Av de 20-talet bränder som härjat på flyktingförläggningar den senaste tiden är det 16 som misstänkts anlagda av någon utanför boendet, och ingen månad i år har antalet bränder varit så många som i oktober. Samtidigt visade tidningen Expo nyligen i en artikel hur direkta uppmaningar till sådana aktioner spridits på olika hatsajter.
”Bra låt skiten brinna…”, och ”Hoppas det blir fler”, kommenterade användare på gruppen ”Vi som sympatiserar med Sverigedemokraterna” efter att asylboendet i Munkedal brunnit ner. I den slutna gruppen ”Beväpna Sverige” skriver en användare att hen personligen hade föredragit om de nedbrända byggnader som var tänkta som boenden för ensamkommande barn hade varit fulla med folk, och en annan skämtar om att ”utöka älgjakten”.
I dagsläget finns inga gripna för bränderna och Ingvar Nilsson betonar att man inte kan veta vad som orsakat dem.
– Men när det blir många bränder under en kort period kan man för det första misstänka att de är anlagda och i ett andra steg att de är organiserade.
Den genomsnittliga kostnaden som försäkringsbolag brukar få täcka upp för vid bränder på företag eller institutioner är 412 600 kronor. Vid den senaste tidens bränder rör det sig i vissa fall om mer och i andra fall om mindre. Men använder man siffran för alla uppmärksammade brandincidenter i Sverige i år så landar kostnaden på 6,6 miljoner.
Poliser bevakar med helikoptrar
Samtidigt har flera kommuner fått öka bevakningen vid boendena och polisen har avsatt resurser i form av helikopterbevakning.
– Vi har satt in väktare som patrullerar dygnet runt mellan våra boenden, säger Marie Olsson, verksamhetschef på socialförvaltningen i Lund, och berättar att pengarna inte tas från kommunens budget utan inom ramen för de statliga anslagen som kommunen får för att driva boenden. Det vill säga, pengar som skulle kunna ha lagts på verksamheten i stället.
Men väktarna behövs, menar Marie Olsson.
För en dryg vecka sedan ställde någon upp en bänk framför dörren till ett boende och tände på. Det var då vaktbolaget anlitades.
– Sedan dess har vi haft en incident till, berättar Marie Olsson.
Sveriges kommuner och landsting bekräftar att socialförvaltningen i flera kommuner tänker som i Lund och mer pengar förväntas läggas på bevakning.
Vad den totala kostnaden för den höjda beredskapen kan bli kan ingen uttala sig om, men när ETC gör en grovt skattad kalkyl för ett billigt väktarbolag och en ensam väktare dygnet runt i ett halvårs tid landar siffran på 1,2 miljoner.
Men våldsanvändningen hos personer med rasistiska eller intoleranta åsikter visar sig inte bara i den senaste tidens mordbränder, utan också i ett ökat antal hatbrott. I Brottsförebyggande rådets sammanställning av antalet hatbrott syns en tydlig ökning. Flera av brotten är svåra att beräkna kostnader för, men en stor andel utgörs av olaga hot, ofredande eller misshandel, och där går det att göra en överslagsräkning på kostnader för polisutredning, sjukvård, psykologhjälp, sjukskrivningar, bortfall av produktion för offren och ibland även för de rasistiska extremisterna. Om en person misshandlas så svårt att hen blir invalid kan kostnaderna uppgå till 50 miljoner under ett liv.
Men kostnaderna för Vit makt-miljön skulle kunna reduceras avsevärt, menar Ingvar Nilsson. Han har undersökt effekterna av en modell som använts i Kungälvs kommun, där 14-årige John Hron mördades brutalt av nynazister 1995, och där politikerna valde att satsa långsiktigt på ett projekt som involverade ungdomar som ansågs i riskzonen att hamna i Vit makt-miljön.
– I den delen av Bohuslän finns en rasistisk tradition som går så långt tillbaka som till 20-talet och som legat latent hela tiden. Men i den här satsningen valde man att gå till botten med problemen och försöka erodera grogrunden för grupperna. Och idag har man ingen sådan miljö i Kungälv.
Men kan man veta att det är tack vare projektet då?
– Man kan aldrig veta helt, men vi hittade en jämförelsekommun med liknande problematik, och då såg vi stora skillnader mellan utvecklingen där och i Kungälv.
– Ibland säger politiker att de gärna skulle vilja satsa på liknande projekt men att det är för dyrt. Rapporten som vi har presenterat visar att det är otroligt billigt i förhållande till vad det kostar att ha en Vit makt-miljö på orten.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.