– Det har fått en segregerad skola i Uppsala till följd av det fria skolvalet, men också som en följd av bostadssegregationen. Det här är en metod för att uppnå en mer jämlik skola, säger Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Bidrag efter behov
I stort sett betalar kommunen ut lika mycket i skolpeng per elev till friskolor och kommunala skolor. Men det finns ett visst utrymme för att också ta hänsyn till elevernas socioekonomiska bakgrund. Det betyder att om elever på en skola bedöms ha en ökad risk att inte nå kunskapsmålen kan den skolan få mer pengar.
I Uppsala har kommunen valt att avsätta sju procent av skolpengen till grundskolan för detta ändamål. Det innebär att skolor där elevernas föräldrar har låg utbildningsnivå, försörjningsstöd, låga inkomster eller där eleverna bor med bara en vårdnadshavare får mer. Medan skolor med stor andel barn till högutbildade får mindre. De flesta kommuner har någon typ av omfördelningssystem men Uppsala sticker ut genom att ta hänsyn till ovanligt många faktorer. Det gör att omfördelningseffekten blir större.
De rödgrönas nya sätt att räkna fick tidigare i år uppmärksamhet då det ledde till att Internationella Engelska skolan, som är Uppsalas största grundskola, fick sitt bidrag sänkt med fem miljoner kronor. En kalldusch som för friskolan innebar 7 000 kronor mindre per elev med omedelbar verkan.
Rektor Mikael Östling kritiserade beslutet och skrev i en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, att beslutet bar drag av godtycke. ”Att i Uppsala, av alla kommuner, i realiteten ge straffpoäng för barn till forskare ter sig märkligt”, skrev han och underströk Uppsalas behov av framgångsrika skolor med internationell inriktning och hög kvalitet.
Men enligt Caroline Andersson är beslutet fullt rimligt.
– Vi ser att Internationella Engelska skolan blir en allt mer homogen skola. Där går nästan enbart elever vars föräldrar har hög utbildning vilket gör att det är väldigt resursstarka elever. Då är det också rimligt att en sådan skola får mindre pengar, säger hon.
Som Dagens ETC kunde visa i går ligger Internationella Engelska Skolan i Uppsala i topp bland koncernens skolor vad gäller andel barn med högutbildade föräldrar, 85 procent. Snittet för samtliga grundskolor i Uppsala kommun är 66 procent (11 procent högre än Sverige som helhet).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Caroline Andersson tycker att Engelska Skolan borde se den nya pengafördelningen som en möjlighet att börja jobba för ett mer blandat elevunderlag.
Varför ska man tvinga dem till det?
– För mig handlar det om demokratiska värden. Samhället har mycket att tjäna på att elever med olika bakgrund möts och lär sig av varandra. När till exempel nästan alla nyanlända hamnar på kommunala skolor så blir det inte bra. Ska våra nya elever få en chans att lära sig språket så måste det vara en blandning, säger hon.
Fotnot: Internationella Engelska Skolans rektor Mikael Östling har sökts för en kommentar men avböjt med hänvisning till att han redan kommenterat frågan i UNT.