– Studier visar att många kemikalier som finns i vår vardagsmiljö påverkar vår hälsa negativt. I vissa fall handlar det om gifter som vi känner till effekten av, i andra fall har forskningen inte hunnit med att granska ämnet och då är det bra att följa en försiktighetsprincip, säger Katja Hagström som är avdelningschef på miljömedicinska enheten på Arbets- och miljömedicin i Region Örebro län.
Kontrollera arbetsmiljön
Totalt handlar det om åtta nya råd till gravida och nio till småbarnsföräldrar. Flera är gemensamma. En del råd är förhållandevis enkla att följa, som att tvätta nya kläder och textilier innan användning, andra råd kan vara svårare.
– Vi ger rådet att så tidigt som möjligt kontrollera sin arbetsmiljö och berätta för sin arbetsgivare direkt efter att man har testat positivt. Det är för att kunna undvika arbetsuppgifter som kan innebära en risk för fostret. Men det här är en oerhört känslig fråga. Många vill inte säga något om sin graviditet förrän efter vecka tolv. Men den tidiga fosterutvecklingen är väldigt känslig, till exempel kan vissa ämnen som finns i bekämpningsmedel, lösningsmedel och färg påverka fosterutvecklingen negativt. Även buller från maskiner, och musik kan påverka, säger Katja Hagström.
Undvik luktfria träningskläder
Men ett av de viktigaste nya råden är, enligt Katja Hagström, att man ska undvika att köpa träningskläder och andra varor som är luktfria. Antibakteriella produkter som marknadsförs med argument som stay fresh, active odor control eller antimicrobial, exempelvis.
– Vi har en rädsla för bakterier som är obefogad. Vi behöver bakterier. De vi har i kroppen lever vi i symbios med. Därför är det här ämnen som vi inte behöver ha på kroppen. Antibakteriella produkter är också skadliga ur ett folkhälsoperspektiv eftersom de kan bidra till antibiotikaresistens. Vi vill absolut inte att de här ämnena ska finnas i vårt kretslopp. De är än så länge inte förbjudna. En ny lag säger att de här produkterna ska vara märkta, men Kemikalieinspektionens kontroll visar att många produkter inte är det, säger Katja Hagström.
Från och med nästa vecka ska råden delas ut när barnmorskor har inskrivningssamtal med gravida och på BVC till nyblivna föräldrar.
”Ingen ska behöva få ångest”
– Vi har försökt att fokusera på vad man kan göra, inte på vad man ska undvika. Och det är viktigt att säga att ingen ska behöva få ångest eller dåligt samvete om man inte kan följa råden. Men varje liten sak man kan förändra är bra, säger Katja Hagström.
Utbildning av personalen har pågått under tre år och råden kommer även att spridas i Sörmlands landsting samt via 1177 Vårdguiden. Tanken är också att varje råd ska få en kort förklarande film på webben.
– Jag hoppas att fler regioner och landsting ska göra likadant, men på sikt hoppas jag att vi inte ska behöva råden alls. Det här är frågor som borde regleras på en högre nivå genom lagstiftning och inte genom personliga val. Men tills vi är där finns ett behov av råd, säger Katja Hagström.