Nu är det snart dags igen. Den 4 juni år 2021 var det 400 år sedan Gustav II Adolf skrev på Göteborgs stadsprivilegier och det ska firas under hela året. Göteborg & Co är redan igång med planeringen och nu väntar de på att kommunpolitikerna ska godkänna deras förslag på hur jubileumsåret ska utformas.
Deras idé är att jubileumsåret ska fokusera på fyra höjdpunkter. Den första är ett nyårsfirande och en ljusfest för att symbolisera att jubileumsåret börjar. Den andra höjdpunkten infaller den 4–6 juni, alltså dagarna kring själva födelsedagen, och är den mest påkostade programpunkten.
– Den helgen ska uppmärksammas ordentligt. Det ska vara någonting att minnas långt efteråt och man ska kunna berätta för andra att man var där, säger Anki Sande som är programchef för Jubileumsåret.
Hoppas på picknick
Det blir ett tre dagar långt firande som inleds i de historiska kvarteren vid Gustaf Adolfs torg och Kronhuset. På nationaldagen uppmärksammas Göteborgs roll som en stad i Sverige. Göteborg & Co hoppas att invånarna ska fortsätta med traditionen att ha picknick med vänner och grannar. Nästa hållpunkt infaller mot slutet av året och kallas ”den stora maniFESTen”. Då blir det fokus på Göteborg som en hållbar, innovativ och demokratisk stad.
– Syftet är att summera året och fokusera lite extra på det som göteborgarna kan vara särskilt stolta över. Som innovation, mänskliga rättigheter och andra områden där staden ligger i framkant, säger Anki Sande.
Mellan dessa händelser kommer det finnas evenemang och upplevelser som binder samman året, som räknas som den fjärde höjdpunkten. Parallellt med själva firandet pågår flera jubileumssatsningar som linbanan som ska gå mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen, Jubileumsparken i Frihamnen som ska vara helt färdig tills dess och Göteborgsvarvet som firar jubileumsåret med ett maratonlopp.
”Inget nytt Liseberg”
Anki Sande på Göteborg & Co kan se likheter mellan stadens förra jubileumsfirande och det som kommer.
– Vi pratar mycket om hur det var då och vilka utmaningar de stod inför. Göteborg är en betydligt större stad nu, men precis som då står vi inför ett stort utvecklingssprång. Den här gången kanske det inte blir ett nytt Liseberg, men nöjesparken satsar stort på en utbyggnad. Den nya stadsdelen Frihamnen som etableras med bland annat Jubileumsparken, där man kan bada mitt i stan, är ett annat exempel på spännande projekt, säger hon.
Startade arbete i år
Göteborg & Co startade arbetet med jubileumsåret i år. Enligt Anki Sande är planeringen fortfarande bara på ett skisstadium men hon hoppas att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säger ja till deras upplägg innan årsskiftet, så att de kan komma igång ordentligt.
– Om man jämför med andra större evenemang så är det faktiskt inte jättelång tid. Om det skulle börja ticka iväg kan det bli tajt för det är så många aktörer inblandade. Så fort det kommer ett beslut ska vi dra igång med det konkreta arbetet fullt ut.
Göteborgs 300-årsjubileum firades två år för sent eftersom planeringen drog ut på tiden. Finns det någon risk att samma sak kommer att hända igen?
– Det handlar om stora investeringar så det är inte konstigt om det blir förseningar. Men Göteborg fyller 400 år just 2021 och det kommer självklart att firas!