För att minska sin klimatpåverkan under julen tipsar förvaltningen Kretslopp och vatten om att ge bort avfallssnåla julklappar istället för prylar. Konsertbiljetter och hantverkskurser är ofta mer avfallssnåla och har lägre koldioxidutsläpp än en elektronikprodukt. De rekommenderar också att ge bort egentillverkade klappar som julgodis eller glögg.
Men även om man försöker ge bort klimatvänliga julklappar kan det bli en hel del skräp. Då gäller det att ha koll på hur avfallet ska sorteras. Om man bor i villa rekommenderas man att elda upp granen eller ta den till återvinningscentralen där det finns en särskild behållare för ris. Då flisas granen och blir till värme i förbränningsanläggningen. Har man skrymmande kartonger kan de också lämnas till återvinningscentralen men det går bra att lämna i de vanliga behållarna för pappersförpackningar.
Maten på julbordet ska man helst äta upp, men ändå tenderar man att stå på juldagen med kylskåpet fullt av matlådor och täckta ugnsformar. Om man helt har tröttnat på julens smaker kan man göra nya varianter av samma råvaror – exempelvis pizza med grönkål och omelett med strimlad julskinka.
Så sorteras julgranen
Julgranen sorteras som grovsopor. Om du bor i lägenhet – kolla med din fastighetsägare var du ska lägga granen. Du som bor i villa – elda upp granen eller ta julgranen till återvinningscentralen och lägg den i behållaren för ris. Den flisas och blir värme i förbränningsanläggningen. Det är gratis att lämna in granen även om du förbrukat dina fria besök.
Ljusstumpar
Nytt för i år är att du kan lämna in dina ljusstumpar för återvinning på Kretsloppsparken Alelyckan. De hämtas sedan för att bli nya ljus. När det gäller vanliga värmeljus ska man ta bort järnbiten som veken sitter i och sortera koppen som aluminium. För att minska avfallet kan man köpa refill-ljus som man stoppar i en ljuskopp av glas.
Julklappspapper
Presentpapper läggs i behållaren för pappersförpackningar. Eller ännu hellre – släta ut och återanvänd nästa gång du ska slå in paket. Snören ska dock läggas i behållaren för restavfall.
Kartonger och wellpapp
De hamnar i behållaren för pappersförpackningar. Är de skrymmande kan du ta med dem till Återvinningscentralen. På vissa återvinningsstationer kommer det att finnas containrar för förpackningar, om de vanliga behållarna blir fulla. Om allt ändå är fullt – åk till närmaste återvinningscentral. Det är gratis att lämna förpackningsmaterial. Om du irriterar dig på att en specifik container alltid är full där du lämnar dina sopor – gå in på förpacknings- och tidningsinsamlingens hemsida. Där kan du göra en felanmälan, och i detalj berätta vilken behållare på vilken station som behöver tömmas.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Matrester
Bästa rådet är att se till att äta upp allt på julbordet. Men skinksvål, potatisskal och grönkålsstjälkar lägger du i den bruna påsen för matavfall. Var också noga med att inte hälla ut fett i avloppet. Låt det stelna och lägg sedan i matavfallspåsen.
Källa: Kretslopp och vatten
Det kan du göra av resterna
Risgrynsgröt
Blanda med vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och ägg och stek plättar. Toppa med lingonsylt, vispad grädde och lite kanel.
Köttbullar
Hacka dem och stek tillsammans med potatis till en god pyttipanna, eller skär i halvor och ät på knäckebröd toppat med överbliven senap. Köttbullar är även goda att koka tillsammans med en enkel tomatsås och äta med spaghetti på Lady och Lufsen-vis.
Grönkål
Kavla ut en pizzadeg, bred på crème fraiche och toppa med strimlad grönkål och olivolja. Eller gör grönkålschips genom att rosta kålen med flingsalt i ugnen i fem till tio minuter.
Ägghalvor
Bakad potatis är bra att toppa med olika rester från julbordet. Man kan hacka lax och kokta ägg och blanda med crème fraiche, majonäs och dill. Överblivna räkor är också gott att toppa med.
Gravad lax
Är god att äta strimlad i en omelett, gärna tillsammans med kokt potatis. Man kan också göra en god laxpasta på gravad lax, honung, citronsaft och dill.