Enligt uppgifter finns omkring 80 barn till svenska IS-terrorister i lägret. Ola Mattsson, Sverigechef på Rädda barnen säger att organisationens uppfattning är att det i huvudsak handlar om små barn.
– Vi screenar de barn som kommer till lägren och de är unga. De är sjuka och de är i stor utsträckning undernärda, säger han.
Kritiken har varit hård mot regeringen för att för lite har gjorts för att hjälpa barnen och att regeringen agerat för långsamt. Samtidigt kommer rapporter om att flera andra länder redan börjat ta hem barn till IS-terrorister.
130 barn
Frankrike har redan hämtat hem flera barn och enligt The Guardian planerar landet att hjälpa upp till 130 barn tillbaka till Paris. I många fall kommer det att handla om barn vars föräldrar väntas bli ställda inför rätta.
Också Tyskland har hämtat hem barn. I början av april gick den tyska regeringen ut med att man hämtat flera barn till dömda IS-terrorister och fört dem från Irak till Tyskland. Enligt Deuteche Welle ska det röra sig om barn vars föräldrar lämnat sitt samtycke och barnen hamnar hos släktingar i Tyskland. I andra fall har mammor och barn gemensamt hämtats hem från Irak.
Ola Mattsson menar att även de svenska myndigheterna borde ha haft en beredskap att hjälpa.
– Det har tagit alldeles för lång tid. De har vetat om det här länge. Vi har pratat med dem sedan 2017 om barn som befinner sig i de här områdena. Vi kan förstå att de inte varit möjligt att hjälpa dem i ett tidigare skede, men vi är kritiska till att man inte har förberett sig för en sådan här situation, säger han.
Internationell rätt
Det finns ett antal svårigheter med att hjälpa barnen. Enligt
internationell rätt kan Sverige inte hämta hem barn som be-finner sig i lägren tillsammans med sina föräldrar om föräldrarna inte lämnar sitt godkännande. Möjligheten att tvångsomhänderta barn från sina föräldrar gäller bara om barnet befinner sig i Sverige.
Ett annat problem med att hämta hem barn som befinner sig i Syrien är att den kurdiska myndigheten är en de factomyndighet och inte en stat. De tyska barn som hämtats hem har befunnits sig i Irak där de hämtats tillsammans med sina mammor.
– Det som skiljer är att i Irak har du en stat som man har gjort en överenskommelse med, säger Ola Mattsson.
Han säger att han inte vet säkert hur situationen varit för de barn som tagits till Frankrike.
– Men vi har uppfattat det som att det varit ensamma barn som fått hjälp av internationella Röda korsetkommitten, säger han.
Utöver de folkrättsliga hindren har ansvariga i Sverige också hänvisat till att säkerhetsläget i Syrien är för osäkert för att skicka ner personal för att hämta hem barnen. Ola Mattsson säger att säkerhetsaspekten inte bör vara omöjlig att ta sig runt.
– Man har ju ingått en militär allians med parterna, det kan inte vara helt omöjligt att ta sig förbi de hindren som finns, eftersom man har gjort det innan. Säkerhetsfrågan är ett svepskäl, säger han.