Idag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. Och oavsett eventuella politiska utspel är en sak säker – fokus riktas på ett parti i medvind. Opinionssiffrorna har gått stadigt uppåt, och i den väljaropinion som presenterades i måndags har partiet stöd av 12 procent. Om det går lika bra vid valet i höst har Miljöpartiet därmed ökat med nästan fem procentenheter. Tidigare språkröret Birger Schlaug tror att en anledning till framgången är att Miljöpartierna har hittat tillbaka till sina rötter.
– De har tagit ett kliv tillbaka till den politik som egentligen alltid har förts, men som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson gjorde ett avsteg ifrån. Nu handlar det mer om ideologi igen, säger han.
Under Miljöpartiets kongress för ungefär en månad sedan blev det tydligt, menar Birger Schlaug.
Här beslutades till exempel att Miljöpartiet återigen ska jobba för en 35 timmars arbetsvecka och de menar inte längre att ekonomisk tillväxt är nödvändig för en grön omställning. Istället vill Miljöpartiet utveckla ett ekonomiskt system som inte bygger på tillväxt. Dessutom har partiet svängt när det gäller inställningen till vinster i välfärden. Miljöpartiet vill inte införa ett vinstförbud som Vänsterpartiet, men vill begränsa möjligheten att tjäna pengar. Eventuellt överskott i välfärdsbolag ska återinvesteras i verksamheten.
– De senaste åren har det varit otydligt vad Miljöpartiet vill. Kanske inte partimedlemmarna, men partiledningen. Jag tror att det till stor del beror på att det är svårt att komma in som nya språkrör och göra en kovändning. Det har fått ske stegvis. Men nu uppfattar jag det som att det finns en tydlig linje. Välfärden ska inte styras av vinstdrivande företag, säger Birger Schlaug.
En förskjutning inom partiet
Han menar att Miljöpartiet nu går längre än Socialdemokraterna när det gäller vinstbegränsningar i välfärden. Det håller också Mikaela Valtersson med om. Hon är före detta ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet och var med i arbetet med den gemensamma budget som MP, S och V gick till val med 2010. Numer är hon istället ordförande i styrelsen för Friskolornas riksförbund.
– Det är en olycklig utveckling. Det har skett en förskjutning inom partiet samtidigt som opinionen också har svängt, och människor i allmänhet är mer kritiska. Tyvärr har det fått Miljöpartiet att ändra ståndpunkt istället för att stå upp för sina ideal, säger Mikaela Valtersson.
Men till skillnad från Birger Schlaug menar hon inte att Miljöpartiets inställning till välfärdsbolag är att gå tillbaka till partiets rötter. Snarare tvärt om.
– Miljöpartiets ideal har alltid handlat om att ställa eleven i centrum, där valfrihet och mångfald har varit självklart. Nu vill man begränsa möjligheten till den mångfalden, säger hon.
Hon ser ett eventuellt regeringsbildande med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som en stor risk. I alla fall när det gäller elevernas valfrihet.
– I värsta fall får V och MP igenom vinstregleringar samtidigt som även Socialdemokraternas förslag som om en mer centralstyrd och kontrollerad skola går igenom. Då lär det bli svårt att fortsätta prata om valfrihet, säger hon.
Tillbaka till ursprunget
Mikaela Valtersson tror att ett regeringsalternativ där även till exempel Folkpartiet ingår vore bättre och ser inte den lösningen som utesluten. Det tror däremot Birger Schlaug. Han menar att Miljöpartiet och Socialdemokraterna skiljer sig allt mer åt – förutom i synen på vinster i välfärden visas det till exempel i kärnkraftfrågan, synen på tillväxt och arbetstid. Och skulle Socialdemokraterna vända sig till Folkpartiet eller Centern tror han inte att Miljöpartiet är intresserade.
– Jag tycker att den vändningen partiet har gjort, från det nyliberala till en ursprunglig grön ideologi, säger att det är osannolikt. Den ideologin innebär en vänsterpolitik. Då går det till exempel inte att bygga ett socialt hållbart samhälle där företag kan bli rika på välfärd.
Däremot tror han att Stefan Löfven och Socialdemokraterna gärna hade sett en regering där de själva är största parti, men där också Miljöpartiet och Folkpartiet ingår.
– Det är ett drömscenario för Löfven. Miljöpartiet och Folkpartiet skulle kunna balansera ut varandra och Socialdemokraternas lösningar blir medelvägen när alla beslut måste vara kompromisser.
Samtidigt som Stefan Löfven öppnat i princip alla dörrar och bara utesluter ett samarbete med SD, ser Birger Schlaug andra möjligheter. En lösning där Miljöpartiet har övergett S.
– Tänk om Fi, MP och V tillsammans skulle bli större än S. Det vore jätteintressant. Vi kunde för första gången få en regering med tre partier som ideologiskt var för sig går emot härskarideologier, människans makt över naturen, mannen över kvinnan och den rike över den fattige. Jag tror att det finns många inom partiet som hade föredragit en sådan lösning.