– Vår prioritering är tydlig. Stärkt jämlikhet ger mer kunskaper. Skolkommissionen lägger grunden för hur vi ska återbygga ett starkt skolsystem. Vi har börjat jobbet och nu fortsätter vi med större investeringar riktat mer till de skolor som behöver det allra mest, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Göteborgs skolkommunalråd Karin Pleijel är mycket glad över satsningen.
– Det är väldigt välkommet. Vi har stora utmaningar i skolan och det är väldigt viktigt att vi kan fortsätta att öka kvalitén i undervisningen och det kommer dessa pengar hjälpa till med, säger hon.
Välkomnar nya regler
Modellen baseras på råd från skolkommissionens delbetänkande som lämnades till regeringen i april. Där framkommer att skolan inte är tillräckligt behovsstyrd. Karin Pleijel (MP) välkomnar de nya reglerna.
– Det är en väldigt bra att man tänker att kommuner med större behov får mer pengar. Tidigare har man ju inte haft någon sådan fördelning.
Pengarna kommer leda till att kvalitén i skolan kan förbättras, hoppas hon.
– När vi får satsningar på skolan innebär det att man kan utöka kvalitén, och där är det främst kvalitén på undervisningen som är viktigaste för att få eleverna att lyckas. Skolan är ju en av de faktorer som väldigt många pekar på att det lönar sig att satsa på kvalitén. Det kan handla om fortbildningskurser eller mindre grupper i skolan. Det kan också handla om att anställa flera, till exempel personal som avlastar lärare så att de kan fokusera på det som de är bäst på.
Hoppas på mer till Göteborg
I dagsläget finns inga beslut på hur de 1,5 miljarderna kommer att fördelas. Men Karin Pleijel tror att Göteborg kan komma att få mer som en följd av den nya modellen än vad staden hade fått om man hade fördelats enbart på antal invånare.
– Jag är väldigt nyfiken på hur mycket vi kommer få. Jag tror att Göteborg kommer få mer på grund av den socioekonomiska viktningen, och det skulle vara positivt för oss.
I höstbudgeten 2018
Karin Pleijel var också med i den referensgrupp som skolkommissionen hade inför detta och som tog fram de kriterier som ligger till grund för fördelningen. Karin Pleijel menar att en rak fördelning skulle ha gett Göteborg cirka 25 miljoner.
– I skolkommissionens referensgrupp tog vi fram vissa kriterier: antal barn som varit här mindre än två år, föräldrarnas utbildningsbakgrund och föräldrarnas försörjning. Men exakt hur det kommer falla ut vet jag inte i dagsläget.
Pengarna kommer att finnas med i budgeten för 2018 som presenteras höst, och i samband med det kommer vi också få veta vilken summa som Göteborg får.