BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Många länder har värre vattenbrist än vad vi har. Torka är ett jätteproblem i hela världen och något som påverkar vår livsmedelsförsörjning globalt. Därför måste vi lära oss att odla vattensnålt och mer hållbart, säger Johanna Björklund, lektor på Örebro universitet, som forskar om hållbar livsmedelsproduktion.
Ett sätt att odla mer hållbart är att satsa på fleråriga, perenna, växter. Det kan till exempel handla om vanliga fruktträd, bärbuskar och rabarber.
– Perenna växter har ett större rotsystem än till exempel bladgrönsaker. Det gör att de har en större förmåga att klara extrema väderförhållanden. De klarar både torka och regnperioder bättre, säger Johanna Björklund.
Förutom träd och buskar är kryddväxter som timjan, lavendel och spansk körvel bra att odla. Vill man ha sallad är de perenna salladssorterna trädgårdsmålla och gode Henriks målla att föredra framför ettåriga bladsallader.
– Rankspenat, som är en klätterväxt är också en tålig och välsmakande växt, säger Johanna Björklund.
”Viktigt ta vara på vattnet”
Några andra tips kan vara att odla jordärtskockor, lök och rödbetor som alla klarar sig bra jämfört med bladgrönsaker.
– De är tåligare växter som kan klara ganska mycket innan de faller ihop, säger Johanna Björklund.
Tomater, gurka eller paprika kräver däremot väldigt mycket vatten. Därför kan det odlandet begränsas, eller så får man prioritera de vattenresurser man har till just den typen av grödor.
– Det är viktigt att ta vara på det vatten som finns. Till exempel genom att samla upp regnvatten från takytor med hjälp av förlängda stuprör och stora tunnor. Ett annat sätt att spara på vattnet är att minska avdunstningen, säger hon.
Det kan man göra genom att använda sig av marktäckande väv när man inleder odlandet och när plantorna har växt upp en bit kan man täcka jorden på andra sätt.
– Den svarta jorden blir varm och vattnet förångas lätt, om man i stället lägger ett sju centimeter tjockt lager av avklippt gräs över jorden så minskar avdunstningen, gräsklippet ger också näring till jorden. Det blir som gödsel, säger hon.
Kan leda till något positivt
Att vi har vattenbrist är allvarligt. Men insikten om vårt vattenberoende och vad bristen på vatten innebär för exempelvis odlandet kanske också kan leda till något positivt tror Johanna Björklund, som ser det här som ett utmärkt tillfälle att börja ställa om.
– Förståelsen kanske leder till handling och till en produktion som är mer hållbar. För vi måste öka vår beredskap för olika sorters extremväder. I och med klimatförändringarna har vi ett mer oberäkneligt klimat, därför är det dags att ställa om, säger hon.