– På vissa avdelningar har vi säkrat bemanningen men på andra har vi inte lyckats lösa det fullt ut än. Barnmedicin är en verksamhet där vi länge haft det problematiskt med bemanningen och det blir ännu svårare inför sommaren, säger Jerker Gussmo.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
De har försökt locka personalen att flytta sin semester till innan eller efter sommaren. Den som kan tänka sig att förpassa sin ledighet till maj eller september får 8 000 kronor per vecka.
– Vi har frågat vilka som är intresserade av det och det ser olika ut hur mycket det lockar. Om man har barn i skolåldern är det inte lika lätt att förskjuta sin semester, säger Jerker Gussmo som är HR-chef på Sahlgrenska.
Ansträngt läge i samtliga landsting
En annan sätt att klara bemanningen är att minska på mötestiden samt undervisning och utbildning så att de som arbetar kan fokusera på vården. Från ledningshåll ser man även över vilka yrkesgrupper som gör vad. Sjuksköterskor är extra svåra att rekrytera så man tittar på om annan personal kan avlasta dem genom att exempelvis byta sängkläder och ledsaga patienter mellan avdelningarna.
– Vi anställer också många nyexaminerade sjuksköterskor och tar in läkarstudenter som kan utföra vissa uppgifter, säger Jerker Gussmo.
Sveriges kommuner och landsting skickar varje år ut en förfrågan till landstingen hur bemanningssituationen ser ut inför sommaren. I år svarade samtliga att situationen var ansträngd och alla utom ett uppgav att läger var likadant eller värre än förgående år. Överlag var sjuksköterskor och barnmorskor de svåraste yrkesgrupperna att rekrytera.
Dialysverksamheten öppen hela sommaren
Ett vanligt sätt att hantera semesterperioden är att minska antalet vårdplatser. Lundby närsjukhus har inga akuta problem med vakanta sommarvikariat eftersom de stänger stora delar av verksamheten.
– Personalen vill vara ledig och patienterna vill inte komma under sommaren, säger Agnetha Folestad som är VD och verksamhetschef på Capio Lundby närsjukhus.
Mottagningen stänger tre veckor och operationsavdelningen i fem veckor. Men dialysverksamheten – dit patienter utan fungerande njurar kommer för att rena sitt blod – håller öppet hela sommaren. Under semesterperioden upprättar de också ett sommarkontor för de patienter som behöver få hjälp med exempelvis recept.
Sahlgrenska kommer att dra in en fjärdedel procent av vårdplatserna under sommaren och neddragningarna fördelar sig över de flesta verksamhetsområdena. Även Frölunda specialistsjukhus begränsar öppettiderna men de tar inte in vikarier utan den befintliga personalen bemannar verksamheten. Angereds närsjukhus stänger dagkirurgen i tre veckor men annars är öppettiderna som vanligt.
– Eftersom vi inte har någon akutverksamhet kan vi planera verksamheten på sommaren på ett annat sätt en ett sjukhus med inneliggande patienter och akutmottagningar, säger Catarina Blomberg som är HR-chef på Angereds närsjukhus.
70 lediga sjukskötersketjänster
Hon oroar sig också för bemanningen och kompetensförsörjningen men inte särskilt under sommaren.
– På ett sätt är det nästan bättre för oss om folk tar semester på sommaren för eftersom vi jobbar i team blir det besvärligt om delar av personalstyrkan är ledig under en lång period, säger hon.
I dagsläget har de inte vakanta tjänster förutom vissa specialistläkarbefattningar men på Sahlgrenska återstår en del pusslande och rekrytering. I skrivande stund har de över 70 utannonserade tjänster för sjuksköterskor men då rör det sig inte om sommarvikariat utan främst tillsvidareanställningar.
– Vi vet att sommaren kommer att bli tuff på vissa håll så det gäller att samarbeta för att ge patienterna den bästa vården vi kan ge, säger Sahlgrenskas HR-chef Jerker Gussmo.