Turistinformatören Marie Stojkov jobbar på turistbyrån vid Kungsportsplatsen och märker att det har blivit populärt att ta tåget på semestern.
– Jag tycker särskilt att många göteborgare är bra på att upptäcka närområdet med tåg. De har redan sett det mesta i stan och vill se något nytt. De utländska turisterna som kommer hit är mest inställda på att upptäcka stadskärnan. Men om de kommer hit en andra gång är de mer nyfika på vad som finns utanför stan och då är tåg ett bra alternativ, säger hon.
Bland turistbyråns hundratals broschyrer och kartor finns många tips för den som vill starta semestern på centralstationen i Göteborg.
– En resa till Alingsås skulle jag verkligen rekommendera. De fyller 400 år i år så det händer mycket i staden. Hit åker man för att fika och gå omkring på kullerstensgatorna i den gamla svenska småstaden. Det finns också vandringsleder om man är intresserad av det, säger Marie Stojkov.
Hon tipsar också om att ta tåget för att upptäcka området kring Nääs. Det är en välbevarad slottsmiljö från 1800-talet med en trädgård full av planteringar och historiska sevärdheter. På midsommar lockar det traditionella firandet tusentals besökare och här finns också kurser i slöjd och byggnadsvård.
– Området är orört och fint bevarat. Om man tycker om tv-serien Vår tid är nu kommer man se att vissa scener är inspelade på slottet.
SJ utökar avgångarna
När efterfrågan på tågsemester ökar blir också utbudet större. Under sommaren öppnar SJ en snabbtågslinje från Göteborg till Hamburg. Tåget lämnar Göteborg strax före lunch och är framme klockan åtta på kvällen. Därefter kan resenärerna fortsätta med nattåg till andra destinationer runtom i Europa. Hela resan går dock inte att boka via SJ, utan resenärerna måste boka en separat resa med det tyska tågföretaget Deutsche Bahn.
– Det är faktiskt inte så svårt att boka internationella tågbiljetter. Många är vana vid att handla på internet och man beställer lika enkelt de här tågbiljetterna genom att kombinera sj.se och bahn.de för resan Göteborg-Köpenhamn respektive Köpenhamn-Hamburg, säger Petter Essén, affärschef för SJ:s linjer till Köpenhamn, i ett pressmeddelande.
Om man tycker det är krångligt att boka sina resor själv arrangerar flera resebyråer färdiga paketresor med tåg till bland annat norra Italien och den franska rivieran. Det finns också flera resebyråer som specialiserat sig just på att hjälpa kunderna att boka sammanhängande resor genom Europa.
Gratis för pensionärer
En som upptäckt tjusningen med tågsemester är pensionären Margaret Stokes från Nordirland. Hon är på besök i Göteborg och väljer tåget så ofta hon kan.
– Jag åker tåg hela tiden för det är det bästa färdsätet. Bussarna brukar vara sena och det är ont om information och väntsalar. Dessutom tycker jag att det är mer bekvämt att åka tåg.
På Nordirland får alla personer över 65 år åka gratis med tågtrafiken. Det brukar Margaret Stokes utnyttja så mycket hon kan och hon rekommenderar Sverige att införa samma sak. Hennes resa mellan Nordirland och Göteborg var dock lite för krånglig för att åka tåg hela vägen, men hon började sin resa med att ta tåget via Glasgow till Edinburgh. Från Göteborg ska hon åka vidare längs med Västkusten norrut och hon har inte bokat någon resa än, men kanske blir det tåget.
Är du sugen på en annorlunda övernattning utanför Falköping eller en sommarvecka på en polsk strand? Tar man tåget från Göteborg finns många semestermöjligheter både nära och långväga.
I närområdet
Pizzautflykt till Falkenberg
Bagarna på Lilla Napoli i Falkenberg har bestämt sig för att skapa den fulländade napolitanska pizzan. De driver sin numera rikskända pizzeria i en anspråkslös lokal som tidigare fungerade som bensinmack. Menyn varierar, men de har alltid sin standardpizza Margherita med marzanotomater och mozzarella som de köper in direkt från Neapel. Om man är sugen på något sött har de också efterrättspizzor.
Ta sig hit: Öresundståg från Göteborg till Falkenberg tar cirka 50 minuter och kostar 153 kronor med kontoladdning. Från stationen till Lilla Napoli är det cirka 3 kilometers promenad.
Paddla i Grebbestad
Med en kajak kan du utforska den vackra skärgården från första parkett. I Grebbestad finns två olika kajakuthyrare. Antingen kan du utforska den marina nationalparken på egen hand eller hänga med på någon av deras kurser eller guidade turer. Vill man stanna över natten finns gott om vackra tältplatser eller vandrarhem i Grebbestad med omnejd.
Ta sig hit: Tåg till Tanum station och därefter buss till Grebbestads busstation. Resan tar knappt 2,5 timmar och kostar 183 kronor med Västtrafiks app.
Sov i trädkoja utanför Falköping
Nära tranmarkerna vid Hornborgasjön finns ett litet trädhushotell med två kojor sex meter upp i ekarna. På morgonen får gästerna en frukostkorg upphissad till balkongen.
Ta sig hit: Tåget till Falköping och buss vidare till Nyborg. En dygnsbiljett för hela regionen kostar 310 kronor.
Lite på avstånd
Badsemester i Köpenhamn
Fina badmöjligheter är kanske inte det första man tänker på med den danska huvudstaden. Men de senaste åren har staden anlagt flera friluftsbad i stadskärnan som gör det möjligt att kombinera en storstadshelg med avkopplande stranddagar. Hamnbadet vid Islands Brygge lockar både barnfamiljer och motionärer och har en bra utsikt över staden.
Ta sig dit: SJ:s snabbtåg från Göteborg till Köpenhamn tar cirka 3,5 timmar och kostar från 270 kronor.
Kalmar och Öland
För den historieintresserade är Kalmar det perfekta resmålen. Slottet från 1100-talet har spelat en avgörande roll i Sveriges historia och här finns också flera museer och en välbevarad gammal stadskärna. Om man tröttnar på de historiska byggnaderna så serverar Arontorps kroppkakor på andra sidan Ölandsbron.
Ta sig dit: SJ kör direkttåg från Göteborg fyra gånger om dagen för 225 kronor och uppåt.
Ännu lite längre
Trendiga Trondheim
Norges tredje största stad har både storslagen natur och ett spännande kulturutbud. Här finns den gotiska Nidarosdomen och mysiga shoppingkvarter men det är lätt att ta sig ut i skärgården eller till Dovrefjäll nationalpark där majestätiska myskoxar strövar omkring.
Ta sig dit: Tåg till Oslo och vidare med nattåget till Trondheim. Resan tar cirka 11 timmar totalt och varierar i pris.
Upptäck den polska rivieran
Polens långa kuststräcka är full av badorter. Lättast är att ta sig till staden Swinoujscie dit man kan ta färjan direkt från Trelleborg. Det är en charmig småstad full av pubar och restauranger.
Ta sig dit: Tåg till Trelleborg och sedan färjan över till Swinoujscie som tar cirka sex timmar. Tåget kostar från 270 kronor och båten från 800 kronor enkel resa.
Källa: Några av tipsen är hämtade från sajten www.klimatsmartsemester.se som drivs av ett nätverk av forskare, turismaktörer och offentliga organisationer i Västsverige.