– Det var till exempel ett äldreboende i Skellefteå som hade ordnat ett hemtrevligt förtält med plexiglas som man kunde boka i 45 minuter för en fika med sin närstående på var sin sida. Alla anhöriga bör också ha munskydd och handskar såsom vårdpersonalen har, säger hon.
Andra tips från Demensförbundet handlar om att utse en besöksvärd, ses på promenader eller vid ett större trädgårdsbord, sprita och städa besöksplatsen och använda tekniska hjälpmedel. Bara fantasin sätter gränserna, menar Carina Lindegren.
”Många saknar den goda viljan”
Demensförbundet har varit kritiska till att förbjuda besök på äldreboenden sedan starten av pandemin. De menar att restriktioner för att förhindra smittan självklart ska följas men att det går att hitta lösningar om man lägger manken till.
– Alla förstår varför man behöver stänga men samtidigt tolkar kommunerna förbudet så olika. Vissa skapar möjligheter till att man kan träffa sina anhöriga utomhus medan andra äldreboenden ger kalla handen, där man inte ens får se sina nära genom fönstret, säger Carina Lindegren.
– Det behövs tydligare direktiv för vad ett besöksförbud innebär. Folkhälsomyndigheten säger att man ska kunna träffas ute med avstånd men många saknar den goda viljan att kunna anordna träffar, berättar hon.
En lång väntan
Många har inte träffat sina närstående sedan mars. Sommaren är den tid som passar bäst för att kunna ses utomhus, men Carina Lindegren påminner om att den är kort.
– Många anhöriga har hört av sig till oss i förtvivlan efter att man förlängt besöksförbudet till slutet på augusti – då har ju hela sommaren gått. Jag hörde i går från en anhörig som berättade att trots att han och hans fru blivit testade och hade tillgång till skyddskläder, inte fick träffas. Det känns nästan som ett övergrepp, säger hon.
För demenspatienter kan avsaknaden av en kontinuerlig kontakt med närstående få smärtsamma konsekvenser.
– Det är viktigt för dessa individer att påminnas om dofter och ansikten för att hålla igång minnet, speciellt när de kanske inte kommer ihåg tid och rum men minns och väntar på sina barn eller makar. Men värst är det kanske för de anhöriga som glöms bort av sin närstående. Ett år är en väldigt lång tid i den här sjukdomen.
Finns inte risken att smittan kommer in på äldreboenden igen om man gör undantag från besöksreglerna?
– Det handlar inte om undantag utan man ska följa de restriktioner som råder i dag, att ses utomhus med avstånd. Det vore väldigt konstigt om en sådan situation skulle ge upphov till ny smittospridning, säger Carina Lindegren.
– Nu hoppas jag för min värld att äldrevårdens verksamhetscheferna är lyhörda för det här. Man behöver bara gå till sig själv för att förstå hur jobbigt det måste vara att inte få träffa sina nära och kära, säger hon.
Lena Hellesöy Annell, 52
Skräddare, Stockholm
– Mina föräldrar bor i Skåne och är över 90 år. Vi har bestämt oss för att ses men utomhus och med tre meters avstånd.
David García, 51
Konsult, Örebro
– Jag har mina föräldrar i Spanien. Jag ska inte träffa dem förrän läget är mer säkert och det finns ett vaccin.
Johanna Mårtensson, 32
Mellanchef, Vällingby i västra Stockholm
– Jag har försökt att övertala min mormor i Skåne att ses på var sin sida i trädgården. Jag har även tänkt ge henne en surfplatta, det var så länge sedan hon såg sina barnbarn.
Robert Helmeus, 33
Egenföretagare, Rönninge
– Jag har inga äldre i min närhet så det är svårt att säga hur man bör göra men jag får en känsla av att man infört hårdare regler för medborgare på vissa ställen för att spara in på skydd.