportera till Storbritannien. Regeringen uppskattar också att minst 500 företag kommer att behöva andra typer av tillstånd.
– För företag som inte är vana att handla med länder utanför EU finns det mycket förberedelser man behöver göra. Det är viktigt att företag nu ser över detta och analyserar hur man kan tänkas påverkas, sa Magdalena Andersson.
”Läge att förbereda sig”
Regeringen har senaste åren haft fortlöpande kontakt med näringslivet kring det brittiska utträdet.
Magdalena Anderssons bild är att de stora svenska exportföretagen förberett sig under en längre tid och har de administrativa resurserna för att hantera en hård Brexit.
– Däremot för mindre företag har det kanske varit så att man skjutit upp det här. Man kanske tänkt att det inte händer, sa hon och la till:
– Där är det viktigt att signalen är oerhört tydlig. Nu är det läge att förbereda sig för en eventuell hård Brexit.