BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Jag känner igen situationen sedan ganska många år tillbaka. Det är mer regel än undantag att rektorer måste rekrytera lärare under sommarmånaderna, säger han.
De vakanta tjänsterna är bland annat en mellanstadielärare på Kärraskolan och lärare i matte och naturkunskap på Ellen Keyskolan. Anders Andrén säger att det blivit svårare att rekrytera behöriga lärare och i semestertider är det extra besvärligt, vilket innebär att det kan vara lite glest i lärarrummen de första veckorna på terminen.
– Det är såklart ingen gynnsam situation. Som rektor vill man ha all personal på plats till terminsstarten men det är hård konkurrens om lärarna, säger han.
Stor risk för obehöriga lärare
Under sin tid som ansvarig för utbildningssektorn i Norra Hisingen har han märkt att vissa typer av lärare är svårare att rekrytera än andra. De har ofta svårt att hitta behöriga lärare till särskolan och i svenska som andraspråk. Även slöjdlärare och bildlärare är en utmaning eftersom det finns få legitimerade lärare i de kategorierna. Om man inte hittar behöriga lärare får man enligt skollagen anställa obehörig personal på tillfälliga kontrakt och så kommer bli fallet i bland annat Norra Hisingen.
– Min förväntan är att vi kommer att tillsätta tjänsterna, men det är stor risk för att det kommer att bli med obehöriga lärare, säger Anders Andrén.
Lärarbristen kommer öka framöver
Lärarförbundet har under flera år varnat för att lärarbristen håller på att förvärras och de räknar med att 65 000 lärare kommer saknas år 2025. Dessutom har tiotusentals barn och ungdomar kommit på flykt till Sverige vilket ökar behovet ytterligare. Gunnar Valinder är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Göteborg och han är förvånad över att det inte finns ännu fler vakanta lärartjänster inför terminsstarten.
– När jag tittade innan sommaren fanns det över hundra vakanta tjänster så kanske har rektorerna lyckats tillsätta några under semester. Men det har antagligen kostat en del för man är så illa tvungen att locka med höga löner för att kunna anställa en behörig lärare, säger han.
Gunnar Valinder är orolig för att de vakanta tjänsterna ska innebära en tuffare arbetsbelastning för den befintliga personalen.
– Om det saknas lärare på en skola är det som att arbeta på ett sjukhus utan kirurger. Det blir en ökad belastning på lärarna och på vissa skolor kommer man att behöva slå ihop klasserna för att verksamheten ska fungera, säger han.
På arbetsförmedlingens platsbank söker flera bemanningsföretag efter behöriga lärare att hyra ut till de skolor som inte lyckats tillsätta sina tjänster. Gunnar Valinder på Lärarnas riksförbund säger att flera stadsdelar i Göteborg använder sig av företagen men är inte särskilt förtjust i fenomenet.
– Det är en kortsiktig lösning. Att man tvingas använda bemanningsföretag är ett symptom på att någonting inte står rätt till. Det bästa vore om man bara hade tillsvidareanställda behöriga lärare, säger han.
Efterlyser högre löner
Men för att få det krävs att lärarutbildningen lockar fler och att de utbildade lärare som jobbar med annat återvänder till skolans värld. Enligt Gunnar Valinder är lösningen en minskad arbetsbelastning för lärarna och högre och mer rättvisa löner.
– Sådant kostar pengar och politikerna säger att de satsar på skolan, men vi märker inte av de satsningarna i praktiken. Jag är bekymrad över framtidens kompetensförsörjning inom skolan, säger han.
I stadsdelen Norra Hisingen försäkrar sektorchefen Anders Andrén att eleverna som återvänder från sommarlovet inte kommer att mötas av tomma katedrar.
– Alla lärare kanske inte kommer vara på plats till terminsstarten men jag hoppas och tror att vi kommer kunna tillsätta alla tjänster. Det är inget önskeläge men barnen kommer inte att stå utan lärare utan i så fall planerar man om verksamheten eller använder bemanningsföretag, säger han.