Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Men flera av partierna har under de senaste mandatperioderna grävt sig allt länge ner i skyttegravarna och attackerat varandras förslag på i stort sett varje område. När det gäller skatter, välfärd, arbetsrätt, skolpolitik och vad som är ett effektivt sätt att få ner våra utsläpp på, har positionerna utmålats som helt låsta – i alla fall före valet.
Regering över blockgränsen
För att kunna komma överens är det troliga att en regering över blockgränsen får lämna några av de mest infekterade frågorna därhän. Att helt enkelt ta i hand på att inte driva dem under mandatperioden. Det menar Jenny Madestam som är statsvetare på Södertörns högskola.
– Det handlar om att ge och ta. Man kan lyfta ut visa frågor från budgeten och hela regeringssamarbetet. Några saker är för svåra att komma överens om, säger hon.
En riktig vattendelare mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna är synen på fackföreningarnas roll och reglerna kring arbetsrätten, framför allt anställningstryggheten i mindre företag. Centern vill att företag med upp till 50 anställda ska få säga upp anställda helt utan turordning, en kraftig inskränkning av anställningstryggheten enligt Socialdemokraternas sätt att se det.
Jenny Madestam tror att det kan bli en fråga som C i förväg får släppa för att kunna bilda regering med S.
– LAS och turordningsreglerna skulle bli den främsta stötestenen för en sådan regering. Men om C skulle få statsministerposten skulle de nog kunna göra en deal om att helt enkelt nedprioritera arbetsmarknadslagstiftningen, säger hon.
Även andra arbetsrättsliga frågor som fackförbunden drivit under den senaste mandatperioden kan komma att stoppas från att bli socialdemokratisk politik. Det gäller exempelvis frågan om hyvling, då arbetsgivaren skär ner tjänstegrad för att spara pengar, och frågan om den kritiserade anställningsformen allmän visstid.
Men att inte framstå som att man gett efter för C är viktigt, inte bara gentemot de egna väljarna, menar Jenny Madestam.
– Socialdemokraternas dilemma är ju hela tiden deras hänsynstagande till fackföreningsrörelsen och LO. Det blir ju en rejäl balansgång. Så det är nog en fråga som man måste hitta en lösning på i ett sånt här samarbete.
”Centern måste få något”
I synen på miljöskatter är Centern och Miljöpartiet edsvurna fiender. Det kommer att bli ett köpslående med sina hjärtefrågor för att få ihop en regering som MP stödjer, tror hon.
– Skulle Centerpartiet kunna acceptera att låta bli arbetsmarknadslagstiftningen så är frågan man i gengäld kan lätta på någon av miljöskatterna, flygskatten till exempel. Samtidigt är det alltid svårt att backa från något som redan är infört. Men någonting skulle behöva göras för att Centern ska kunna få igenom en del av sin politik, säger hon.
Motsvarande fråga för Liberalerna skulle kunna bli ett förstatligande av skolan där S är motståndare men ändå har öppnat upp för en tydligare statlig styrning. Där kan man kanske hitta en kompromiss, tror Jenny Madestam. L har också utmärkt sig som värnskattens största fiende inom borgerligheten, där kan partiet förmodligen hitta en öppning och dessutom lyckas sätta stopp för ytterligare skatter på höga inkomster.
– Skattenivåerna generellt kan bli aktuella att göra upp om, att titta på om det finns någonting i skattesystemet som går att justera i mer borgerlig riktning. Vi har ju idag en tidsanda där det verkar svårt att argumentera för skattehöjningar, så Socialdemokraterna skulle inte göra någon stor prestigeförlust om man gick med på det, säger hon.
Skrota förslag
Att tvingas skrota förslag som presenterades under valrörelsen blir sannolikt inte lika kännbart som att börja tumma på principer kring arbetsmarknaden. För Socialdemokraterna är det troliga att de får släppa – eller mildra – sitt förlag om vinstbegränsning inom skattefinansierad välfärd, tror Jenny Madestam.
– Jag tycker att det känns som att Socialdemokraterna har hållit en liten dörr på glänt där, så att man kan göra en kompromiss i den frågan.
I många frågor som gäller sjukvård, brott och straff samt migration har partierna snarast tävlat om att lägga nya förslag som alla går i samma riktning. Det gör att den gemensamma grund som en blocköverskridande regeringen har att stå på är förhållandevis stor. Migrationspolitiken ligger förmodligen fast, oavsett regering.
– Frågan som kvarstår är egentligen vad som händer med de tillfälliga uppehållstillstånden efter 2019. I nuläget är det inget som tyder på att vi skulle få en mer liberal migrationspolitik, om vi ser till de regeringsalternativ som finns, säger Jenny Madestam.
Arbetsmarknaden LAS och Arbetsförmedlingen och arbetsrätten – tydliga ideologiska skillnader mellan partierna.
Vinster i välfärden – C och L vill inte ha något nytt vinsttak. S kan tänkas få backa och mildra sitt förslag.
Flygskatten och höjning av skatt på fossila drivmedel – stötesten mellan C och MP.
Bankskatt och 3:12-reglerna för företag – en fråga som ledde till hot om misstroendeförklaring när den kom upp.
Här kan Löfven tvingas göra upp med C och L
Inte höja skatter på höga inkomster, slopad värnskatt – viktiga frågor för L.
Jobbskatteavdragen – symbolisk fråga för S men skulle inte innebära någon större prestigeförlust.
Styrning av skolan – L vill förstatliga, S kan tillmötesgå genom ökad statlig styrning.
Sänkta arbetsgivaravgifter för unga – kan tillmötesgås av S i stället för att sänka ingångslöner.
Familjeveckan och andra välfärdslöften – går troligtvis att kompromissa om.
Utökade Rut och Rot-avdrag – kan troligen enkelt få stöd av MP.