– Flera branscher skriker efter arbetskraft och det är de nyanlända som är vår kommande arbetskraft. Vi räcker inte till annars. Därför är det jätteviktigt att vi skapar förutsättningar för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden, säger Lise-Lotte Lindmark, sektionschef på arbetsförmedlingen i Norrköping och ansvarig för etableringen av nyanlända.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I Norrköping är 34,8 procent av de utrikesfödda arbetslösa. I riket är motsvarade siffra 22,8 procent. Både arbetsförmedlingen och kommunen är medvetna om den dystra statistiken och enligt Lise-Lotte Lindmark görs flera olika insatser.
Nyanlända kvinnor
I projektet Miriam riktar sig Arbetsförmedlingen till nyanlända kvinnor som saknar gymnasieutbildning. Under tre månader får deltagarna delta i gruppaktiviteter med vägledning kombinerat med mentorskap, ofta från andra kvinnor som redan befinner sig i yrkeslivet.
– Det finns också olika typer av arbetspraktik och språkpraktik. Även de statliga myndigheterna har ju fått i uppdrag att ta emot nyanlända och vi har bland annat ett bra samarbete med Transportstyrelsen som har tagit emot praktikanter under hösten, berättar Lise-Lotte Lindmark.
Andra initiativ är den så kallade korta vägen, som riktar sig till akademiker, med syftet att just göra vägen till arbete kortare genom praktik och vägledning.
Snabbspåret är en liknande insats, där bland annat nyanlända lärare och legitimerade inom vården får riktat stöd för att snabbare komma ut i arbete.
– Det som krävs för att man ska få delta är att man ska vara inskriven hos oss och bedöms tillhöra målgruppen som insatsen gäller, förklarar Lise-Lotte Lindmark.
Arbetsförmedlingen har även olika anställningsstöd som de kan erbjuda arbetsgivare som kan tänka sig att erbjuda praktik och anställning till nyanlända.
Enligt Lise-Lotte Lindmark finns flera anledningar till att antalet arbetslösa utrikesfödda är fortsatt högt. Det kan handla om att de saknar kunskaper i svenska. Vilket i de flesta fall är en nyckelfråga för att ta sig ut på arbetsmarknaden. Det kan även vara så att de saknar gymnasie- och/eller grundskoleutbildning och behöver plugga, eller komplettera ämnen.
– Många kanske inte har ett tydligt yrke då det de har jobbat med i hemlandet inte är översättbart hit, säger Lise-Lotte Lindmark.
Att hjälpa nyanlända att etablera sig på arbetsmarknaden är således en lång process.
– Vi börjar med en kartläggning av personens kunskaper, validering av betyg och yrkeskompetens för att se vad man behöver komplettera med för att jobba i Sverige. De flesta läser SFI och de får också samhällsorientering för att få en inblick i hur samhället fungerar här, berättar Lise-Lotte Lindmark.