BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Hyrsystemet kostar många miljarder, det går inte att blunda för det. Men framför allt bidrar det inte till en bra kvalitet och kontinuitet i vården, vilket i sig trissar upp kostnaderna, säger Martin Rödholm.
Nu ska landstingen och regionerna utveckla strategier för att bli oberoende av inhyrd personal.
– Med oberoende menas att hälso- och sjukvården ska ha en stabil och varaktig bemanning med egna medarbetare för den löpande verksamheten, säger Martin Rödholm.
Tidigare ansatser för att minska andelen inhyrd personal runt om i landet har inte alltid fallit väl ut, men Martin Rödholm menar att förutsättningarna för att lyckas är betydligt större nu.
– Skillnaden i dag är den breda ansatsen. Alla, från patienter till sjukvårdspersonal, tjänstemän och landstingspolitiker är överens om att det här är en prioriterad fråga. Det är en unik uppslutning, säger han.
En plan under utveckling
Till stöd för sitt arbete har landstingen en åtgärdslista i 60 punkter som tagits fram av SKL. Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro anser att åtgärdslistan mest består av fagra ord.
– Den kommer inte att leda till att hyrpersonalen försvinner. Våra medlemmar väljer bort en dålig arbetsgivare. Det de efterfrågar är fler kollegor, bättre lönevillkor och en arbetsmiljö och arbetstider som gör att du inte blir sjuk av jobbet, säger Sineva Ribeiro.
Av listans 60 punkter handlar bara tre om sjuksköterskor, att jämföra med läkare som nämns 20 gånger.
Martin Rödholm framhåller att åtgärdsplanen inte är statisk.
– Åtgärderna utgår från erfarenheter av läkarbemanning, även om många omfattar även sjuksköterskor, det finns ingen motsättning där. Vi arbetar för att bredda planen på sjuksköterske- och primärvårdssidan, säger han.
"Ingen lösning"
På Bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen tror man inte att ett stopp för hyrpersonal löser landstingens kompetensförsörjningsproblem.
– Ett stopp skulle leda till att vårdplatser får stänga. Grundproblemet är att det i dag helt saknas personal i stora delar av vården. Bemanningspersonalen får vården att fungera, säger Ann-Kari Edenius, förbundsordförande på Bemanningsföretagen.
Hon efterlyser istället en utveckling av bemanningslösningarna för bättre vård till rimliga priser.
– I dag köper många landsting in bemanningspersonal utanför ramavtalen. Det blir dyrt. Landstingen behöver hålla sig till upphandlade tjänster från auktoriserade företag, säger Ann-Kari Edenius.
Även bemanningsanställda är medlemmar i Vårdförbundet. Bland dem finns en frustration över att framställas som ett problem som måste lösas.
– Många bemanningsanställda besitter stor kunskap och kompetens, men de bidrar inte till att utveckla verksamheterna. Att driva hela avdelningar med hyrpersonal skapar osäkerhet för patienterna och blir ett för tungt lass att dra för de få fastanställda. Hyrpersonal behövs, men bara för att lösa akuta situationer, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.