Angereds närsjukhus har bäst resultat av allmännyttans sjukhus. Där får majoriteten av patienterna specialiserad vård inom en månad och endast två procent måste vänta över 90 dagar. Enligt sjukhusets chefsläkare Cornelia Bergdahl är en förklaring att Angereds närsjukhus saknar akutmottagning, så det finns ingenting som stör den dagliga planeringen. En annan anledning är att sjukhuset är ganska nytt.
– Det innebär att vi redan från början kunde anpassa verksamheten efter behoven som fanns i vårt upptagningsområde. Vi anställer personal successivt när vi märker vilken kompetens som efterfrågas, säger hon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Erbjuder besök på kort varsel
Ett problem de har på Angereds närsjukhus är att många patienter uteblir från sina besök eller bokar av med kort varsel. Det innebär att många besökstider som står tomma. Cornelia Bergdahl säger att sjukhuset ändå hittat ett sätt att utnyttja tiderna, vilket bidrar till att fler får vård i rimlig tid.
– Vi har en lång lista på patienter som kan komma på kort varsel. Därför kan vi ofta ta in en ny patient om någon avbokar sent eller inte dyker upp, säger hon.
De långa kötiderna inom vården har varit ett problem länge och de senaste 20 åren har flera insatser gjorts för att korta väntetiderna. Det har införts en rad olika vårdgarantier, och mellan 2009 och 2014 fördelade staten en miljard varje år till de landsting som lyckades hålla nere väntetiderna. Sedan den satsningen avslutades 2015 har köerna börjat växa igen. Inom Västra Götalandsregionen har andelen patienter som får specialistvård inom tidsramen för vårdgarantin sjunkit från 97 till 74 procent på fem år.
Tusentals patienter köar
Det sjukhus som har svårast att uppfylla vårdgarantin är Sahlgrenska. Vid den senaste mätningen i mars fick endast 58 procent av patienterna specialistvård inom tidsramen för vårdgarantin och över 25 000 personer står i kö för att få träffa en specialistläkare för ett första besök.
– Vi tycker det är tråkigt att vi inte uppfyller vårdgarantin men vi jobbar stenhårt med att korta köerna. Några verksamheter som har större bekymmer än andra så vi arbetar med att förstärka dem, säger Anne Olmarker som är chefsläkare och tillförordnad kvalitetsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ortopedi probleområde
De områden som har särskilda problem med väntetiderna är ortopedi, handkirurgi, ögon och urologi. Där behöver mer än hälften av patienterna vänta över 90 dagar för att få ett första besök hos en specialist. Sahlgrenskas cancersjukvård har betydligt bättre siffror – där får nästan samtliga ett första besök inom 14 dagar.
– Vi tar hand om de svårast sjuka först. Det betyder tyvärr att vissa får vänta längre men det är en prioritering vi måste göra, säger Anne Olmarker.
För fem år sedan fick 92 procent av patienterna på Sahlgrenska träffa en specialistläkare inom 90 dagar. Idag är motsvarande siffra 58 procent. En förklaring till det är att den medicinska utvecklingen gått framåt.
– Den medicinska utvecklingen har gått framåt så vi kan göra många insatser idag som vi inte kunde göra tidigare. Det är såklart fantastiskt men innebär också att behoven ökar, säger hon.
Även på Angereds närsjukhus är kön längre till vissa avdelningar. Kvinnosjukvården har haft lite svårare än andra avdelningar att ge patienterna ett specialist-besök inom 90 dagar. Enligt chefsläkaren Cornelia Bergdahl beror det delvis på att flera aktörer inom öppenvården för gynekologi inte har fått förlängt avtal vilket inneburit att många kvinnor i området har behövt söka sig någon annanstans.
– Sedan har vi också en otroligt stor ökning av kvinnor som har cellförändringar på livmodertappen. Samtidigt har vi brist på specialistläkare inom det området så nu ser vi över om våra barnmorskor kan avlasta gynekologerna på något sätt, säger hon.
”Lätta att tröttna”
Hon hoppas att alla sjukhus i regionen ska kunna hålla nere vårdköerna framöver så att invånarna får hjälp inom rimlig tid.
– Om man inte får vård snabbt är det lätt att tröttna. När vårdköerna är långa ger många upp och hoppas att smärtan ska gå över av sig själv. Några veckor senare är de så dåliga att de måste åka till akutmottagningen och det är inte bra för någon, säger hon.