BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Invandring är en möjlighet, inte bara ett problem som det ofta framställs i debatten. De flesta har inte vetenskapliga kunskaper eller tid att sätta sig in i forskningen, men genom att göra det jobbet åt dem, så vill jag ge läsarna möjlighet att använda fakta i sina samtal, säger Jesper Strömbäck, och fortsätter:
– När det gäller invandring så måste man se till helheten. Vad motståndarna till invandring gör är att plocka ut enskildheter; man har ett kort tidsperspektiv – till exempel när man talar om invandringens kostnader. På kort sikt så kostar flyktingar och deras anhöriga pengar – det tar mellan sju till åtta år innan en flykting som får stanna får ett jobb. Men de som kommer är ofta unga och har många år kvar i yrkeslivet, och genom att arbeta betalar de tillbaka. I dag är 28 procent av Sveriges befolkning född utomlands eller har en eller två föräldrar som är födda utomlands. De utgör runt 17 procent av all arbetskraft i Sverige. Titeln är faktiskt sann: utan invandring stannar Sverige.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
1. Vi klarar oss bättre utan invandrare
Stämmer inte. Invandring har alltid varit med och byggt upp Sverige. Några av våra största entreprenörer genom tiderna var invandrare: Louise de Geer kom från Belgien på 1500-talet och lade grunden till den svenska stormaktstiden genom att utveckla järnbruket, ståltillverkning och kanontillverkning. Samuel Owens kom från England på 1700-talet, uppfann den svenska ångmaskinen och grundade en mekanisk verkstad som blev en plantskola för svenska ingenjörer.
Herbert Felix kom från Tjeckien, och började tillverka ättiksgurkor i Eslöv. Numera är Felix en välkänd producent av olika matvaror som varje svensk har en relation till. I dag startas runt var femte företag av en person med utländsk bakgrund och företagare med utländsk härkomst har en starkare vilja att se det egna företaget växa – entreprenörkraften är en tillgång för Sverige.
2. Invandringen kostar för mycket
En genomsnittssvensk börjar bidra till samhället genom arbete och skatteinbetalningar från 28 års ålder. I dag tar det i genomsnitt runt åtta år innan hälften av alla som invandrar av flyktingskäl har sysselsättning.
Denna tid behöver naturligtvis förkortas, men man kan ändå fundera över vilka av oss som kostar mest innan vi börjar bidra? Vill du ha rena siffror? Invandringen beräknas kosta cirka 26 miljarder om året, vilket är 0,7 procent av vårt BNP. Och kostnaden för att utbilda en inrikesfödd akademiker är ungefär åtta gånger så stor som att validera en utländsk examen.
3. De kommer hit och tar våra jobb
Nej, de tar jobb som svenskar inte tar eller jobb där det inte finns tillräckligt med inrikes födda som har den rätta kompetensen. De yrkeskategorier som har flest utrikesfödda är hotell- och kontorsstädare (49 %), buss och spårvagnsförare (38 %) och läkare (33 %).
Lek med tanken att man skulle plocka bort dem – då skulle Sverige bokstavligen stanna. Beräkningar visar också att utan invandring skulle arbetskraften krympa, på grund av att fler går i pension än de som tillträder arbetsmarknaden, och att hela nettoökningen av den svenska arbetskraften under de närmaste decennierna kommer att bestå av utrikes födda.
4. Invandring gör att välfärden minskar
Sveriges välfärd – vård, skola, omsorg – baseras på att en arbetande befolkning betalar skatt så att vi kan finansiera välfärden även för de som inte är i arbete – de som är barn och unga, pensionärer, eller av andra skäl inte arbetar. Problemet är att svenskarna börjar jobba allt senare – samtidigt som vi lever allt längre. En krympande andel av befolkningen är i arbetsför ålder. Här ökar invandringen förutsättningarna att finansiera välfärden genom att de flesta som invandrar är under 30 år. Invandringen gör att vi både blir fler arbetstagare och fler som kan dela på kostnaderna. En större befolkning leder dessutom till en större marknad och högre konsumtion.
5. Stängda gränser gör Sverige bättre
Det finns inget som säger att det blir bättre av att stänga gränser för människor eller isolera sig från internationella samarbeten. All forskning visar att stängda gränser bidrar till fler konflikter och minskad välfärd.