– Det är egentligen via två delar som medborgarna har bestämt. Först i februari så hade vi en idéinsamling som vi kallade Flunsåsspelet. Där hade vi tre olika workshops. Det var öppet för alla Lundbybor, men det var väl framförallt de närboende som kom, kring ett 60-tal personer, säger Sara Thornadtsson Chavarria, utvecklingsledare mänskliga rättigheter i Lundby stadsdelsförvaltning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Själva spelet bestod av en plan, parken, där de besökande fick lägga ut brickor som symboliserade olika saker som vila, lek, vatten eller grönska på de ställen de ville ha dem. Samt diskutera med varandra kring vilka lösningar som skulle bli bäst.
– Eftersom det är en medborgarbudget så fick de också veta vad olika saker skulle kosta och hålla en budget, säger Sara Thornadtsson Chavarria.
Tre koncept
En budgetbegränsning innebar även att vissa populära förslag inte kunde komma med.
– Väldigt många ville ha en plaskdamm som den vid Mariaplan. Men då fick man veta att det kostar nästan uppåt fem miljoner och är svårt att få in i budget. Så de fick väga olika saker mot varandra. Men det kommer att finnas vatten på två andra ställen ändå. Ett som är mer lek, och på ett ställe som är mer viloplats.
Efter Flunsåsspelet och några andra specialinriktade insamlingar för att få de äldre och yngres röster så samlade Park- och naturförvaltningen in de förslag som fanns och gjorde tre konceptidéer som medborgarna sedan skulle rösta på.
– Då var det en grön park, en lekfull park och en aktiv park som togs fram. Men det skulle vara som övergripande teman, och parken skulle ändå innehålla alla beståndsdelarna. Men nu när det blev en grön park så kanske även leken har en mer grön inriktning än vad den skulle haft om aktivitet hade vunnit.
Röstade för pengafördelning
Omröstningen skedde i april via hemsidan samt anordnade träffpunkter för äldre.
Med ett kritiskt synsätt så skulle man kunna hävda att parken, med både aktivitet, lek och grönska representerat skulle komma att se likadan ut hur de närboende än hade röstat. Men så är det inte riktigt enligt Sara Thornadtsson Chavarria.
– Nej, alltså, om man tittar på förslaget nu så blir till exempel de odlingsytorna som har funnits, Rosenträdgården, ännu större. Och det finns två stora, gröna tomma ytor. Hade exempelvis en aktiv park vunnit så hade man inte lagt pengarna på att göra odlingsytorna större. Utan då hade de lagts på att göra motionsytorna större istället. Så det man röstade på var egentligen hur pengarna skulle fördelas och vad som skulle satsas mest på.
Klart till 2022
Parken kommer att byggas i tre etapper, med start i höst.
– Den första etappen som är som mittendelen av parken där fotbollsplanen också ska ligga startar i höst. Både etapp ett och två är tänkt att vara klara under 2018 och redan nästa sommar kommer man att kunna se att parken förändras.
Etapp två innehåller bland annat boulebanor och viloplatser och den tredje etappen, med en temporär förskola, kommer dröja lite längre och vara klar kring 2020 till 2022.
– Vi är väldigt glada och nöjda med hur det här har blivit. Det känns roligt att vi har fått med de flesta av medborgarnas önskemål i parken.