Splittringen är den största interna konflikten som observerats i NMR. En spricka har uppstått mellan Klas Lunds falang och en annan falang där bland andra hans ersättare Simon Lindberg, NMR:s ledare sedan 2015, ingår.
Enligt den antirasistiska tidskriften Expos chefredaktör Anna Fröjd ligger flera orsaker bakom utvecklingen:
– Det handlar om ideologiska och strategiska meningsskiljaktigheter. Sådana har funnits inom NMR under lång tid och särskilt sedan Lindberg tog över som ledare, men de har aktualiserats nu efter det misslyckade valet i höstas.
Misslyckades i höstens val
NMR har tidigare identifierat sig som revolutionära och tagit avstånd från parlamentariskt arbete. Men 2015 bildade man parti och i valrörelsen i fjol satsade man stort på att få en plats i kommunfullmäktige i Boden, Kungälv och Ludvika. Det hela slutade i fiasko – trots all medial uppmärksamhet fick NMR ytterst få röster.
Sedan dess har den interna kritiken vuxit mot både det parlamentariska experimentet och de resurskrävande demonstrationer NMR genomfört.
– Den nya organisationen vill ha en mer radikal aktivistisk kamp, de vill inte ha stora demonstrationer eller ställa upp i val, säger Anna Fröjd.
Den misslyckade valrörelsen 2018 har också tärt på NMR:s ekonomiska resurser. Detta, jämte flera andra slag mot organisationens ekonomi, är sannolikt ännu en faktor som spätt på de interna slitningarna.
Under de senaste två åren har NMR utretts för storskaligt skattefiffel. Man har bland annat förvarat sina pengar i medlemmars privata bankkonton, vilket lett till att flera av dem åkt på stora skattesmällar eftersom de inte kunnat redovisa utgifter å organisationens vägnar.
Skatteutredningarna påskyndades efter att det antirasistiska nätverket We are Dalarna i maj 2017 lämnade in en 22-sidig rapport till Ekobrottsmyndigheten. Rapporten visade hur NMR:s ekonomi har bestått av olika kassor kopplade till mindre föreningar, vars bankkonton och Swishnummer varit privata istället för kopplade till registrerade organisationer eller företag.
– Det är ett lapptäcke. Även om det varit mindre summor så finns de här småcellerna överallt, och då blir det till en mycket större sak, säger Lina Lodin, medgrundare av We are Dalarna som författade rapporten tillsammans med sin make Elias.
Lina och Elias märkte även att NMR-föreningarna inte var momsregistrerade, att de bedrev näringsverksamhet i flera led utan att betala vare sig moms eller skatt. Det fanns inte heller några ordentliga årsredovisningar. Trots det samlade NMR exempelvis in pengar via 123-Swishnummer, vilket bara företag med F-skattesedel får använda sig av.
Efter att de kontaktat flera banker, Swish och Paypal så har NMR kastats ut därifrån. I dag har nazisterna delvis löst utmaningen genom att inlemma föreningar i medlemmars enmansföretag, men de har fortsatt stora problem med att sköta sin ekonomi.
– Det här har lett till att folk ännu mer har skuldbelagt den falang som NMR-ledningen tillhör, säger Elias Lodin.
Nazistveteranens återkomst
Det har redan tidigare skett lokala utbrytningar från NMR. Så var fallet med den nazistiska terrorcellen i Göteborg som vintern 2016–2017 placerade ut bomber vid ett syndikalistiskt bokcafé och två flyktingboenden. Men nu handlar det om en mer samordnad utbrytning av aktivister som vill se mer radikalism och därför tytt sig till Klas Lund.
Klas Lund, 51, är en av den svenska vit makt-miljöns viktigaste profiler under de senaste 30 åren. Han har suttit i fängelse för dråp. I början av 1990-talet ledde han den nazistiska organisationen Vitt ariskt motstånd, vars medlemmar rånade banker och stal vapen för att bedriva en väpnad kamp. 1997 bildade han Svenska motståndsrörelsen, som han sedan ledde fram till att rörelsen bytte namn till NMR. Klas Lunds återkomst som nazistisk ledare är något oväntad.
– Han har haft en väldigt tillbakadragen roll, synts vid NMR-sammanhang men inte haft ett ledarskap, säger Anna Fröjd.
Utökad hotbild
Etablerandet av Nordisk styrka innebär att Sverige nu har två våldsbejakande nazistorganisationer som inte drar sig för att använda terror som politiskt verktyg. Det medför en utökad hotbild mot alla de människor och grupper som är nazisternas måltavlor. Anna Fröjd säger att det kan komma att dyka upp ännu mer hot och våld både från Nordisk styrka, som vill profilera sig som mer radikal, och från NMR som måste bevisa för de aktivister som stannar kvar att organisationen inte har liberaliserats.
– Men det är inte säkert att Nordisk styrka lyckas. Det är tidskrävande att starta upp en ny organisation. En intern konflikt kommer också ta tid och kraft av NMR som behöver hantera den här splittringen, betonar Anna Fröjd.