Klockan är strax före tio. Dov musik strömmar ur kafeterians högtalare. Några elever sitter vid ett bord och snackar. I övrigt är det tyst på Borgsmoskolan i dag. Den nya rektorn, Hans Sandberg, slår sig ner i en fåtölj inne på rektorsexpeditionen.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Jag klev in här i januari med massor av fördomar om en rörig skola och ett rörigt bostadsområde, men det visade sig vara betydligt lugnare här än vad jag kunde tro, säger han.
Även om det var bättre än väntat så var vårterminen stökig. Mängder av brandlarm, tjafs och tråkigheter, beskriver Hans Sandberg. Och elevernas betyg talar sitt tydliga språk. Enbart 29,2 procent fick godkänt i alla ämnen i våras. Det kan jämföras med kommunsnittet på 73 procent.
Klar över problemen
Från kommunens håll är man klar över problemen:
– Vi politiker och förvaltningen måste ta vårt ansvar för det här. Vi borde ha reagerat betydligt tidigare, säger Olle Johansson (S), ansvarig för utbildningsfrågor i kommunen, när ETC ringer och frågar om bakgrunden till de dåliga resultaten.
Extra resurser
Sedan i våras har skolan fått extra resurser. Olle Johansson är förhoppningsfull att resultaten kommer att förbättras kraftigt till nästa gång eleverna får betyg.
– Det har varit en väldigt bra skolstart, väldigt lugnt och tryggt den här terminen, och jag är övertygad om att det kommer att bli bättre redan nästa år, säger han.
Tillbaka på Borgsmoskolan är rektor Hans Sandberg lite försiktigare än Johansson vad gäller framtiden. Han berättar om arbetet hittills.
– Vi har gjort kompetensutvecklingsinsatser bland både personal och elever, börjat samarbeta med den rikstäckande organisationen Friends, delat in arbetsåret i sexveckorsperioder, anställt fasta vikarier. Men framför allt jobbar vi hela tiden med att skapa trygghet, trivsel och studiero, berättar han.
Elevcoach har anställts
En elevcoach har anställts för att finnas till i korridorerna för de elever som inte är på lektion. Han medlar mellan elever som bråkar och fångar upp elever som skolkar. Om det blir större problem anmäls de till rektorn via ett pappersformulär. På bordet framför Hans Sandberg ligger en ordentlig lunta av sådana anmälningar. Han tar upp högen och börjar bläddra.
– Här är någon som inte har uppfört sig på lektionen och här är någon som har gått in på en annan lektion och stört. De här kan vara allt möjligt.
Kallas in för samtal
Anmälningarna följs i första hand upp av rektor, elevcoach och personal. Eleven kan till exempel kallas in för samtal. Är det allvarligt kallas vårdnadshavaren in. Och är det riktigt allvarligt kan eleven stängas av. Hans Sandberg betonar dock att avstängning inte är ett straff. Det är i första hand för att skolan ska få andrum och kunna lösa situationen.
Det har också satts upp övervakningskameror.
– Det var mycket kritik mot de där kamerorna först, men den har klingat av.
Brandlarmen har tystnat
Något han själv gissar är en direkt följd av kamerorna är de tystnade brandlarmen. Förra terminen utlöstes brandlarmet varannan, var tredje vecka. Under höstterminen har brandlarmet gått en gång.
– Det var under en organiserad brandövning.
Utmaningar kvarstår
Men flera utmaningar kvarstår. En av de största är att hitta behörig personal. I en kommun där lärarbristen generellt är stor och lönerna lägre än i grannkommunerna blir det extra tufft för en skola med dåliga resultat, som dessutom ligger granne med ett bostadsområde som mest är känt för bilbränder och kriminalitet.