Skåne är Sverigedemokraternas absolut starkaste fäste i landet, och partiet fick runt en fjärdedel av rösterna i flera kommuner. Samtidigt finns en motsatt trend, främst i Malmö. Där växte sig den styrande rödgröna koalitionen starkare. Bäst gick det för Vänsterpartiet som fick på 8,5 procent av rösterna, en ökning med drygt 3 procentenheter från valet 2010. Daniel Sestrajcic (V), nyvald riksdagsledamot och ordförande i Kulturnämnden i Malmö stad, ser flera förklaringar till framgången. Han nämner V:s inflytande i kommunpolitiken och partiets förankring i Malmös utomparlamentariska rörelser, men framhåller särskilt representationen på vallistorna.
– De är unika på så sätt att de faktiskt speglar Malmös befolkningssammansättning. Av de 16 valbara kandidater vi faktiskt trodde skulle komma in har över hälften ursprung i ett annat land. Det är människor från Chile, forna Jugoslavien, Danmark, Finland, Gambia, Irak, Iran. 19 nationaliteter finns representerade. Det tror jag betytt extremt mycket för att folk ska kunna knyta an till oss, säger Daniel Sestrajcic.
Satsat i miljonprogramsområden
Under valrörelsen har partiet satsat hårt i miljonprogramsområden som Lindängen och Rosengård. V har spridit valinformation på stadens största minoritetsspråk och haft flerspråkiga valarbetare på plats ute i stadsdelarna. Lina Al-Nahar är en av dem. Hon är nyvald kommunfullmäktigeledamot har jobbat med att mobilisera arabisktalande väljare.
– Jag har varit mycket på Lindängen och Rosengård eftersom där finns många som pratar arabiska. Det handlade mycket om att jobba från grunden. Att förklara vad valet är, varför det är viktigt att rösta och hur själva röstningen går till. Sedan får man liksom arbeta sig uppåt till man kommer till Vänsterpartiet, vad vi står för och om man kan tänka sig att välja oss eller inte, säger Lina Al-Nahar.
De nya V-väljarna tycks ha kommit främst från sofflocket eller från Socialdemokraterna. Den trenden är tydlig i Herrgården, ett område på Rosengård med lågt valdeltagande där Socialdemokraterna traditionellt fått runt 90 procent av rösterna. I år ökade valdeltagandet något samtidigt som S tappade runt 25 procent och V gick framåt till drygt 12 procent.
– Under ett långt lopp av val har Vänsterpartiet tagit väljare från Socialdemokraterna, som ser oss som ett radikalare alternativ. Många anser nog oss vara som de skulle vilja att Socialdemokraterna var, säger Daniel Sestrajcic.
Drygt 13 procent för SD
Sverigedemokraterna ökade till drygt 13 procent i Malmö men det räcker inte för en vågmästarposition i kommunfullmäktige. Invandringskritiska Sveriges pensionärers intresseparti förlorade båda sina mandat och regionalistiska, islamfientliga Skånepartiet för en tynande tillvaro med ett stöd på drygt en halv procent. Väljarflödet mellan dessa partier och de rödgröna bedöms som minimalt men Daniel Sestrajcic tror ändå att de starka vänstervindarna bidrar till att hålla den främlingsfientliga opinionen stången. Han pekar särskilt på Malmös demografi – många är unga och har rötterna i andra länder, och stadens starka antirasistiska rörelse.
– Kommunalt jobbar vi jättebra. Det är allt från ”ge rasismen rött kort” i fotbollsturneringar, antirasistiska kraftsamlingar i skolan till att stödja antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering. Arbetet på gatan är också viktigt och handlar i hög grad om att mobilisera till demonstrationer, men också att lyfta frågor som till exempel afrofobi.
Ospännande val gynnade V
Vänsterpartiet kommer att få ökat inflytande i Malmös styrande rödgröna koalition. Det klargjorde Socialdemokraterna snabbt efter valet. Den lokala valanalysen är ännu inte klar men Joakim Sandell, S-ordförande i Malmö tror att det relativt odramatiska kommunalvalet kan ha gynnat Vänsterpartiet.
– Vi gick fram i både riksdag och region men tappade i kommunvalet. Tidigt kände nog många att det var klart att det skulle bli rödgrön majoritet i Malmö. Många kanske kryddar sin röst, så att säga, när de känner att majoriteten redan är klar, säger han.
Joakim Sandell vill också poängtera att ökat valdeltagande generellt bidragit till att Vänsterpartiet gått fram i absoluta S-kärnområden som exempelvis Herrgården på Rosengård.
– I faktiska tal får vi fler röster där än 2010. Kommunen har satsat på ökat valdeltagande och det har gått upp med 5 procent. Då har en del väljare tillkommit till Vänsterpartiet också. Men sedan ska de ha en eloge för en bra valrörelse i Malmö. Jag upplever att de var synliga på ett helt annat sätt än 2010.