De som fyller 65 nästa år är de första som omfattas fullt ut av det nya pensionssystemet som ersätter ATP. De nya reglerna lyder att pensionen ska beräknas på de inkomster man haft under hela livet, så kallad livslön. Det skiljer från det gamla systemet som bara räknade med de 15 bäst betalda åren.
Därför kommer deltidsarbete synas betydligt tydligare på pensionsutbetalningarna för framtidens pensionärer.
Ojämnställd deltid
Deltidsarbetet är mycket ojämställt fördelat mellan könen. 63 procent av kvinnorna har någon gång gått ner på deltid mot bara 30 procent av männen. Det betyder att män överlag kommer få ut en högre pension än kvinnor med det nya systemet.
Inte ett principiellt problem
Anders Thoré, sakkunnig i pensionsfrågor hos PRO, menar att även om PRO inte ser ett principiellt problem med att pension baseras på livslönen, så finns ett problem med att kvinnor som jobbar deltid inte kommer över gränsen för garantipension.
– För dem syns det väldigt lite i pensionskuvertet att de faktiskt har jobbat. Det borde finnas möjligheter att påverka pensionen bättre även för de som jobbar deltid eller inte har möjlighet att jobba heltid. Det behöver vi se över i pensionssystemet, säger han.
Erbjuds inte heltid
En rapport från Alecta från 2015 över deltidsarbete bland framtida pensionärer visar att den främsta anledningen till att kvinnor arbetar deltid är att de inte erbjuds möjlighet att gå upp till heltid av sina arbetsgivare. 2015 var det var tredje kvinna som arbetade ofrivillig deltid. Dessutom är kvinnor överrepresenterade i andelen som går ner i arbetstid för att ta hand om barn, samt tar ut föräldraledighet och VAB-dagar, visar rapporten.
Många tusenlappar
Skillnaden i pension mellan en person som jobbar heltid hela livet och en person som jobbar deltid en längre period av livet blir många tusenlappar i månaden. I ett räkneexempel från Alecta handlar det om cirka 7 000 kronor i månaden.
Men det finns sätt att kompensera deltidsarbetet.
I PPM-systemet är det möjligt att överföra så kallade pensionsrätter till den man är gift eller har registrerat partnerskap med. Man kan också starta ett specifikt sparande för den partner som har lägre pensionsavsättning.
Ovanligt att kompensera
Enligt en aktuell undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Swedbank är detta dock ovanligt. Bara två av tio uppger att de på något sätt kompenserar sin partner. Det är bara sex procent av den svenska befolkningen som använder möjligheten att föra över pensionsrätter och en av tio som har ett särskilt sparande.
Monica Zettervall är pensionsexpert på Pensionsmyndigheten. Hon menar att många inte lyfter pensionsfrågan när man för diskussioner om att gå ner på deltid.
– Man ser helt enkelt inte så långt in i framtiden, säger hon.
Att det är så få som känner till att deltid påverkar pensionen och att man kan spara för att jämna ut orättvisorna, menar Zettervall beror på att det är svårt att nå fram med information när föräldrar är i småbarnsåren.
– Då har man så mycket annat att ta ställning till att man kanske har svårt att ta in den informationen också.
Prioriterad fråga
Att upplysa om möjligheten att föra över pensionsrätter är en prioriterad fråga hos Pensionsmyndigheten, som också jobbar för att göra det möjligt för sambos att kunna göra detsamma i framtiden, säger Zettervall.
– Det är jätteviktigt att man i ett parförhållande sätter sig ner och diskuterar hur deltiden eller föräldraledigheten påverkar pensionen och att man kompenserar den med lägre inkomst.
Ett bra system
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) menar att pensionssystemet i grunden är ett bra system, men att problemet är ojämställdheten i samhället. Hon menar att dels måste familjerna bli bättre på att dela ansvaret för hemmet, dels måste arbetsgivarna i kommunal sektor bli bättre på att erbjuda heltid.
Hon framhäver också att regeringen jobbar för att öka antalet som överlåter pensionsrätter mellan sig och på att tillåta att även sambos får möjlighet att överföra pensionsrätter mellan varandra.
1. Har du tänkt på att kvinnor ofta får lägre pensioner än män
2. Har ni diskuterat det i din familj?
Mats Örnvall, 48, IT-konsult, Linköping
– Nej, det känner jag inte till.
– Det är ingenting vi har diskuterat.
Tomas Johansson, 50, tjänsteman, Vårgårda
– Ja, det känner jag till.
– Nej, vi har inte diskuterat det i familjen eller planerat för det. På något sätt känns pensioner alltid väldigt långt bort. Men det blir väl en tråkig upplevelse den dagen när det väl är dags.
Farhan Jaigirdar, 23, regissör, Uppsala
– Jag har inte tänkt på det så mycket alls faktiskt, jag har ingen koll på pensioner.
– Jag försöker bara hålla koll på mig. Så jag vet inte hur det där fungerar.
Stig Carlsson, 68, pensionerad idrottskonsult, Skövde.
– Ja, det känner jag till. Min fru jobbar fortfarande men jag är pensionär nu.
– Vi har historiskt inte gjort något åt det, det gjorde man inte på den tiden.
Andreas Andersson, 36, stenarbetare, Göteborg.
– Nej, det är ingenting jag har tänkt på. Men det måste väl bero på att kvinnor ofta har lägre lön?
– Det är ingenting jag och min sambo har diskuterat. Jag vet att jag har efterlevnadspension i alla fall, som hon får en del av om jag dör.