Tillfälliga uppehållstillstånd, stängda gränser, medicinska åldersbedömningar. Listan kan göras lång på förändringar som Sverigedemokraterna har varit först med att föreslå och som Socialdemokraterna och Miljöpartiet sedan infört. Tvärt emot politiken som de gick till val på och som statsministern själv försvarade i sitt brinnande tal på Medborgarplatsen i Stockholm så sent som i höstas.
– Regeringen har bestämt sig för att skärpa regelverket och då blir det naturligt att de närmar sig det parti som hårdast har förespråkat en sådan linje. Varför man väljer den här vägen är däremot svårare att svara på, säger Jonas Hinnfors.
Dagens ETC har försökt att nå både migrationsminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson, Magda Rasmusson, men ingen har velat svara på frågan varför de på flera punkter har anammat Sverigedemokraternas politik.
Skälen olika
Jonas Hinnfors påpekar att förändringarna i regeringens linje inte behöver innebära att den har närmat sig SD ideologiskt och att skälen till den förda politiken skiljer regeringspartierna från SD.
– Det finns ett antal indicier som säger att regeringen och SD inte står för samma inställning till varför det behövs striktare migrationsbeslut. S och MP menar att det stora flyktingmottagandet tillfälligt försvårar för myndigheterna att klara av sitt arbete. SD har å sin sida under lång tid hävdat att det finns problem med ett etniskt blandat samhälle, säger han.
Vilken trovärdighet har Socialdemokraterna och Miljöpartiet när de säger att de inte samarbetar med Sverigedemokraterna, men trots det genomför deras politik?
– Samarbeta och få stöd av är två olika saker, även om många inte skulle hålla med mig. Deras trovärdighet är fortsatt hög i att inte samarbeta med SD.
Hinnfors menar dock att SD gynnas av regeringens svängning i flyktingpolitiken.
– Det man kan säga är att den vaga forskning som finns visar att när ett parti sätter fokus på ett annat partis område så gynnar det snarast det andra partiet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ett urval av frågor som regeringen har infört:
Gränskontroller
SD har länge förespråkat gränskontroller för att strypa flyktingvågen. Den 1 oktober 2015 sa Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, att gräns-kontroller var nödvändiga. Inrikesminister Anders Ygeman (S) svarade: ”Se på Tyskland exempelvis som har infört gränskontroller. Det kommer ändå fruktansvärt många asyl-sökande, så det finns ingen minskning som SD fantiserar om.”
Minska invandringen 90 procent
2012 gick SD ut hårt och ville få ner invandringen med 90 procent inom en fyraårsperiod. Visserligen var det i en tid då Sverige tog emot 43 000 asylsökande, mot 163 000 2015, men det är ändå anmärkningsvärt att Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu har infört åtgärder som dragit ner just 90 procent på invandringen – på bara 1,5 månad. Den 9 november tog vi emot över 1 800 flyktingar. Den 27 december 153.
Kraven på anhörighetsinvandring
2011 var dåvarande språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand tydliga: kraven på anhörighetsinvandring skulle helst tas bort. ”Vi vill inte riskera att hamna i ett läge där Sverigedemokraterna får genomslag för sin politik”, skrev man på DN Debatt.
Sverigedemokraterna har länge haft krav på försörjningsansvar och 24 november 2015 införde MP och S just detta. Nu måste personen som finns i Sverige visa att hen kan försörja sina anhöriga som vill komma hit.
Medicinska kontroller för åldersbestämning
Adam Marttinen (SD), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson, skrev på Svenska Dagbladets debattsida i september att medicinska åldersbedömningar borde införas för flyktingar. På regeringens uppdrag avskaffades åldersbedömningen våren 2015. Den 4 november ville Miljöpartiet inte längre uppge var de står i frågan och 24 november var de hårt kritiserade metoderna tillbaka.
Tillfälliga uppehållstillstånd
Miljöpartiet ansåg att permanenta uppehållstillstånd var en huvudfråga för partiet och Stefan Löfven sa i partiledardebatten i maj 2015 klart nej till tillfälliga uppehållstillstånd. Frågan om tillfälliga uppehållstillstånd har varit en grundläggande del i Sverigedemokraternas flyktingpolitik i åratal. Dels för att få färre att söka sig till Sverige, dels för att det öppnar för att ompröva rätten att vara kvar i landet. I november höll Åsa Romson en presskonferens där hon, synbart tagen, förklarade att regeringen inför tillfälliga uppehållstillstånd.
– Jag ska vara helt ärlig, vi har under den senaste tiden ett antal mycket svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. De senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd är att ändå göra något, sa hon då.