– Man kan titta på nästan vilken mätning som helst så ser man att vi ligger i botten. Det borde vi som storstad inte behöva göra, säger Liberalernas gruppledare Helene Odenljung.
Socialdemokraterna har meddelat att de tänker lägga fram en egen budget, för att därefter lägga ner sina röster. Om alla partier följer praxis kommer Alliansens budget att röstas igenom i slutomgången. Därför tittar ETC Göteborg närmare på just Alliansens och de rödgrönrosas budget, som i sin helhet presenterades under tisdagen.
Alliansen har inga planer på att förändra den kommunala skattesatsen i Göteborg, trots att de i sin budget också tar upp det i deras ögon höga skattetrycket i Göteborg. Dagens skattenivå ligger på 21,12 kronor per intjänad hundralapp i Göteborg. De rödgrönrosa vill höja skatten med 30 öre under nästa år för att genomföra sin politik.
– Vi kommer också att inleda arbetet med att minska uttaget ur bolagssfären, vi har haft ett högt uttag för att kunna genomföra de investeringar vi velat ha, säger Daniel Bernmar, gruppledare för Vänsterpartiet.
Helt klart är att de båda blocken inte håller igen med kritiken mot varandra. Bernmar kallar alliansbudgeten för en ”böldpest” medan Moderaterna anser att de rödgrönas budget innehåller onödiga satsningar.
– I vår budget väljer vi inte att genomföra de dyra satsningar man vill göra i den rödgrönrosa budgeten. Vi väljer att prioritera välfärden framför olika typer av projekt, säger gruppledaren Axel Josefson.
Social omsorg och IFO
Även social resursnämnd får minskade anslag med Alliansens budget, medan de rödgrönrosa vill öka social resursnämnds anslag. Enligt Alliansen är förklaringen att de vill skära ner på olika projekt som de tycker är onödiga och i vissa fall mindre lyckade, där satsningen på cykelkök nämns som exempel. Alliansen vill också utöka LOV till att gälla ledsagning och införa krav på motprestation för försörjningsstöd.
– Det är för att ingen ska känna sig bortglömd, kommenterade Liberalernas gruppledare Helene Odenjung kravplanerna under tisdagens pressträff.
Högerblocket vill avsätta 30 miljoner kronor till att stärka socialtjänsten och socialsekreterarnas situation. Det rödgrönrosa blocket vill i sin tur avsätta 50 miljoner kronor till en stärkt socialtjänst. De vill också satsa 20 miljoner på höjt försörjningsstöd till barnfamiljer under sommarmånaderna.
– Idag är det många barn som kommer tillbaka efter sommarlovet med en klump i magen, de har inget att berätta utan har varit hemma hela sommaren. Vi vill möjliggöra fantastiska sommarminnen även för de barnen, säger Daniel Bernmar.
Ensamkommande ska få mer stöd enligt de rödgrönrosas budgetförslag – 19 miljoner vill partierna satsa på boendelösningar.
Bostäder
Här har båda budgetalternativen satt upp olika mål för bostadsbyggande de kommande åren. Det rödgrönrosa blocket vill bygga 2 500 lägenheter per år inom allmännyttan, av de ska 2 000 vara hyresrätter. I de fall då byggföretag köper mark av kommunen för bostadsbyggande vill de rödgrönrosa se ett hyrestak för att hålla nere hyrorna. Allianspartierna har som mål att 5 000 bostäder ska färdigställas årligen från 2020, men skriver inte specifikt ut vilken boendeform det gäller. I sin budget skriver de däremot att de vill intensifiera bygget av småhus. Ett budgetlöfte som kan få mer effekt på Göteborgarnas tillvaro är att Alliansen öppnar för ombildningar, där de i sin budget skriver att de vill att AB Framtiden får i uppdrag att arbeta med ombildningar i utanförskapsområden och ta fram en modell för att stimulera ombildningar.
Äldre
Det rödgrönrosa blocket vill korta arbetstiden för de anställda till sju timmars arbetsdag med bibehållen lön. De vill också göra en särskild satsning på att höja lönerna för personal inom hemtjänsten och satsa 20 miljoner på höjd kvalitet och fler anställda.
– Vi vill få in fler händer som kan hjälpa de äldre i deras hem, säger Daniel Bernmar.
Allianspartierna vill satsa 30 miljoner på 100 nya äldreboendeplatser och satsa 48 miljoner på ökad kvalitet i äldreomsorgen. De vill dessutom utöka satsningarna på privata alternativ till att också gälla äldreboenden (idag finns privata alternativ inom hemtjänst), det rödgrönrosa blocket vill i sin tur riva upp LOV. Alliansen vill också avsätta 50 miljoner kronor till investeringar i välfärdsteknik.
– Äldreomsorgen anser jag ha blivit eftersatt. Där har man inte jobbat med införandet av ny teknik på samma sätt som i skolan, men det finns stora möjligheter att öka kvaliteten för de äldre och för de anställda att genomföra det, samtidigt som vi som kommun kan spara pengar, säger Axel Josefson (M).
Näringsliv och turism
Ett av Alliansens tyngsta områden – det blir extra tydligt genom att titta på hur mycket de olika alternativen vill satsa på näringslivsbolaget Business Region Göteborg. De rödgrönrosa vill skära ned anslagen, Alliansens partier vill växla upp. Under sin presskonferens lyfte allianspartierna frågan om kommunens attityd gentemot näringslivet, som de anser vara för dålig. Därför säger sig de partierna vilja arbeta med en attitydförändring.
– Tyvärr har attityden gentemot företagande varit negativ här i Göteborg, kommenterar Centerpartiets gruppledare Emmyly Bönfors.
Även på Göteborg & Co, stadens bolag för evenemang och turism, vill de rödgrönrosa se nedskärningar.
Klimat och miljö
Allianspartierna vill i sin budget för nästa år se minskade anslag till miljö- och klimatnämnden. 75 miljoner vill de att nämnden som ansvarar för stadens miljöarbete ska få att arbeta med kommande år – bland annat vill Alliansen se en utredning av ett nytt miljöledningssystem, arbeta med att ställa om stadens uppvärmning till förnyelsebara källor och utreda avloppssystemet. Det rödgrönrosa blocket vill ge nämnden 107 miljoner att arbeta med – och de vill se många satsningar. De rödgrönrosa vill bland annat lägga 15 miljoner på att snabba på Göteborgs handlingsplan för miljö. Det tidigare MP-löftet om en klimatbudget för nämnder och bolagsstyrelser har letat sig in i förslaget, de vill införa miljözon klass 2 och en bilfri söndag varje månad i centrala Göteborg.
Skolan
Ett kvitto på att läget för skolan i Göteborg inte är det bästa landade nu i november när Lärarförbundet placerade Göteborg på plats 178 av 290 kommuner. Inte helt otippat har båda budgetförslagen idéer för skolan. Bägge de politiska blocken vill avsätta medel för en stärkt elevhälsa – 20 miljoner vill de rödgrönrosa satsa, Alliansen har i sin tur tidigare deklarerat tio miljoner. De rödgrönrosa vill satsa ytterligare tre miljoner på att ge elevhälsan kompetens kring våld i nära relationer, hedersproblematik och sexuella övergrepp. Samma block vill att fritidshem ska erbjudas barn vars föräldrar är sjukskrivna eller har försörjningsstöd. Båda alternativen är överens om att barngrupperna i förskolan generellt behöver bli mindre. Alliansen vill rikta särskilda lönesatsningar till lärare och rektorer.