– Jag har undersökt om föräldraledighet under riksdagsperioden påverkar manliga och kvinnliga riksdagsledamöters politiska intressen, säger Helena Stensöta.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Huvudfrågan är om erfarenhet av föräldraledighet gör att männen utvecklar liknande politiska preferenser som kvinnor. I studien har Helena Stensöta mätt omsorgserfarenhet som föräldraledighet. Eftersom bara de riksdagsledamöter som var föräldralediga under någon av de undersökta mandatperioderna från slutet av 1970-talet till 2010 ingår i studien, är underlaget ganska begränsat. Det gör att det inte går att dra några bombsäkra slutsatser, men tendensen är ändå klar, menar Helena Stensöta.
– Det finns en tydlig tendens till att manliga riksdagsledamöter som varit föräldralediga har ett större intresse för sociala frågor än de som inte har varit det, säger Helena Stensöta.
Ingen effekt i familjepolitiken
Studien bygger på registerdata och attityddata från Riksdagsundersökningarna, en enkät med riksdagsledamöter som sammanställts en gång per mandatperiod sedan 1985. Materialet visar att kvinnliga ledamöter genomgående värderat sociala frågor och familjefrågor högre än män. Till sociala frågor räknas socialpolitik, pensioner, omsorg, välfärdssamhälle, fördelningspolitik, segregation och äldrevård. Däremot inte familjefrågor och barnomsorg. Något förvånande visar studien att erfarenhet av föräldraledighet inte påverkar de manliga riksdagsledamöternas intresse för familjefrågor.
– Inställningen till frågor som rör maktförhållandet mellan könen – som arbetsfördelning och barnomsorgsansvar– på ett mer konkret sätt kan vara svårare att förändra. Att intressera sig mer för sociala frågor i allmänhet behöver inte ”kosta” männen något, säger Helena Stensöta.
Erfarenheter påverkar
Betydligt fler manliga riksdagsledamöter var föräldralediga 2002–2010 än under tidigare mandatperioder. Ändå präglas perioden av nedmontering på många områden inom socialpolitiken.
– Politik är givetvis mycket mer än summan av personliga erfarenheter. Men det är en av de faktorer som kan påverka prioriteringarna, säger Helena Stensöta.
Jonas Eriksson är riksdagsledamot för MP, och föräldraledig för närvarande. Han tror inte att hans politiska prioriteringar kommer att påverkas av föräldraledigheten.
– Däremot bekräftar erfarenheten min bild av att det finns mycket kvar att göra på jämställdhetens område. Att dela på föräldraledigheten tror jag ger män en större förståelse för frågor som rör hem, familj och arbetsliv, säger Jonas Eriksson.
Han tror också att skillnaderna mellan mäns och kvinnors preferenser kommer att minska i takt med att män får mer omsorgserfarenhet.
Magnus Eriksson, 34, utredare på arbetsförmedlingen:
Hur länge ska du vara föräldraledig?
– Jag har varit föräldraledig sedan december och ska vara det till augusti. Det är andra gången jag är föräldraledig.
Har dina politiska prioriteringar förändrats av den erfarenheten?
– Nej, de har inte ändrats, jag var intresserad av sociala frågor redan innan. Däremot gör erfarenheten av att få barn att fokus flyttas och att frågor som rör barnen blir viktigare.
Kaj Bäckström, 35, copywriter, med sonen Arvid, 11 månader:
Hur länge ska du vara föräldraledig?
– Jag ska förhoppningsvis vara föräldraledig till januari, det blir 7 månader.
Har dina politiska prioriteringar förändrats av den erfarenheten?
– Jag tror att Arvids uppväxt kommer att ge mig nya politiska hjärtefrågor, som barnomsorg och sjukvårdsfrågor. Tyvärr blir det lätt så att man intresserar sig mest för de frågor som ligger närmast en själv.
Jan Lundholm Galante, 38, programmerare:
Hur länge ska du vara föräldraledig?
– Jag är föräldraledig mellan juni-februari. Jag var föräldraledig för ett och ett halvt år sedan också.
Har dina politiska prioriteringar förändrats av den erfarenheten?
– Framför allt har föräldraledigheten förändrat mig som person, och att bli förälder medför också ett större intresse för frågor som rör familjen. Men det har inte ändrat min politiska värdegrund.
Emelie Keding, 30, förskollärare:
Hur länge ska du vara föräldraledig?
– Den här gången ska jag vara föräldraledig i 9 månader.
Har dina politiska prioriteringar förändrats av den erfarenheten?
– Erfarenheten av att vara föräldraledig har snarare förstärkt de politiska preferenser jag redan hade. Jag har alltid tyckt att det är viktigt med sociala frågor som sjukvård och barnomsorg.