Det första som möter besökarna på Haga fritidsgård i Örebro är rinken, där det varje dag spelas fotboll. Och det är killgäng som dominerar planen.
Åttio procent av ungdomarna som kommer till Haga fritidsgård är killar. Det gör gården till en typisk svensk fritidsgård.
– Att få fler tjejer till gårdarna är inte så enkelt. Utåtagerande killar tar mycket plats och tjejer känner sig otrygga, säger Lisa Ingestad, förbundssekreterare på Fritidsforum, riksförbundet för Sveriges fritids- och hemgårdar.
Allt större skillnader
Under de senaste åren har trenden gått mot allt större skillnader på de flesta fritidsgårdar. Antalet killar ligger kvar på samma nivå, men tjejerna blir färre.
– Tjejer lockas strukturerad verksamhet. Sedan 90-talets besparingar har många av de mer organiserade aktiviteterna försvunnit – och andelen killar bara ökat, säger Lisa Ingestad.
Fritidsgården Hagas chef, Ingolfur Tryggvason, har svårt att förklara varför andelen tjejer som besöker lokalen sjunkit till 20 procent.
– Vi försöker hänga med och erbjuda aktiviteter som passar både tjejer och killar. Det spelas mer fotboll nu, men annars är det inte så stor skillnad, säger han.
Nu har Örebro kommun börjat med genusronder, en stor enkät där tjejer, killar och personal får svara på frågor om trygghet, jämställdhet och delaktighet på gården.
– Vi ska ha jämställdhetstänket i ryggraden hela tiden. Just nu har vi ett projekt där tjejerna får inreda och måla om ett eget rum. De ska känna att det är deras fritidsgård, säger Ingolfur Tryggvason.
Unga får planera själva
Idén till genusronderna kommer från Mölndal där arbetssättet har funnits i fem år. Där var det förra året fler tjejer än killar som besökte fritidsgårdarna.
– Vi har pratat mycket med ungdomarna om att det ska vara jämt fördelat på varje aktivitet. Vill de ha ett evenemang så får de se till att de får med hälften killar och hälften tjejer. Lyckas de inte med det så blir det inget av. Men vi har aldrig blivit tvungna att ställa in något. Vi har samtalat med ungdomarna om hur aktiviteterna kan locka båda könen och de har blivit duktiga på att ta in anmälningar och tala för sin sak, säger Linda Bolander, avdelningschef för Mölndals fritidsgårdar.
”Kommenterar och skämtar om oss”
Under Hagagården i Örebro finns det en danssal. Men den ägs av gymmet intill och måste bokas i förväg. Men varken Hanan Musa, 16 år, eller Anisha Rasaili, 15 år, har varit där. Trots att de tjatar och hoppas.
– Vi var nära att bli insläppta en gång, men de ändrade sig och sa nej, säger Anisha Rasaili.
Att göra om fotbollsplanen till dansgolv är helt otänkbart för dem.
– Det är skämmigt att dansa så att killarna ser. De skulle stå och kommentera och skämta om oss. De säger i alla fall att de skämtar, men allt är inte alltid skämt, säger Hanan Musa.
– En del av dem går över gränsen. Alltså kommenterar kroppsdelar och sånt. Vi försöker säga till, men då säger de att vi inte tål skämt. Personalen kan ju inte se allt heller, säger Anisha Rasaili.
Vill inte bråka
Egentligen skulle de gärna vara med på fotbollsplanen också. Bara de slapp kommentarerna.
– Jag har försökt spela med dem en gång. Men då blir de bara arga och säger att jag gör fel, säger Anisha Rasaili.
Ingen av dem vill starta några bråk. Trots att de är trötta på kommentarer om vikt och utseende.
– De säger förlåt och vi säger att det är lugnt, säger Anisha.
– Ja, om vi visar att vi tar åt oss så tycker de att vi är svaga, säger Hanan.
”Är ju inte bara vi som ska ha roligt”
På Hagagården spelas fotboll. Hela tiden. Ingen ifrågasätter det.
– Jag vet inte varför det är så. Det är inget vi pratar om. Det har alltid varit så, säger 16-årige Edmond Kosturi.
Han och kompisen Edvin Johansson, 15 år, går flera gånger i veckan till fritidsgården.
– Det är bra människor här. Bra ledare. Man känner sig trygg, säger Edvin Johansson.
Ingen av dem har funderat över att det är fler killar än tjejer på gården. Samtidigt blir de inte förvånade när de får se siffrorna.
– Det är ju mest killar som spelar fotboll. Tjejerna har varit med någon gång, men det ser inte ut som om de har roligt, säger Edvin Johansson.
Samtidigt är de överens om att det skulle vara roligare om fördelningen var jämnare.
– Det blir en annan stämning när det är mer tjejer med, säger Edvin.
– Det är ju inte bara vi som ska ha roligt. Tjejerna kan väl också få välja vad de vill göra med rinken. Då kanske de skulle vara här oftare, säger Edmond.
Men egentligen skulle de helst hitta någonting som alla kan göra tillsammans.
– Vi kan väl titta på film, eller köra frågesport, säger Edvin.
– Ja, eller spela volleyboll. Fotboll blir ju aldrig rättvist när vi spelar tjejer och killar tillsammans, säger Edmond.