– Man får titta på vilka det är som har avlidit och omständigheterna. Det har hittills varit framför allt de äldsta och folk med underliggande sjukdom som avlidit efter vaccination. Man får ha respekt för att det är dessa personer som har störst risk att få en allvarlig sjukdom, och de har även svårast att utveckla ett bra skydd från vaccination, säger Sören Andersson, enhetschef på enheten för vaccinprogram.
Inte skyddad direkt
Bara 0,15 procent av alla personer som fått två doser vaccin har smittats. Men statistiken visar, precis som FHM har varnat för, att de som bara har fått en spruta inte har samma skydd. Totalt 1 029 personer har avlidit till följd av covid-19 efter att ha tagit sin första dos. Statistiken visar att de flesta som blir sjuka efter vaccineringen smittas kort efter första dosen. Efter några veckor så sjunker smittotalen kraftigt, och fortsätter sedan att göra det.
– Statistiken stämmer väldigt väl med det vi vet om att någonstans kring 12 till 14 dagar efter första dosen så börjar man utveckla en påtaglig skyddseffekt, som sedan fortsätter att gå upp. Man brukar prata om att immunförsvaret mognar, säger Sören Andersson.
Det är viktigt att man även tar sin andra dos för att få så bra skydd som möjligt, förklarar Sören Andersson. Statistiken stärker påståendet att bara en dos inte räcker.
– Efter dos ett så vet vi att skyddet är rätt bra mot den ursprungliga stammen från Wuhan och den brittiska varianten, men mot deltavarianten är skyddet sämre. Efter andra dosen är skyddet mycket bättre mot alla varianter, säger han.
Trots statistiken så saknar FHM hårda fakta som bekräftar att många släpper på garden och slutar följa restriktioner och rekommendationer efter första dosen.
– Vårt råd är att man efter första dosen fortsätter agera som man förhoppningsvis gjort hittills. Det är viktigt att man fortsätter följa restriktioner och håller avstånd som tidigare i två till tre veckor, säger Sören Andersson.
Fler kvinnor än män
Om en person som är fullt vaccinerad blir smittad så räknas det som en genombrottsinfektion. Hittills har 3 486 fall av genombrottsinfektioner rapporterats. Hela 73 procent av dessa är kvinnor.
– Det tror vi har att göra med att vi först vaccinerade hälso- och sjukvårdspersonal. Och inom vården så jobbar det fler kvinnor. Det kommit liknande statistik från andra länder. Vi har ännu inte sett några indikationer på att vaccinerna skulle ta sämre på kvinnor, säger Sören Andersson.
Just nu arbetar FHM med en studie om vaccineffekt i Sverige. Förväntningen är att resultatet kommer att likna de studier som har gjorts i länder som kommit längre i vaccineringen, enligt Sören Andersson. En tidig studie i Israel visade att risken för allvarlig covid-19 minskade med 92 procent efter två doser.