Vad unga behöver skiljer sig mycket åt, alla är individer och har olika förutsättningar konstateras i rapporten. Men forskarna har hittat tre teman som är viktiga för många av de ensamkommande. Det mest grundläggande är att känna trygghet, säger barnläkaren och forskaren Henry Ascher som är en av de sakkunniga bakom rapporten.
– Det finns ett stort behov av en grundläggande trygghet och säkerhet kring sin överlevnad, det är en nödvändigt grund för att allt annat i livet ska fungera. Många känner sig osäkra på sin framtid. Att känna trygghet blir då en viktig bas för integration och hälsa, säger han.
Känslig ålder
Genom att sammanställa resultat från ett stort antal studier och intervjuer som tidigare gjorts med ensamkommande barn och unga både i Sverige, andra länder i Norden och övriga världen hoppas man nu att underlaget för myndigheter och politiker ska bli bättre.
För att vardagslivet ska fungera, med boende, skola och fritidsaktviteter krävs ett stort vuxenstöd, konstaterar forskarna. Utvecklingen i svenskt mottagande av ungdomar har gått mot att kräva att de ska bli mer självständiga, men det är en metod som inte har stöd i forskningen.
– De unga befinner sig i en övergångsfas i livet, en känslig ålder. Få skulle nog tänka att 16–17- eller 18-åringar som är svenskfödda skulle kunna slängas ut helt utan vuxenstöd. Det är uppenbart att de behöver vuxna i livet för att klara övergången mellan barndom och vuxenhet, säger Henry Ascher.
Behålla identitet
En annan viktig del av integrationen är att hitta en balans mellan sitt förflutna och det nya livet i ett nytt land. Här har man ibland krävt en stor anpassning, men det är viktigt att de unga får behålla sin identitet från hemlandet, menar Henry Ascher.
– Man behöver få ihop det nya livet med sina tidigare erfarenheter, både kunna behålla modersmålet och sin gamla kultur. Det här behöver man också få hjälp och stöd i, säger han.
Beslut i fel riktning
Nu hoppas forskarna att det rika materialet som presenterats i genomgången ska bli ett bra underlag för myndigheter och politiska beslutsfattare för att göra integration och mottagande bättre.
– Vi kommer inte med några konkreta rekommendationer, men vi har resonerat kring att många av de beslut som tagits den senaste tiden gått i motsatt riktning mot vad forskningen säger. Tillfälliga uppehållstillstånd och svårigheter till familjeåterförening kommer inte att främja integrationen, säger Henry Ascher.