På ett flertal bilder syns indiska kvinnor i vardagliga situationer: i skolbänken, på tåget, pratandes i telefon liggandes på sängen. Inga märkliga eller kontroversiella bilder egentligen, förutom en liten detalj – alla kvinnorna bär ko-masker.
Fotografierna är en del av den Delhi-baserade fotografen Sujatro Ghoshs projekt, som vill lyfta frågan om våld mot kvinnor i Indien.
– I mitt land är kor viktigare än en kvinnas liv, skriver Ghosh på sitt Instagram-konto.
En uppmärksammad fråga
Våld mot kvinnor har under en längre tid varit en uppmärksammad fråga i Indien. Gruppvåldtäkten mot en 23-årig student i Dehli 2012 blev startskottet för omfattande manifestationer – protester som bland annat ledde fram till hårdare straff för våldtäkt i Indien.
Det finns fortfarande stora problem med våld mot kvinnor i Indien. Samtidigt ökar våldsbrott mot personer som anklagats för att skada kor. Det är hindunationalistiska grupper som valt att ta lagen i egna händer för att skydda det heliga djuret. Senast i juni mördades en muslimsk tonåring för att ha innehavt nötkött.
En majoritet av de ca 30 fall där människor dödats i samband med korelaterat våld sedan 2010 har inträffat efter att det hindunationalistiska partiet BJV fick makten för tre år sedan. Sujatro Ghosh konstaterar att kor är en väldigt religiöst och politiskt laddad fråga i Indien.
– I Indien är kor mer beskyddade än kvinnor. De här kobeskyddargrupperna drar sig inte ens för att lyncha människor. Samtidigt anmäls varje kvart en ny våldtäkt i Indien. Varför kan vi inte skydda kvinnor om vi kan skydda kor? säger 23-årige Sujatro Ghosh till TT.
”Tyst protest”
Med sina bilder vill fotografen visa på skillnaderna i människornas syn på kvinnor och kor.
– Att slåss med extremistgrupper var aldrig ett alternativ för mig som konstnär. I stället kom jag på den här formen av tyst protest. Målet med projektet är att skapa medvetenhet om de här frågorna, säger han.
I en av kommentarerna till Instagram-bild har Ghosh citerat kvinnan ’Nicole’: ”Om jag går på gatan iförd en ko-mask så är risken för att jag ska bli trakasserad antagligen liten. Ingen vill trakassera någon som ser ut som en gud, eller som en representant för det gudomliga”.