Men på sistone har det även vuxit fram en så kallad röd, nationalistisk miljö som delar den invandringsfientliga synen. Den antirasistiska tidskriften Expo har granskat miljön och sett hur de nya, tongivande grupperna – som lokalpartiet Malmölistan och nätverket Framåt Sverige – leds av personer som fram tills nyligen fanns i Sveriges kommunistiska rörelser.
– Det är små politiska entreprenörer som alla drömmer om att slå igenom med just sitt projekt, säger Expos chefredaktör Anna Fröjd till Dagens ETC.
Splittring efter flyktingkrisen
De röda nationalistiska grupperna har uppstått till följd av en splittring i framför allt Kommunistiska partiet, som först uppstod under flyktingkrisen 2015. Avhopparna företräder en linje som säger sig vilja ta välfärden och svenska arbetare i försvar, genom att gå i polemik mot invandringen. Nätverket Framåt Sverige som leds av en före detta profil i Kommunistiska partiet, kräver bland annat ett invandringsstopp, ”återvandring” och säger nej till ett mångkulturellt Sverige.
Anna Fröjd berättar att det här är samma frågor som den högerextrema miljön redan har drivit i många år, oavsett vilken nivå av invandring Sverige har haft. Men att flyktingkrisen 2015 och den efterföljande integrationsdebatten också har inneburit ett momentum för invandringsfientliga krafter.
– Man har en känsla av medvind nu och när nog ett hopp om att få ett större gehör när plötsligt hela samhället pratat om detta.
På samma vis har det fungerat också i flertalet andra västeuropeiska länder som mottagit många flyktingar och asylsökande, där olika högerpopulistiska och nationalistiska krafter sett ett momentum
Ex-nazister i de nya grupperna
Ibland talas det om politiken som en cirkel, där somliga står så långt ut i ytterlighetsvänstern respektive -högern att de ibland kan möta varandra. Det är inte någon ny företeelse att personer kan gå från kommunismen till extremhögern och tvärtom, så skedde redan under mellankrigstiden. Men det är ändå anmärkningsvärt att Expo också kunnat se före detta nazister röra sig till kretsar som betraktar sig som vänster.
– Det är förstås inte helt ovanligt att personer inom den högerextrema miljön lämnar sitt engagemang i en viss organisation för att långt senare engagera sig i en annan. Men att de kommer tillbaka i något som utger sig för att vara ett vänstersammanhang, det är mer ovanligt, säger Anna Fröjd.
Flera av den röda nationalismens tongivande personer och grupper har också medverkat i högerextrema poddar, i offentliga tal och protestaktioner i samarbete med högerextrema grupper, eller har på andra sätt närmat sig sådana grupper och individer.
Exempelvis har Framåt Sverige protesterat mot modulbyggen avsedda för nyanlända, tillsammans med det högerextrema partiet Alternativ för Sverige. Med ett sådant agerande finns det en risk för att de röda nationalisterna gynnar inte bara invandringsfientligheten, utan också de mer hårdföra vit makt-grupperna.
”Attrahera bredare lager”
Vit makt-miljön har i sin tur visat omfattande intresse för idéutbyten och samarbeten med de röda nationalisterna. Risken finns att dessa genom ex-kommunisterna vill hitta vägar fram till nya grupper av etablissemangsfientliga svenskar, när de exempelvis protesterar mot flyktingboenden – en praktik som vit makt-miljön redan länge sysslat med.
– Det är säkerligen en politisk strategi att marknadsföra sig på det här sättet, om man tror att man kan locka avhoppade kommunister eller andra. Det är uppenbart att man vill attrahera bredare lager, eller andra miljöer än de uttalat högerextrema miljöerna, säger Anna Fröjd.