– Om du tar ut fem veckor i sträck en gång om året, som ganska många gör, är det väldigt långt till nästa ledighet när du kommer tillbaka till jobbet, säger han.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Att ta två veckor två till tre gånger om året kan enligt honom kunnat vara ett bra alternativ.
Men återhämtning behöver inte nödvändigtvis vara semester. Det kan också vara att göra någonting roligt med kollegorna, på helgen eller efter jobbet. Små belöningar, eller aktiviteter, kan betyda mycket.
– Det är viktigt att lägga in någonting kul som händer då och då. Små ljusglimtar så det inte blir grå vardagstristess efter semestern, säger han.
Trivas på jobbet
Något Gunnar Aronsson tycker är viktigt är att alla ska kunna trivas och utvecklas på jobbet. Det är alltför många som blir kvar på arbeten som de vantrivs på. Om det är med den känslan någon återvänder till jobbet så bör den personen söka sig till något annat. För många kommer just insikten om uppbrott under sommaren, då det finns tid att tänka och känna efter.
– Alla har intressen och förmågor som det går att söka sig till istället, säger Gunnar Aronsson.
Stressen eller den motsträviga känslan inför att gå tillbaka till jobbet efter sommarsemestern är däremot inte alltid kopplad till vantrivsel. Även personer som tycker om sina jobb kan ha svårt att motivera sig.
Det tar ungefär tre till fyra dagar att komma in i rutinerna igen. Det kan vara en bra idé att börja ställa in sig på att gå tillbaka till jobbet ett par dagar i förväg genom att till exempel anpassa sina sovvanor. Många vänder på dygnet under semestern.
– Många ändrar sina vanor och dygnsrytm under semestern. Det är ofta kontrasten som upplevs plågsam när semestern tar slut. Att förlora det självbestämmande som semestern innebär är svårt för många oavsett om man trivs eller inte trivs med sitt jobb, säger Aronsson.
Gilla jobbet
För de som tycker ”för mycket” om sina jobb kan andra problem uppstå. Familjen, släkten och vännerna kan beklaga sig över att personen aldrig kopplar bort jobbet. Semestern kan på så vis upplevas som en stressande period för alla inblandade, något som också kan leda till konflikter. Att tycka om sitt jobb ger en generellt en större känsla av välmående, men behöver inte nödvändigtvis betyda att stressnivån är lägre.
– Ett arbete kan upplevas stressigt oavsett om någon tycker om det eller inte, säger Aronsson.
Däremot tror inte Gunnar Aronsson att det är någon större fara gällande stress att kolla mejlen då och då under semestern, men menar att det inte ska behöva vara ett krav. Vad som däremot är viktigt är ett system där arbetstagare ska kunna gå på semester och känna att de inte behöver vara tillgängliga.
– Det ska finnas rutiner på en arbetsplats så att det går att gå på semester utan att ha stress- eller orosmoment under semester, och sedan komma tillbaka till en lugn arbetsplats, säger Aronsson.