– Jag sätter mig inte i en fyrpartiregering som är beroende av Ny Demokratis stöd. Det är uteslutet, säger han till Expressen något dygn efter valnatten.
25 år senare är tongången i partiet en annan. Nu vill Bengt Westerbergs efterträdare att dagens främlingsfientliga parti, Sverigedemokraterna, bjuds in till blocköverskridande samtal. Jan Björklund påpekar visserligen att han inte vill samarbeta med SD, men öppnar ändå en dörr som övriga partier har hållit stängd (Ebba Busch Thor har visserligen gläntat på den):
– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in, men jag tycker i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder ju inte att man sedan gör upp med alla partier men det skapar en onödig martyrställning för SD, säger Jan Björklund till Sveriges Radio.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
”Fel strategi”
Det liberala partiet som en gång gjorde sig kända för en ledare som tydligare än de flesta tog avstånd från Ny Demokrati och främlingsfientlighet, har svängt bort från den linjen på flera sätt det senaste året. Inte minst har förslaget som Jan Björklund nyligen lanserade, att förbjuda religiösa friskolor, tolkats så. Han menar att muslimska friskolor försvårar integrationen, och pratar om svenska värderingar.
– Att barn och ungdomar integreras in i Sverige bygger på att de går i skolor som följer svensk läroplan och som har de liberala västländska värderingar, svenska värderingar som en del kallar det för, som finns i vår läroplan, säger han i en intervju med Sveriges radio.
Liberalerna var också för att införa tillfälliga uppehållstillstånd, och röstade för de nya hårdare asyllagarna i juni.
Bengt Westerberg som i dag har lämnat politiken tycker både att Jan Björklunds utspel om att bjuda in SD var olyckligt, och gillar heller inte att partiet sa ja till asyllagarna.
– Jag förstår att det är en utmaning med den kraftiga invandring som har varit, men nu är strategin hos de flesta partier att avskräcka människor från att komma hit, att göra det mindre attraktivt att invandra till Sverige genom att försvåra familjeåterföreningen och genom tillfälliga uppehållstillstånd. Jag tycker att det är helt fel strategi, säger Bengt Westerberg.
Kritik även inom L
Den starkaste förespråkaren för öppna gränser och en generös flyktingpolitik bland borgerligheten är i dag inte längre Liberalerna, utan Centerpartiet. Bengt Westerberg tycker att det är synd.
– Jag känner större sympati för Centerns politik. Men man ska också komma ihåg att det funnits stark kritik även inom de liberala leden, till exempel mot tillfälliga uppehållstillstånd, säger han.
Ohlsson väcker reaktioner
En av dem som har stått för den kritiken är Birgitta Ohlsson. Något hon också har fått sota för. Efter att ha protesterat mot förslaget att förbjuda friskolor och mot att bjuda in SD, gick flera personer ur partitoppen ut och krävde att hon ska avgå från partiledningen. Och i onsdags meddelade hon att hon lämnar sin plats i riksdagsgruppen styrelse, efter ett sju timmar långt möte. Visserligen finns också ett stöd för Birgitta Ohlsson, inte minst från ungdomsförbundet. Men kanske säger ändå reaktionerna något om partiets svängning. Det är en röst som Birgitta Ohlssons som väcker starkast reaktioner – inte en invit till SD.
”Handlar om normalisering”
Mats Wingborg, journalist, författare och expert på högerextremism som nyligen släppte boken Den blåbruna röran, menar att Jan Björklunds agerande är ett symptom på en större förskjutning. För det handlar inte bara om Liberalerna. Det senaste året har såväl regeringen som Moderaterna och Kristdemokraterna lagt om sin flyktingpolitik så att den närmar sig Sverigedemokraternas, samtidigt som fler röster höjs för att de borgerliga bör ta över styret med stöd av SD. Mats Wingborg ser en normalisering.
– Det är inte bara partiernas politik som gör att SD normaliseras, utan minst lika mycket det faktum att allt fler talar om att släppa in dem. Borgerliga ledarsidor vill att M och KD ska vända sig till SD, Muf säger samma sak, näringslivet lobbar för det, och i fem kommuner sker redan detta, där har man fått borgerligt styre med hjälp av SD.
Han menar att faran är att allmänheten glömmer bort vilket parti Sverigedemokraterna faktiskt är. Att de stora skillnaderna som ändå finns inte längre syns.
– Sverigedemokraterna vilar på en väldigt hård nationalism. Även om det inte är tal om att släppa in dem i en regering, vore det illa nog att vara beroende av dem i varje fråga. Det blir en normalisering av deras nationalism. Jan Björklunds utspel är ett litet steg i det här, säger Mats Wingborg.
1991
Bengt Westerberg (FP) reser sig från soffan i SVT:s valstudio som en protest mot Ny Demokrati.
2002
Flera folkpartister motionerar om generösare flyktingpolitik.
2002
FP lanserar idén med språkkrav för medborgarskap.
2006
Nyamko Sabuni (FP) föreslår förbud mot slöjor i skolor och obligatorisk gynundersökning av flickor.
2014
Fredrik Reinfeldt (M) håller sitt sommartal där han vädjan till folket att ”öppna era hjärtan”.
December 2014
KD föreslår lägre bidrag till nyanlända och tillfälliga uppehållstillstånd i tre år.
Januari 2015
FP föreslår hårdare försörjningskrav och språkkrav för medborgarskap.
Februari 2015
”Flyktinginvandringen är en skogsbrand som hotar den svenska välfärden”, säger KDU:s ordförande Sara Skyttedal.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
November 2015
M föreslår att människor som tagit sig till Sverige via ett annat EU-land ska kunna avvisas direkt vid gränsen.
November 2015
Regeringen och de borgerliga partierna förslår skärpta asylregler.
Juni 2016
De nya asyllagarna röstas igenom.
Augusti 2016
Anna Kinberg Batra (M) ger inget tydligt svar på om hon utesluter en minoritetsregering med SD:s stöd.
September 2016
Ebba Busch Thor (KD) säger att SD inte är ett rasistiskt parti.
September 2016
Jan Björklund (L) vill förbjuda religiösa friskolor och föreslår några dagar senare att SD bör bjudas in till blocköverskridande samtal.