– Det var ju en av Sveriges stora författare. Han var älskad i hela världen för sina böcker och jag tror han betydde otroligt mycket för folk. Han var inte bara en skildrare av välfärdsstaten utan också av kolonialismen, han gav en bild av Afrika som skilde sig från det vanliga, och inte minst var han en stor skildrare av svenskt liv och kärleksliv.
Suzanne Osten, dramatiker
– Jag kände honom väl, och det är på ett personligt plan. På ett annat plan var han en enastående generös mecenat som gav bidrag till en massa konstprojekt som han kunde förstå. Jag var en av dem, och han har bland annat gett bidrag till min film som kommer i sommar.
Gunnar Wesslén, journalist
– Att Henning gått ur tiden betyder att Afrika och Afrikas frigörelse fått en betydelsefull allierad mindre. Henning var hela tiden lika upprörd och beklämd över vad kolonialismen ställt till med i Afrika och de oförlåtliga och oåterkalleliga konsekvenser som kommit med den. Det handlade om vårt arv och vår skuld.
Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet
– Sörjer Henning Mankell gör också alla vi som i honom hade en orubbligt trygg kamrat i kampen för solidaritet, fred och rättvisa. Han var en man av 68-rörelsen, hans tidiga engagerade rörde det sydafrikanska apartheidsystemet, Vietnamkriget och den portugisiska kolonialismen.
Lena Endre, skådespelare
– Det är absurt att tänka på att han är borta. Han var en otroligt omtänksam, intresserad och nyfiken person som gav ett väldigt ödmjukt intryck när man träffade honom. Rent privat var han en otroligt fin människa. Och hans författarskap är ju världsberömt. Jag minns när vi spelade in Wallander att jag blev chockad över att Patti Smith ville komma och hälsa på inspelningen. Man kan nästan inte förstå hur många han har betytt något för runtom i världen, och många människor har en relation till honom genom alla de karaktärer som finns i hans böcker, säger hon till DN.
Eyvind Andersen, regissör och nära vän
– Hans berättelser vänder sig in mot väldigt många människors upplevelser av både världen och vardagen. Han sa någon gång att ”det finns inga vanliga människor, det finns ovanliga människor i ett ovanligt liv”. Han talade till så många med sina berättelser och inspirerade så många, det är min väldigt genuina, starka upplevelse av honom från de här åren. Det är en förlust och ett tomrum som är otroligt svårt att fylla, men böckerna och berättelserna finns kvar.
Johan Ehrenberg, ETC:s grundare
– Han skrev i Dagens ETC de sista åren och jag är oerhört glad att han valde det. Men jag kan ändå bara tänka på allt han hade kvar att göra. Det är inte färdigt. Blir det någonsin färdigt?